Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas futbola klubiem Eiropas kausu izcīņā ir ļoti laba izloze. Ar to nav jāsaprot, ka visi četri mūsu klubi savos pāros ir favorīti un ka tiem bez vārda runas jātiek nākamajā kārtā. Ja tā būtu, tad izloze būtu ideāla.

Kā labu izloze var uztvert dažādi. Šoreiz arī slavenu klubu pretiniekos nav (šajā turnīru stadijā vēl arī nevar būt), lai varētu cerēt, piemēram, nopelnīt no TV pārraidēm. Izlase ir laba tādā ziņā, ka ir triju dažādu līmeņu pretinieki uz to fona varēs labi redzēt, kas tad mēs esam - proti, kas ir mūsu četri labākie pagājušās sezonas klubi uz Eiropas fona?

Var, protams, pasmīnēt par abām Velsas komandām, kuras pirmo reizi piedalās Eiropas kausu izcīņā un ar kurām tiksies abas Kurzemes komandas - FK "Ventspils" un "Liepājas metalurgs". Var sameklēt, kādu profesiju pārstāvji spēlē Velsas premjerlīgas vicečempiona "Airbus UK Broughton" (ventspilnieku pretinieki) un Velsas kausa ieguvēju (čempionātā 5. vieta) "Prestatyn Town" komandu rindās, taču, lai kāds būtu šo komandu statuss, neieteiktu tās nomētāt ar cepurēm, kamēr tās nav uzvarētas futbola laukumā. Šajā sakarā varam atcerēties "Skonto FC" tikšanos Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtā ar Ziemeļīrijas "Derry City F.C." (spēlē Īrijas premjerlīgā) 2009./2010. gada sezonā un Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra 1. kārtā ar citu Ziemeļīrijas klubu "Portadown  F.C." 2010./2011. gada sezonā. Paredzamo uzvaru vietā apkaunojums vien iznāca. Varam sevi uzskatīt par profesionāļiem, taču tieši uz šādu Velsas klubu fona var labi redzēt, cik tad īsts profesionālis tu esi, kā vērts tu esi un kas tu esi futbolā. Skaidrs, ka Ventspils un Liepājas komandas savos pāros ir favorītes, skaidrs, ka tām abām jātiek nākamajā kārtā, taču nepazīstamie Velsas klubi ies laukumā "plēst zāli" un vismazāko sevis nenovērtēšanu vērsīs sev par labu. Ejiet un pierādiet, ka mēs esam meistarīgāki par Velsas premjerlīgas labākajiem klubiem, kuros velti meklēt Eiropā pazīstamus vai kaut cik pazīstamus futbolistus.

Daudzkārtējais Latvijas čempions "Skonto FC" šajā pašā turnīrā tiksies ar FC "Tiraspol" no Moldovas. 1997. gada Moldovas čempions pēdējo reizi uz pjedestāla bija 2006. gadā (3. vieta), bet šogad uz tā atgriezās - atkal 3. vieta. Gandrīz visus šos gadus Tiraspoles komanda ir bijusi viena no spēcīgākajām Moldovas komandām (nejaukt ar Tiraspoles "Sheriff", kas ir pašreizējais Moldovas čempions). Tā varētu būt skontiešu līmeņa vai nedaudz spēcīgāka komanda, bet tā noteikti ir pieredzējušāka komanda, kuras rindās ir ne tikai vairāki Moldovas izlases spēlētāji, bet arī futbolisti no Brazīlijas, Armēnijas, Bulgārijas, Nigērijas un Ukrainas. Jauno futbola sezonu Moldovā ievadīs abu Tiraspoles klubu mačs par Superkausu 29. jūnijā, bet virslīgas jeb Divizia Nationala čempionāts sāksies jūlijā. Neliels skontiešu trumpis varētu būt tas, ka mums sezona rit jau pilnā sparā. Latvijas SMSCredit.lv virslīgas līdera tikšanās ar vienu no Moldovas labākajiem klubiem savā ziņā parādīs ne tikai skontieši līmeni, bet arī mūsu virslīgas līmeni. Laba iespēja salīdzināt.

Visspēcīgākais pretinieks trāpījies Latvijas čempionam Daugavpils FK "Daugava". Debija UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā būs pret 2012. gada Zviedrijas čempionu (pašreiz turnīra tabulā 4. vieta) IF "Elfsborg". Būs iespēja klātienē redzēt vienu no savulaik Zviedrijas izlases līderiem, divu Eiropas un divu pasaules čempionātu dalībnieku Andresu Svensonu (141 spēle un 19 vārti izlases rindās!), taču vēl svarīgāk ir tas, ka būs iespēja salīdzināt sevi ar stipru Eiropas viduslīmeņa komandu. Burosas klubs Eiropas kausos ir aizvadījis vairāk nekā 100 spēļu, tas jau 70 (!) sezonas spēlē Allsvenskan jeb Zviedrijas virslīgas čempionātā un sen jau ir pārbaudīta vērtība Zviedrijas futbolā. Šajā pārī Latvijas komanda noteikti nav favorīte, varbūt pat varētu teikt (un daugavpilieši to neņems ļaunā), ka šajā pārī tieši mūsu pretinieks ir izteikts favorīts un tāpēc jo lielāks stimuls cienīgi nospēlēt pret šādu komandu. Zviedrijas čempions pret Latvijas čempionu. Pēdējo piecu gadu Eiropas kausu vērtējumā Allsvenskan līga reitingā ir 24. vietā, bet mūsu virslīga - 38. vietā. Nav bezdibenis, taču starpība ir ievērojama. Čempionu duelī ir iespēja pārbaudīt, vai patiešām tas tā ir.

Izloze Latvijas futbola klubiem ir laba. Ir iespēja sevi apliecināt pret katru no triju dažādu līmeņu komandām, ir iespēja tikt tālāk, ir iespēja sagādāt patīkamu pārsteigumu. Nav bezcerības. Pārējais atkarīgs no futbolistiem un treneriem. Tad arī redzēsim, kas mēs esam un kuram līmenim tuvāk stāvam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!