Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ap pusnakti uz tilta, kas ved no Sarkanā laukuma Bolotnajas virzienā, tieši blakus Kremlim un Vasīlija Svētlaimīgā katedrālei, tika nošauts viens no pašiem zināmākajiem un ietekmīgākajiem Krievijas opozīcijas politiķiem Boriss Ņemcovs. Līdz šīs slejas rakstīšanas brīdim slepkavas nav notverti.

Kāpēc noslepkavoja?

Nav ne mazāko šaubu, ka slepkavības motīvi ir politiski. Boriss jau sen nenodarbojās ar uzņēmējdarbību - ne Maskavā, kur dzīvoja, ne Jaroslavļā, kur bija vietējās apgabala domes deputāts. Privātajā dzīvē viņš pieturējās pie vecpuiša tradīcijām, taču nekādas drāmas un skandālus neprovocēja. Varbūt dzelteni-valstiskie plašsaziņas līdzekļi mēģinās izvirzīt kaut kādas sadzīves vai biznesa versijas, bet tās pat nebūtu nopietnībā jāapspriež.

Kas noslepkavoja?

Valsts specdienestu iesaistes iespējamība ir minimāla. Pat, ja viņiem tika izvirzīts šāds uzdevums (kas ir mazticami; skatīt zemāk), tad tie nebūtu sevi apkaunojuši, terora aktu sarīkojot Kremļa tuvumā. Gandrīz droši, ka slepkavība ir radikālo "antimaidanistu" roku darbs - to, kuri atbalsta valsts varu, bet rīkojas diezgan patstāvīgi.

Tie varētu būt gan kaujinieki no Donbasa, čečenu "Putina desants", nacionālboļševiki, konspirētu militāri patriotisku pulciņu dalībnieki. Gan jau, ka pacentīsies Ņemcova slepkavību skaidrot ar opozīcijas provokāciju vai pat savstarpēju konkurences cīņu anti-putiniešu nometnē - mūsu medijiem, ir īpaši internetā, cinisma tam pietiek.

Kāpēc Ņemcovs?

Boriss nebija ne populārākais ne autoritatīvākais no Krievijas opozicionāriem, šo vietu taisnības labad tomēr ieņem Aleksejs Navaļnijs. Bet Navaļniju tik viegli nenošausi - te viņš ir mājas arestā, te - aizturēšanas izolatorā, te miliču ķēdes ielenkts. Toties Ņemcovs bija otrais rindā. Pie tam viņš, atšķirībā no daudziem nīkulīga un neizteiksmīga paskata protestu darboņiem, bija skaistulis, harizmātisks, jautrs un bezrūpīgs... Tas opozīcijas nīdējus tracināja jo īpaši. Kā mērķis viņš bija prāvs un viegls - mēdza pastaigāties vēlu ar meiteni un bez apsardzes.

Kam tas ir izdevīgi?

Pats neskaidrākais jautājums. Lai ko arī tagad nerunātu, Putinam un varai Borisa Ņemcova nāve neko nedod - kur nu vēl tik demonstratīvi noorganizēta. Tā nav izdevīga arī tāpēc, ka tas ir kārtējais sitiens "Krievijas tēlam un prestižam" - šis prestižs jau tā svārstās ap nulli un vara jau tam gandrīz atmetusi ar roku. Tāpēc beigts Ņemcovs - moceklis un cīņas simbols - Kremlim ir bīstamāks nekā dzīvs politiķis, kuram nav nekādu lielu perspektīvu. Tieši kā Putina ciniskajā frāzē, ko viņš veltīja Annas Poļitkovskas slepkavībai - ka viņas nāve izraisīja lielākas nepatikšanas nekā viņas žurnālistiskā darbība.

Varai slepkavība nav izdevīga arī tāpēc, ka kalpos kā grūdiens lielākam situācijas saspīlējumam valstī un radikalizēs protestus. "Antimaidaniešu" teroram opozīcija var likt pretī savējo - un tad tik sāksies... No otras puses, kā iebiedēšanas un spiediena akts Borisa Ņemcova slepkavība nešaubīgi ierakstās pašreizējā Kremļa iekšpolitikas kursā. Un pierāda, cik tā ir nelietīga un bīstama.

Kurš vainīgs?

Vainīga ir atmosfēra valstī: agresīva, neiecietīga, histēriska. Kurš mērķtiecīgi un profesionāli kurināja šo pretīgo atmosfēru? Paši labi zināt: īpašu paldies gribētos paust federālajai televīzijai. Tagad izskatās, ka pār situāciju jau zaudēta kontrole: Putina radītais ekstrēmisma monstrs ir norāvies no Prezidenta Aparāta īsās saitītes un sācis sirot patstāvīgi.

Kas tālāk?

Ir trīs scenāriji:

1)     Vara, saprātīgi ņēmusi vērā visas gaidāmās briesmīgās sekas, virza visus spēkus cīņā ar terorismu: Ņemcova slepkavas tiek tvarstīti, "antimaidanu" delikāti aptur, "opolčencus" atbruņo vai vismaz tiešām stingri kontrolē.

2) Turpinot iesākto kursu un baidoties no reakcijas uz Ņemcova nāvi, Kremlis pastiprina spiedienu pret opozīciju, likvidējot vēl atlikušās pilsoņu tiesību drumslas; "nāves eskadroni" tajā aktīvi piedalās.

3) Valsts šausmās. Opozīcija mītiņo, un "radošo šķiru" gājienam metas virsū "titušku" pūļi ar mietiem un aukstajiem ieročiem.

Šādas pretstāves galu neuzņemos prognozēt, bet tas tiešām būtu Gals. Mierīgas Krievijas gals.

Un kā post scriptum - brīnišķīgs Andreja Orlova dzejolis:

Это случилось в Москве сегодня.

Не промахнулись стволы подлецов.

В строю российской Небесной Сотни

Правофланговым - Борис Немцов.

За правду четыре пули наградой.

Всего лишь день не дожил до весны.

Красивое место выбрали гады -

С видом на Кремль, в сердце страны.

Над Спасской башней - черные птицы,

Злорадно лыбится их господин.

Борис, Небесная Единица,

Похоже, не долго ты будешь один.

Всегда улыбался, хотел быть первым,

Готовил какой-то новый сюрприз,

И сдали, похоже, ублюдков нервы.

Они боялись тебя, Борис.

Теперь про войну и коррупции кариес,

Про антимайдановских мотокрыс

Пишите Боре, вот новый адрес:

Небесная Сотня. Немцов Борис.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!