Foto: Cehs.lv

Nesen mūsu morālais kompass – Imants Parādnieks – satraucās par bāra izkārtni kirilicā, uz ko arī gana aši paspēja noreaģēt Valsts valodas centrs, visticamāk, lai atgādinātu pasaulei par savu eksistenci un censtos radīt iespaidu, ka viņi dara vairāk par tulkošanu un retumis tādu jaunu vārdu ieviešanu, kurus neviens nekad nelietos. Valsts valodas centram varētu noderēt nesenie novērojumi un atziņas.

Lasot komentārus pie mūsu rakstiem "Delfi", esam novērojuši kādu interesantu īpašību – dusmīgākie komentāri satur daudz jaunu vārdu un apzīmējumu, piemēram: liberasts, velkomists, briseloids, sorosīts, kremlins, gejropa, fašingtona utt. No sākuma šķita, ka šo vārdu mērķis ir aizvainot un apsaukāt, lai uzturētu verbālo konfliktu, bet tikai nesen mēs sapratām kādu ļoti svarīgu faktu – tie nav apvainojumi, tie tiešām ir jauni apzīmējumi svešiem konceptiem, un šo jauno apzīmējumu mērķis ir pašaizsardzība.

Ir daļa cilvēku, kam nepatīk uzņemties atbildību, vieglākais ceļš ir viņu ceļš, tāpēc pie sava trūkuma un likstām vaino jebko citu, piemēram, ja tā ir slimība, tad ir uzlikta "ļaunā acs", ja kādam citam ir vairāk naudas, tātad viņš to zog, ja kāds cits ir gudrāks, tātad viņš ir krāpnieks, ja tas svešinieks, tas noteikti ir ieradies laupīt, izvarot un nogalināt. Šie jaunvārdi (liberasti, velkomisti, u.c.) ir aizsardzības mehānisms, ar kura palīdzību "cilvēki ar citu viedokli" tiek dehumanizēti un nomarķēti kā kaut kāds jauns koncepts, kurš iemieso visas tās sliktās īpašības, no kurām viņam ir bail. Tas, protams, nav viss stāsts.

Attīstās gan zinātne, gan sabiedrība, mēs piedzīvojam arvien straujākas izmaiņas savā ikdienā, un valodai ir jāspēj turēt līdzi šādām izmaiņām. Latviešu valoda nav nekāds izņēmums. Valsts valodas centrs var laukakmenī cirst latviešu valodas likumus, un Ingūna Rībena var to tīt ar trejdeviņām Lielvārdes jostām, bet tas nemainīs sarunvalodu. Lūk, ļoti interesants raksts par valodas evolūciju, no kura atļaušos citēt piemēru par skaitļa 45 izrunu:

● četri desmiti un pieci

● četridesmit pieci

● četrdesmit pieci

● čēesmitpieci

● čēestpieci

● čēespieci

● čēspieci

Tendence ir ļoti skaidra – viss kļūst vienkāršāks un ātrāk uzņemams. Šī ir globāla šmurgulība, kuras cēlonis ir centieni pārdot lētāk izsmalcinātību un prestižu. Parkets ir kļuvis par laminātu! Meklēt informāciju un izdarīt secinājumus ir pārāk sarežģīti, tāpēc ir neskaitāmi viedokļu līderi, kuri spēj artikulēt to, ko domā darba ļaudis, piemēram: "KAM PIEDER VALSTS" 'vai "ATLAJST SAJMU, VIŅI VISI ZOG". Agrāk, lai iegūtu meitenes sirdi, viņu vajadzēja ilgstoši aplidot un lūgt svētību viņas tēvam, šodien pietiek ar aliņa uzsaukšanu "Čomsky" un spēt pateikt, ka es rakstu dzeju. Maltītes gatavošana visai ģimenei ir kļuvusi par pelmeņu noskalošanu ar sīrupainu burbuļūdeni, skatoties šovu "Netīrās dejas". Cūkām vajag cukuru un taukus, cukuru un taukus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!