Foto: LETA
Politiskajiem konkurentiem nu jau par teju vai labo toni ir kļuvis runāt par Vienotību pagātnes formā. Mūs cenšas apbērēt jau kopš Valda Dombrovska valdības laikiem, sakot, ka Vienotības laiks ir pagājis un nekādas nākotnes mūsu partijai nav un nevar būt. Taču, gluži tāpat kā gadījumā ar dullo Paulīni no leģendārās latviešu mākslas filmas, bēru runas ir priekšlaicīgas, jo Vienotība ir dzīva.

Jā, varbūt tiešām ne tajā pašā labākajā fiziskajā formā, taču mums ir visas iespējas to atgūt, ja vien saņemsimies un nodosimies atjaunotnei, nevis savstarpējai attiecību kārtošanai. Un es esmu gatavs veltīt visus savus spēkus, lai mobilizētu partiju un padarītu to par jaudīgu un mūsdienīgu politisko spēku.

Ja paskatāmies pagātnē, tad Vienotībai ir ar ko lepoties. Mūsu premjerministrs Valdis Dombrovskis bija tas, kurš pēc galvu reibinošām oligarhu dzīrēm uzņēmās valsts vadīšanu tai vissmagākajā krīzes laikā, kad neviens cits to uzņemties nevēlējās un varas smagā nasta bija vienkārši nomesta zemē. Pēc viņa nāca Laimdota Straujuma, kuras valdība stabilizēja situāciju pēckrīzes periodā. Tagad ir pienācis laiks beidzot strādāt attīstībai, taču tas iespējams tikai tad, ja metīsim pie malas visas savas ķildas un domāsim, kā saliedēt spēkus.

Atjaunotā Vienotība kā vērta būs vien tad, ja spēs strādāt kā vienota komanda, izmantojot visus savus resursus - valdībā, Saeimas frakcijā, nodaļās, Eiropas Parlamentā un Eiropas Komisijā. Vienotībai ir jākļūst par modernu un mūsdienīgu partiju, kas nevis gaida, ka cilvēki pie tās nāks, bet kas pati meklē kontaktu ar cilvēkiem. Ja to nedarīsim mēs, šo nišu nekavēsies ieņemt populisti.

Kādi mērķi partijai būtu uzstādāmi, lai vēlētājs mūs atkal spētu sadzirdēt un atbalstīt? Mans piedāvājums būs – nospraust ceļa karti uz mūsdienīgu valsti ar modernu sabiedrību. Ar modernu sabiedrību saprotu tādu ļaužu kopumu Latvijā, kurš ir atvērts visiem viedokļiem, brīvs no aizspriedumiem un naida. Modernas sabiedrības pamatos ir tiesiskumā balstīta sapratne par taisnīgumu, nevis par normu kļūtu "lietu kārtošana" oligarhu gaumē kaut kur viesnīcas numuriņos aiz slēgtām durvīm.

Latvijas izaugsmes pamatā jābūt modernai ekonomikai, proti, arvien vairāk uzņēmumu savu peļņu gūtu, balstoties uz zināšanām un inovācijās, spēja konkurēt globālajos tirgos radītu arvien vairāk labi apmaksātu darba vietu. Modernai beidzot jākļūst arī valsts pārvaldei, tādēļ nevajadzīgas birokrātijas mazināšana un digitālie pakalpojumi ir prioritāte. Valsts pārvaldes sistēmai ir jākalpo un jāpalīdz cilvēkam, nevis jāsūta viņu no viena ierēdņa pie otra. Modernas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa ir visiem pieejama sociālā atbalsta un veselības aprūpes sistēma. Modernizācija jeb mūsdienīgošana ir atslēgas vārdi, lai Latvija varētu kļūt par pilnvērtīgu valsti 21. gadsimtā un ar pašcieņu iekļautos globālajos procesos. Nevis žogi, bet gan gudri cilvēki ir nākotnes Latvijas panākumu atslēga.

Kas ir tas, ko nekādā ziņā nevēlamies? Mēs nevēlamies, lai Latvijā valdītu sistēmiska korupcija un valsts slīdētu promaskaviskā virzienā. Nevēlos pamosties valstī, kuras prezidents ir Aivars Lembergs un premjerministrs Nils Ušakovs. Izcīnītā brīvība ir sargājama vērtība un tā ne tuvu nav piešķirta mums beztermiņa lietošanā aiz vienaldzības vairoga.

Daudz šķēpu pēdējās dienās lauzts par Solvitas Āboltiņas nākotni un vietu Vienotībā. Nav noliedzams, ka Āboltiņas kundze ir daudz darījusi partijas attīstībai, taču tagad pienācis laiks viņas un Vienotības ceļiem šķirties.

Partijai ir nepieciešamas svaigas asinis, jauna politiķu paaudze. Vienotībā tā ienāk un mūsu asinsrite ir stabila.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!