Foto: DELFI
Savā vēsturiskajā uzrunā aizejošais prezidents V.Zatlers skaļi paziņoja par "demokrātijas privatizācijas" draudiem. Bažas ir pamatotas, taču novēlotas par kādiem 10 – 15 gadiem.

Bet godīguma un krietnuma privatizācija - tā ir salīdzinoši jauna parādība. Un autortiesības šim jaunievedumam pieder, bez šaubām, "Vienotībai".

Šīs auglīgās idejas būtība ir ļoti vienkārša. Korupcija, valsts izzagšana ir daudzšķautnainas parādības dažādos līmeņos un dažādās formās. Vienotība ir izdomājusi šai sērgai jaunu, daudz vienkāršāku skaidrojumu: negodīgums - tas ir viss un jebkas, kas saistīts ar trim oligarhiem. Savukārt viss, kas pret trim oligarhiem, ir augsti morāls un likumīgs.

Pēc daudziem gadiem, kas pavadīti vienā koalīcijā  un pie viena galda ar oligarhiem, "Vienotība" beidzot guvusi apskaidrību un ar patosu paziņoja: mēs esam pret oligarhiem! Vēl vairāk: visi, kas nav ar mums, tādiem labiem un principiāliem - atbilstoši, ir par oligarhiem, tātad, kā minimums, ir korumpantu atbalstītāji un marionetes!

Lai visiem varētu piekārt atbilstošās birkas, tad arī tika izdomāta balsošana par sankciju kratīšanām A.Šlesera daudzajās dzīvesvietās. Bija skaidrs, ka jau iepriekš izziņotajai un presē izreklamētajai kratīšanai nav praktiskas jēgas (un pats premjers V.Dombrovskis to atklāti atzina intervijā raidījumam "Doma laukums"). Rīcības atbilstība Satversmei šajā gadījumā bija visai apšaubāma (pēc likuma, atļauju veikt kratīšanu pie deputāta Saeimā jāpieprasa ģenerālprokuroram, nevis KNAB izmeklētājam). Un viss tika izdarīts tā, lai provocētu deputātus - ārkārtas sēde tika sasaukta pēkšņi, tajā laikā, kad daudzi deputāti, kuri nav rīdzinieki, jau bija devušies uz saviem vēlēšanu apgabaliem, dokumenti tika izsniegti pašā pēdējā brīdī... Koalīcija nebūt necentās, lai atļauja  veikt kratīšanu tiktu saņemta; uzdevums bija cits - vajadzēja atrast formālu iemeslu sadalīt deputātus "pareizajos" un "nepareizajos". 

Jāatzīst, kritērijs "Vienotībai" bija ļoti ērts. Tūlīt atkrīt jautājumi, piemēram, ekonomikas ministram A.Kamparam (http://www.delfi.lv/news/national/politics/vienotiba-kampara-darijumos-etikas-parkapumus-nesaskata-gaidis-knab-un-vid-atzinumus.d?id=37956307), kurš saņēmis daudzu tūkstošu lielas  dāvanas no nezināmiem labvēļiem. Viņš taču ir pret oligarhiem, tātad, pēc definīcijas godīgs! Vairs nekādu problēmu ar "Jaunā laika" jaunajiem biedriem, kuri ziedojuši partijai summas, kas acīmredzami pārsniedz viņu finansiālās iespējas (http://www.delfi.lv/news/national/politics/aboltina-lielas-biedru-naudas-maksajusie-jl-jauniesi-ir-piemers-citiem.d?id=38019397)  - nu, un tad, ka uzskatāmi redzami ir rupji pārkāpumi - ziedojumi ar trešo personu starpniecību; viņi taču nav ziedojuši "oligarhu partijām" , bet gan cīnītājiem pret oligarhiem! Nerunājot nemaz par tik seniem notikumiem, kā par valsts naudu radītās avīzes "Diena" privatizācija, pēc kuras pašreizējā kultūras ministre un kvēlā cīnītāja par godīgumu S.Ēlerte kļuva samērā turīga dāma... Tā turpināt var ilgi.

