Pēdējā laikā dzirdama diskusija par atvērtā pirmkoda IT risinājumu izmantošanu valsts un pašvaldību iestādēs, solot valsts līdzekļu ietaupījumu un valsts pārvaldes iestāžu darba efektivizāciju. Tās iniciētāji, gan neminot nekādus publiski pieejamus aprēķinus, deklarē, ka izmantojot Latvijas IT kompāniju programmatūru piedāvājumu, valsts gadā ietaupītu vairākus miljonus latu. Tomēr bez konkrētiem aprēķiniem šīs deklarācijas pagaidām skan tikai kā populistiski saukļi.

Gribu uzsvērt, ka Latvijas programmizstrādes kompānijas nebūt nepārstāv tikai atvērto tehnoloģiju ražotāji, kā varētu šķist, klausoties dažāda veida publiskos paziņojumus. Mūsu uzņēmums A/S „RIX Technologies” izmanto pasaulē vadošo programmatūras ražotāju „Microsoft” un „Oracle” programmas, valsts un pašvaldību iestādēm piedāvājot uz šo tehnoloģiju bāzes izstrādātu programmatūru un risinājumus.

Lai arī savu produktu izstrādē izmantojam komerciālos produktus, izstrādātie risinājumi pieder mums un ir daļa no mūsu biznesa, kurā saredzam lielu eksporta potenciālu nākotnē. Latvijas programmizstrādes uzņēmumos strādā Latvijas cilvēki, kas ieguvuši izglītību un kvalifikāciju Latvijā. Lai arī programmatūras izstrādē tiek izmantotas gatavas iestrādnes, risinājumiem ir ļoti augsta pievienotā vērtība. Tas ir tieši mūsu darbinieku un uzņēmumu nopelns. Mēs esam radošs un inovatīvs IT uzņēmums. Mūsu apgrozījumā ieņēmumi tikai no standarta programmatūras licenču pārdošanas faktiski ir dažu procentu robežās. Tāpēc ir nekorekti publiskie apgalvojumi, ka, tikai izmantojot atvērtā pirmkoda tehnoloģijas, valsts atbalstītu vietējos uzņēmējus un sekmētu Latvijas IT nozares izaugsmi.

„RIX Technologies” ir izstrādājis virkni nozīmīgu valsts informācijas sistēmu, tai skaitā, Vienoto migrācijas informācijas sistēmu (iekļauj Iedzīvotāju reģistru), Latvijas nacionālo vīzu informācijas sistēmu, Vēlētāju reģistru, Elektronisko iepirkumu sistēmu, un daudzas citas. Domāju, ka izstrādājot un ieviešot šīs sistēmas, esam devuši savu artavu Latvijas IT nozares izaugsmē.

Pateikšu pavisam skaidri, kāpēc mūsu uzņēmums izvēlas izmantot vadošo IT kompāniju komerciālos risinājumus, nevis atvērto tehnoloģiju produktus.

Mēs uzskatām, ka komerciālo produktu funkcionālās un nefunkcionālās raksturiezīmes ir kvalitatīvi būtiski labākas nekā atvērtā pirmkoda produktiem. Tas ir sevišķi svarīgi tiklīdz nākas saskarties ar kompleksāku uzdevumu veikšanu vai augstākas kapacitātes risinājumu izveidi. Faktiski šādos gadījumos no atvērtā pirmkoda risinājumu puses nav ekvivalentu alternatīvu komerciālajiem produktiem. Piemērs ir datu bāzu serveri.

Ļoti būtisks pluss par labu komerciālajiem produktiem ir tas, ka tiek garantēta produktu savietojamība un uzturēšana ilgtermiņā, tai skaitā – atbilstība jaunākajiem standartiem, vispārējām programmizstrādes tendencēm, u.tml. Ņemot vērā, ka lielu daļu mūsu izstrādāto sistēmu ir nepieciešams integrēt ar citām valsts un pašvaldību informācijas sistēmām, savietojamība ir kritisks priekšnoteikums.

„RIX Technologies” arī Latvijas mērogā ir maza IT kompānija. Mazam tirgus spēlētājam ir svarīgi savu risinājumu izstrādē izmantot gatavus produktus, pie kuru izstrādes lielie programmatūras ražotāji ir strādājuši bieži vien gadiem, kas ir notestēti un pārbaudīti praksē. Tādējādi mēs patērējam daudz mazāk laika risinājumu izstrādei. Ļoti būtisks ir arī ražotāju atbalsts. Esam „Microsoft” zelta sertificētie partneri un „Oracle” partneri, kas mums dod iespēja piekļūt tehniskajiem resursiem un iegūt palīdzību tieši no ražotāja, rodot ātru risinājumu problēmu gadījumā. Komerciālo produktu ražotājiem ir liels partneru tīkls, sertificēti speciālisti, augsta kompetence, kas nepieciešamības gadījumā ļauj daudz vieglāk pārņemt un attīstīt jau gatavus risinājumus.

Galvenie IT uzņēmuma aktīvi ir tieši darbinieki un kvalificēti speciālisti. Atkal ir jāatzīst, ka gan produktu izstrādei, gan risinājumu uzturēšana pieejamo cilvēkresursu apjoms un kvalifikācija ir labāka komerciālo produktu jomā, kur ir sakārtoti apmācības un sertificēšanas procesi. Latvijā darbojas apmācību centri, kas piedāvā dažādus kursus un sertificēšanās iespējas, savukārt, iegūtā kvalifikācija tiek atzīta jebkurā valstī.

Izmantojot savu risinājumu izstrādē pasaulē atzītus produktus, mēs varam ne tikai ātrāk, bet arī lētāk un drošāk veidot sarežģītākus un kapacitātes ziņā jaudīgākus risinājumus. Savukārt, valstij kā pasūtītājam pasaulē atzītu produktu izmantošana atvieglo gan uzturēšanu, gan sniedz garantijas par to, ka izvēlētajam risinājumam būs tiešām iespējama arī ilgtermiņa uzturēšana un attīstība.

Kopumā Latvijas IT tirgū arī šobrīd veiksmīgi sadzīvo un sadarbojas gan uzņēmumi, kas savus risinājumus izstrādā uz IT komerciālo produktu, gan atvērto tehnoloģiju bāzes. Dažādām pieejām un tehnoloģijām ir savas priekšrocības un savi trūkumi, tie ir atšķirīgi biznesa modeļi. Mēs darbojamies brīvas konkurences apstākļos un katrs konkurējam ar to, ko protam vislabāk, darbojamies tajās jomās un tehnoloģijās, kurās esam visspēcīgākie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!