Foto: AFP/Scanpix
Cik precīzi šobrīd var saskaitīt sīriešu dumpinieku pusē karojošos brīvprātīgos no Eiropas? Skaitļi ir aptuveni. Bet izrādās, ka Eiropas kaujinieku plūsma uz Sīriju tālu pārsniedz agrāko gadu jauniešu tieksmi karot Afganistānā, Jemenā, Irākā vai Somālijā. Civilizētajai Eiropai ir grūti kontrolēt karotāju plūsmu starp mītnes zemēm "vecajā kontinentā" un Sīriju. Ne vienmēr var pierādīt, uz kurieni gados jaunie islāmticīgie dodas. Cilvēktiesības, reliģijas un pārvietošanās brīvība tagad ačgārni atspēlējas.

Sīrijā karojot vesela Eiropas islamistu armija. Daudzi pievienojušies tā sauktajai emigrantu (muhajireen) brigādei, kas saistīta ar Al Nusrah fronti, bēdīgi slavenās Al Qaeda filiāli Sīrijā. Medijos minētais viens tūkstotis nav galīgais skaitlis, jo konflikta zonā nonāks aizvien jauni dalībnieki. Arī tūkstotis nav maz, kā nekā tie ir gados jauni cilvēki ar Eiropas pieredzi un saiknēm, kuri ar jaunas pieredzes bagāžu var atgriezties turpat, no kurienes braukuši - Parīzes un Londonas nomalēs, Vācijas rūpniecības centros vai Īrijas mazpilsētās. Šobrīd viņi cenšas gāzt Bašāra Asada režīmu Sīrijā, bet nākotnē var kļūt par Eiropas bumbu ar laika degli, kā teicis Francijas iekšlietu ministrs Manuels Vals.

Vairums brīvprātīgo eiropiešu nāk no musulmaņu ģimenēm, citi ir francūži, briti, vācieši vai holandieši jau nezkurā paaudzē, kas pieslējušies radikālajam islāmam. Sīrijā krituši dāņu un zviedru džihādisti. Lēš, ka karā piedalās brīvprātīgie no 14 Eiropas valstīm, aptuveni 10% Sīrijas dumpinieku pusē karojošo svešzemnieku. Līdz ar reālo kauju pieredzi brīvprātīgie iegūs kontaktus arī ar Tuvo Austrumu džihādistiem, saknes stiepsies tālāk un dziļāk. Ar Al Qaeda saistītās apmācību nometnēs parasti risinās šo Eiropā augušo cilvēku radikalizēšanās. Un tad kādreiz miermīlīgais Vācijas futbola fans Hajans no Kaseles, kuru mājās gaida bērni un sieva vāciete, pārtop par "svētā kara" karotāju, kurš "YouTube" skatāmā video visus Vāczemes islamticīgos aicina pievienoties džihādam Sīrijā. "Der Spiegel" raksta, ka Vācijas kriminālpolicija ir nobažīta par 250 cilvēkiem, kuri varētu kļūt par "potenciāliem islāmistu teroristiem" un kuri jau pabeiguši militarizētas apmācības ārpasaulē.

Eiropas valdībām jādomā, kā novērst iespējamās problēmas pēc karotāju atgriešanās dzimtenē. Zviedru pretizlūki teic, ka mājup no Sīrijas jau atgriezusies daļa no vairāk nekā trīsdesmit Zviedrijas karotājiem. Ne drīzā, ne tālākā nākotnē Stokholmas vai Rīgas ielās – idejas vārdā ceļš ar prāmi nav šķērslis – negribētos sastapt kādu džihādistu ar ķīmisko bumbu. Vismaz angļu eksperti brīdina, ka tas nav nereāli: Sīrijā potenciāli iegūstamu ķīmisko ieroču nonākšana ar Al Qaeda saistītu grupu rīcībā ir "Apvienotās Karalistes satraucošākais teroristiskais apdraudējums". Gluži tāpat tas ir jebkuras Eiropas valsts apdraudējums.

Eiropas iestādes nu apjauš, ka jāsteidz kontrolēt kareivīgo islāmismu pašu mājās un aplēst, kas jau ir nokavēts. Arī tepat Latvijā līdz ar patvēruma meklētāju skaita pieaugumu pieaug iespēja, ka to vidū var izrādīties personas ar netīriem nodomiem. Pat Francija, Lielbritānija un Vācija, kurās pastāv īpaša stratēģija pretdarbībai islāmistu terorismam un sevišķas programmas bijušajiem džihādistiem, mulst, kad runa ir par džihādistu straumi Sīrijas virzienā un atpakaļ. Stāvokli ietekmējis fakts, ka Eiropas valdības oficiāli vai neoficiāli atbalsta Asada režīma pretiniekus. Tieši tāpēc Parīze un Londona brīvprātīgos neesot centušās atturēt – vismaz līdz šim.

Līdz ar apgaismību, ka sīriešu opozīcija ir daudz haotiskāka un uzlādētāka masa nekā politisku domubiedru pulciņš, nākusi apskaidrība, ka Sīrija var kļūt par virsnacionālā terorisma tīģeli. Sīrijas norises ir eiropiešu vadlīniju tests, izsverot attieksmi pret karojošajiem džihādistiem. Eiropiešiem, kas lēmuši palīdzēt sīriešu dumpiniekiem, ir jāgādā, lai palīdzība nonāk "pareizajās rokās". Piemēram, ASV apsolītā palīdzība tiks mērķēta divām galvenajām sīriešu dumpnieku organizācijām (Brīvajai Sīrijas armijai un Sīrijas opozīcijas padomei), bet tās karo līdzās ar Al Qaeda saistītajai Al Nusrah frontei.

Neatkarīgi no Sīrijas pilsoņu kara iznākuma Eiropa iegūst aizvien lielāku karošanā rūdītu pašmāju džihādistu pulku, ar ko jārēķinās. Var, protams, naivi cerēt, ka eiropiešu cilmes džihādisti aizbrauks uz Sīriju un neatgriezīsies, kaut vai izplēnot rietumnieku atbalstītu un Al Qaeda kontrolētu dumpinieku strāvojumu iekšējā berzē, kas arī aizvien pieaug. Bet tā ir ilūzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!