Foto: AFI
Šo sestdien, 23.martā Rīgā tiek rīkota Nepilsoņu kongresa dibināšanas sapulce, kurā paredzēta arī politikas zinātnes doktores no Krievijas - Tatjanas Poloskovas dalība. Atgādināšu, ka jaundibināmās organizācijas mērķis ir Latvijas nepilsoņu institūta likvidēšana "ar jebkuru iespējamu likumīgu metodi".

Kas ir viešņa no Maskavas? Tatjana Poloskova ir strādājusi gan valsts institūcijās, gan "pusvalstiskās" organizācijās, kas nodarbojas ar tautiešu politiku. Politoloģe ir viena no vadošajiem ekspertiem Krievijas tautiešu politikas jautājumos. Viņas pārstāvētais fonds "Rossijaņe" īstenoja monitoringu "Krievu diasporu politiskās uzvedības dinamika Eiropas Savienības valstīs", līdz ar to Poloskova ir labi informēta par situāciju Latvijas krievvalodīgajā vidē. Savulaik aktīvi piedaloties Krievijas tautiešu politikas īstenošanā, viesojusies daudzās valstīs - bijušajās PSRS republikās, tai skaitā Latvijā. Poloskova ir viena no Maskavas valdības kompleksās ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta programmas līdzautorēm, KF Ārlietu ministrijas Diplomātiskās akadēmijas profesore, Viskrievijas Tautas frontes Maskavas reģionālās grupas "Internacionālā Krievija" līdzpriekšsēdētāja, sarakstu varētu turpināt...

"Krievu pasaules" cementēšana

Laikrakstam "Izvestija" Poloskova teica, ka "Krievijas valstij ir uzkritusi nevis problēma, bet dāvana, sapnis - mēs ieguvām diasporu, kuru vajag tikai strukturēt." Strukturēšanas tēmu eksperte kopā ar Vitāliju Skriņņiku izvērš 2003.gadā publicētajā grāmatā "Krievu pasaule: mīti un realitāte", kur piedāvā jaunu jēdzienu - "Krievu pasaules" loģistika. Autori uzsver, ka uz "Krievu pasauli" ir jāskatās kā uz transnacionālu korporāciju, kura funkcionē pateicoties labi sakārtotai sakaru sistēmai. Kādā no saviem rakstiem, Tatjana Poloskova norāda, ka "Krievu pasaule" ir jākonstruē Krievijas diasporām pašām. Krievijai vajagot būt tikai cementējošam partnerim. Šajā kontekstā Poloskova vienā no saviem rakstiem norāda, ka Tatjanai Ždanokai esot jāuzceļ piemineklis par to, ka viņa vēlas veidot Krievijas diasporu kā pašpietiekamu veidojumu Eiropas Savienībā. Par "Krievu pasauli" ir izteicies gan Vladimirs Putins, gan Krievu pareizticīgās baznīcas galva - Kirils, kurš ir uzsvēris, ka savdabīgajai krievu civilizācijai, kura sastāv no Krievijas un "Krievu pasaules", būs jāoponē Rietumu civilizācijai jautājumos par Rietumu tradīciju universālumu. Zīmīgi, ka Krievijas Ārlietu ministrijai pakļautās aģentūras Rossotrudņičestvo vadītājs Konstantīns Kosačovs pagājušajā gadā norādīja, ka Krievijas maigās varas īstenošanu balstīs tieši uz "Krievu pasaules" idejām.

Vilšanās un sarūgtinājums

Ja salīdzinām Poloskovas paustās domas rakstos un intervijās ap 2005. - 2006.gadu un mūsdienām, tad redzamas izmaiņas politoloģijas doktores attieksmē pret Latvijā notiekošo. Pragmatisko valodu nomainījis asums un, iespējams, izmisums par Krievijas nespēju kontrolēt visu, kas notiek ārvalstīs dzīvojošo krievu vidū. Poloskova neslēpj sarūgtinājumu par Nila Ušakova izteikumu par labu Latvijas okupācijas atzīšanai un tirgošanos ar šo tēmu cerībā veidot valdību. Portālā Regnum viņa norāda, ka savulaik palīdzējusi Ušakovam reklamēties ārvalstīs, Krievijas zinātnes un kultūras centros, jo par to viņu esot lūdzis kāds Latvijas politiķis, kurš esot solījis, ka Ušakovs būšot labs, uzticams Krievijas partneris. Vēl lielāka vilšanās no Poloskovas izskan par Saskaņas Centra neiekļaušanu valdošajā koalīcijā 2011.gada nogalē. Poloskova ir sašutusi par Aleksandra Djukova un Vladimira Simindeja iekļaušanu melnajā sarakstā. Pēc ekspertes domām, Latvijā esot vēsturiskās atmiņas zudums (līdzīgu lietu mums savulaik pārmeta bijušais Krievijas premjers S.Stepašins no "Jaunā viļņa" skatuves) un, protams, atdzimst nacisms... Portālā Regnum Poloskova norāda, ka Latvijā esot zema līmeņa serviss un vērojama iedzīvotāju morāla degradācija...

Ieteikumi un cerības

Nu, un ja mums ar šo vēl nepietiek, tad palasīsim Poloskovas paustos ieteikumus Krievijas ārlietu ministrijai. Pirmkārt, esot jāpārtrauc ekonomiskā sadarbība ar Latvijas etnokrātisko režīmu. Otrkārt, ja tikšot turpināts diskriminēt Krievijas pilsoņus un tautiešus, - jāpārtrauc diplomātiskās attiecības. Vēstniecības finansiāla uzturēšana Latvijā esot neefektīva, jāver ciet, vai jānomaina cilvēki. Treškārt, ja Krievijas pilsoņi un Latvijas iedzīvotāji lūgs Krievijas aizstāvību pret vardarbību un visatļautību, tad Krievijai esot jāseko ASV rīcības piemēram līdzīgos gadījumos.

Tomēr ne viss liekas tik drūms tautiešu atbalstītājai. Poloskovai patīk Latvijā rīkotais referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu. Tas esot labs pilsoniskās sabiedrības iniciatīvas piemērs. Ja pieredzējusī eksperte plāno piedalīties arī citā tautas iniciatīvā - Nepilsoņu kongresā, tātad cerība "sacementēt" vēl nav zudusi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!