Foto: Cehs.lv kolāža

Pirms vairākiem gadiem bērnudārza vecāku sapulcē kāda māmiņa paziņoja: "Mans Pēterītis saldumus neēd, tāpēc domāju, ka jubilejās bērniem vajadzētu aizliegt nest uz grupiņu saldumus!" Atbildēju, ka mana meita pēc pakakāšanas vienmēr dejo polku un jodelē, tāpēc turpmāk tā vajadzētu darīt arī pārējiem bērniem. Iestājās neveikls klusums.

Lieki pieblist, ka "mans Pēterītis saldumus neēd" bija tikpat lieli meli, kā manas meitas paradumi, jo pats biju redzējis mazo šmuli gardu muti stumjam sejā končas, tāpēc "esmu ar dzīvi neapmierināta šķirtene, kas vēlas sabojāt sava dēla bērnību", manuprāt, būtu precīzāks apzīmējums viņas dēla ēšanas paradumiem. Lai vai kā – bērni turpināja atzīmēt jubilejas ar konfektēm.

Biju par šo atgadījumu veiksmīgi aizmirsis, līdz tautas iniciatīvu platformā "Mana Balss" pamanīju jaunu iniciatīvu: "AIZLIEGT MAZGADĪGĀM PERSONĀM PĀRDOT SALDINĀTUS, KRĀSAINUS UN GĀZĒTUS DZĒRIENUS UN NEVESELĪGUS NAŠĶUS".

Respektīvi – līdz 14 gadu vecumam aizliegt iegādāties, piemēram, končas vai kolu. Tas ir vecums, kurā liela daļa jauniešu uzsāk dzimumdzīvi. Tagad viņi pēc seksa nevarēs ēst končas.

"Bērns cukura iespaidā var kļūt hiperaktīvs, kas ietekmēs mācību kvalitāti. Neveselīgie našķi – čipsi, saldinātie dzērieni u.c. – satur vielas, kuras ne tikai palielina risku saslimt ar nāvējošām slimībām, kā diabētu, vēzi, aptaukošanos, bet arī maina personību", raksta iniciatīvas autore. Tā kā man, gluži kā, acīmredzot, arī iniciatīvas autorei, nav padziļinātu zināšanu uztura zinātnē, nolēmu konsultēties ar uztura zinātnes speciālisti Kseniju Andrijanovu.

Vispirms uzzināju, ka pieņēmums par cukura izraisīto hiperaktivitāti nu jau kādu laiku ir apgāzts (ar pētījumu varat iepazīties ŠEIT). Kad vaicāju, kā čipsi maina personību, Ksenija atbildēja īsi un kodolīgi: "Nekādas personības izmaiņas no junkfood un saldumiem nezinu. Ja nu vienīgi, tu paliec resns, tevi apsaukā un kļūsti depresīvs."

Tas ļauj man pieņemt, ka vēlmei pārtikas preču veikalu apmeklējumu bērniem padarīt par izsūtīšanu uz Sibīriju, nav nekāda zinātniska pamatojuma, neskaitot domu graudus, kas, iespējams, sagrābstīti hipsteru dzīvesziņu blogu motivējošajās bildītēs, jo iniciatīvas argumentācija pozicionēta "man šķiet" un "kā visiem zināms" līmenī bez jebkāda reāla seguma. Es to vairāk redzu kā vēlmi savu neprasmi audzināt bērnus pacelt valstiskā līmenī.

Katram no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds no TIEM cilvēkiem. No TIEM, kuru dzīve ir TIK ļoti pareiza, ka ar to ne tikai nepārtraukti jālielās, bet arī jācenšas piespiest visus pārējos dzīvot tieši tāpat. Ja viņi neēd gaļu, tad gaļu jāaizliedz visos bērnudārzos. Ja viņi ir jogas fanāti, bērnudārzos jāizveido jogas nodarbības. Ja viņu bērni fanātiski vēlas stumt savās rīklēs neveselīgus saldumus, tad jāizveido iniciatīvu ar karogu: "Zināms, ka lielākoties bērni dod priekšroku neveselīgām, pat kaitīgām uzkodām".

"Zināms, ka" ir visnotaļ lielisks veids, kā savu pieredzi pasludināt par visas tautas balsi. Man, savukārt, ir zināms, ka bērni visvairāk iekāro to, ko viņiem aizliedz, tāpēc vienīgais, ko var panākt ar šādu – nevēlos skaļi teikt vārdu "idiotisku", bet pie sevis tā nodomāju – iniciatīvu, ir radīt bērnos nepārvaramas alkas pēc cukura.

Man zināms, ka skolas laikā klases lielākie kodēji bija tie, kuru vecāki bija stingri nolieguši pieskarties alkoholam, bet bērni, kuriem ir nosliece uz lieko svaru, saldumus ēd pa kluso. Zināms, ka manā virtuvē uz galda stāv milzīgs saldumu trauks, par kuru bērni pazaudēja interesi tiklīdz saprata, ka to drīkst tukšot jebkurā brīdī. Un vēl man ir zināms, ka nav nekā sliktāka par idiotu ar iniciatīvu.

Tāpēc iesaku katram audzināt pašam savu bērnu, nevis visus pārējos. Audzināt par patstāvīgu un lemtspējīgu jaunu cilvēku. Ja valsts mēroga aizliegumi būtu Latvijas jaunatnes spriestspējas un loģiskās domāšanas stūrakmens, valstī nebūtu mazgadīgo narkomānijas problēmu un ripas nopirkt nebūtu vieglāk, kā deviņdesmitajos paciņu cigarešu. Un galu galā – lūdzu, pārstāsim uz bērniem mēģināt izlabot savas bērnībā pieļautās kļūdas vai censties realizēt savus nepiepildītos sapņus. Paldies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!