Vēl vairāk, pilna indulgence pienākas arī "sociāli tuvajiem" sabiedrotajiem cīņā pret  oligarhiem. Pirmām kārtām, "Visu Latvijai!/TB". Vai gan vajag atcerēties, ka praktiski visi lēmumi "naudīgākajā" Satiksmes ministrijā tika pieņemti ar "tēvzemieša" K.Gerharda izšķirošu līdzdalību. Apgalvosiet, ka vecos, sabojātos "tēvzemiešus" nomainījuši jaunie un principiālie "Visu Latvijai!" pārstāvji?  Nav jau arī viņi tik balti un pūkaini, piemēram, par I.Parādnieku interesantas lietas stāsta gan L.Lapsa  (http://www.pietiek.com/raksti/deputatam_paradniekam_ik_menesi_videji_1000_latu_nelegali_ienakumi), gan V.Lācis (http://www.delfi.lv/news/comment/comment/kapec-lacis-nebalsos-par-zatleru-intervija-ar-saeimas-deputatu-visvaldi-laci.d?id=38643767). Taču - ja reiz "mūsējie', kādi gan var būt jautājumi?

Godīguma privatizācijas stratēģijas svarīgs elements ir PR nodrošinājums.  "Oligarhu atbalstītāji" ir jānosoda tautas vārdā, ne kādi citādi! Lūk, pie Saeimas sapulcējās pāris simtu protestētāju ar aktīvu pozīciju. Malači, visu cieņu. Vienmēr cenšos uzklausīt piketētājus, paskaidrot savu pozīciju un argumentus (ja to ļauj. Parasti, diemžēl, neļauj...). Tomēr - tiesību runāt sabiedrības un visas tautas vārdā šiem sociāli aktīvajiem cilvēkiem nav. Neviens sociologs nopietni neuztvers balsojumu rezultātus televīzijas pārraidēs vai internetā, šie dati nav reprezentatīvi. Bet kāda gan tam nozīme taisnīguma privatizētāju acīs! Tauta pieprasa, tauta ir par mums, jūs pret tautu - šie izteikumi skan nepārtraukti...

 

Tie paši sociāli aktīvie pie Saeimas saka tos pašus vārdus, ko pirms četriem gadiem, tāpat apsaukā "oligarhu ielikteņus". Tikai tad šis ieliktenis bija V.Zatlers, bet "gaišo spēku" iemiesojums - "Saskaņas centra" kandidāts A.Endziņš. Toties tagad jau Zatlers kļuvis par "gaišo", bet A.Bērziņš par "oligarhu ielikteni". Varbūt, lai kļūtu par "gaišo spēku", Bērziņam vienkārši ir jāpagaida vēl četri gadi?

Godīguma privatizētāju morālos principus lieliski nodemonstrējusi S.Āboltiņa (http://www.delfi.lv/news/referendums-2011/prezidents/aboltinai-sc-ir-morali-politisks-pienakums-balsot-par-zatleru.d?id=38847571), paziņojot, ka "Saskaņas centra" "morālais pienākums" ir nobalsot par Zatleru, jo viņš, lūk, piedāvājis uzaicināt SC valdībā. Proti, - nevajag vērtēt kandidātu lietišķās īpašības, rūpīgi analizēt, kurš no viņiem varētu dot lielāku labumu Latvijas tautai, -  kā mēs, naivie, to pūlējāmies darīt. Pēc Āboltiņas domām, mums ir "morāls pienākums"(!) balsot par to, kurš mūs "vairāk paslavēs". Acīmredzot, tā "Vienotība" saprot morāli. Labs ir nevis tas, kas vajadzīgs tautai, bet tas, kas izdevīgi partijai. Nu, vismaz atklāti pateikts...

Vientiesīga pārliecība par savu izņēmuma stāvokli, par monopoltiesībām uz godīguma privatizāciju, acīmredzot, palikusi "Vienotībai" mantojumā no E.Repšes  uzskatāmi neadekvātā mesiānisma. Vai "Vienotība' spēs pārvarēt šo bīstamo kaiti? Redzēsim...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!