Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Nesen liela daļa pašmāju lumpeņu sāka sociālajos tīklos ļoti aktīvi šērot Saeimas deputātu algu sarakstu. Iedomājieties – algas svārstās no 1400 līdz 2500 €. Arī pats sākumā nodomāju, ka tas ir kaut kas neiedomājams un nepieņemams, jo tik zemas algas simts valsts gudrākajām galvām tik tiešām ir apkaunojošas. Tikai pēc tam sāku lasīt pavadošos komentārus, kuros izrādījās, ka šīs te algas esot daudz par lielu. Par lielu bija airBaltic vadītāja Bertolda Flika 41000 € mēnešalga, bet šīs? Piedodiet...

Tomēr deputāti saņemot par daudz, jo, redz, Līgas vecmāmiņas pensija ir 210 €, Viktora tēva invaliditātes pabalsts ir 90 €, bet Daiga par pilnas slodzes darbu skolā saņem 300 € pirms nodokļiem. Respektīvi - ja es pelnu sūdīgi, tad arī neviens cits par adekvāti padarītu darbu nav pelnījis saņemt pienācīgu samaksu. Ja es pēc labākās sirdsapziņas strādājot jau 30 gadus joprojām saņemu kapeikas, vainīgs ir tas jaunais, mērķtiecīgais čalis, kurš savos 25 gados saņem piecreiz vairāk. Ja kādam citam ir nauda - droši vien zog!

Šī situācija ir vēl skumjāka par deputātu algām, jo liecina, ka cilvēkiem nav absolūti nekādas izpratnes par Saeimas darba nozīmīgumu. Tieši šis izpratnes trūkums ir viens no pamatiemesliem, kāpēc vēlēšanās latvietis balsos nevis par labāko, gudrāko un spējīgāko kandidātu, bet gan par "savējo". Latvietis iebalsos Saeimā Ščerbatihu tāpēc, ka viņš tīri tā nekas cilā svarus vai Kaimiņu tāpēc, ka viņš atļāvies publiski pateikt "bļaģ".

Veidojas apburtais loks - mēs ievēlam amatos klaunus, kuri nesaprot, kas ir labs atalgojums, tajā pat laikā zemais deputātu atalgojums nekādi nemotivē valsts pārvaldes darbā iesaistīties dažādu nozaru un politikas speciālistus. Sekojoši, savam darbam ļoti vāji kvalificēti (atsevišķos gadījumos - absolūti klaji nekvalificēti imbecīļi) deputāti nespēj izstrādāt un pieņemt labus un darboties spējīgus likumprojektus, kā rezultātā vēlētājs var kliegt: "Atlaist Saeimu!" Pēc tam sarodas kārtējais bars varoņu, kuriem šķiet, ka divas štukas ir nenormāla nauda un viņi spēj vadīt valsti. Tā teikt - ko sēsi, to pļausi.

Apskatīsim, ko Latvija var piedāvāt tikko Hārvardu pabeigušam ekonomistam, kurš būtu spējīgs kvalitatīvi darboties Saeimā un izstrādāt valsts ekonomiku veicinošus likumprojektus:

Plusi: alga kas ļauj iepirkties H-M atlaižu pakaramajos.

Mīnusi: nenormēts darbalaiks; visu sadzīves detaļu publiskošana un privātās dzīves iznīcināšana; nepārtraukti kompromisi ar populistiem par likumu saturu; skaļi idioti pēdējā solā Saeimā; no sazin kurienes izvilktas un dzeltenajos portālos publicētas jaunības kailbildes; visādu darbonīšu piedāvāti kukuļi un vēlme "sarunāt"; lai ko tu darītu, tauta kliegs, ka esi zaglis.

Vidējais latvietis izdzird ciparu "2000 €" un viņam rodas iespaids, ka ar šo summu varētu atrisināt visas Latvijas problēmas. Samazinot visu deputātu algas varētu palielināt skolotāju, mediķu, policistu un ugunsdzēsēju algas. Un šis nav vienkārši prasts pārspīlējums, pavei, portālā manabalss.lv kāds iesniedzis iniciatīvu samazināt Saeimas deputātu skaitu līdz 50, jo: "Samazinot deputātu skaitu tiktu iegūti finanšu līdzekļi, tādējādi nebūtu nepieciešamības samazināt citu iestāžu skaitu, piemēram, slimnīcas." Šo iniciatīvu parakstījuši teju 3000 cilvēki...

Ir ļoti viegli matemātiski aprēķināt idiotismu un domātnespēju, kas slēpjas idejā samazināt deputātu algas, lai palīdzētu tiem, kam nauda "nepieciešama vairāk". Šī gada oktobrī deputātu algās izmaksāti 176 416 €. Samazinot katra deputāta algas līdz 500 € mēnesī, naudas ieguvums būtu 126 416 €. Ar šo summu pietiktu, lai katram no 472 tūkstošiem Latvijas pensionāriem paaugstinātu pensiju par precīzi 26 eirocentiem. Protams, ja vien nevēlamies par šo pašu naudu palielināt arī skolotāju, ārstu un policistu algas.

Līdzvērtīgi absurds bija arī mūsu nacionālā zieda izstrādātais likumprojekts par deputātu algu iesaldēšanu. Principā tas ir tas pats, kas skaidri un gaiši pateikt: "Mēs nestrādājam atbilstoši mūsu saņemtajām algām un arī turpmāk negrasāmies sākt strādāt labāk, tāpēc neesam pelnījuši algas palielināšanu arī nākotnē, neraugoties uz to, ka algas pieaug visā valstī". Nē, nopietni, vienkārši padomājiet vai spējat iztēloties kādu garīgi stabilu un veselu cilvēku, kurš pilnā nopietnībā teiktu priekšniekam: "Nē, šef, es nevēlos lielāku algu un nevēlēšos to lielāku arī pēc diviem gadiem."

Ko ar šo visu vēlējos pateikt? Tikai to, ka Saeimas deputātiem ne tikai jākliedz vienam uz otru publiskās diskusijās, bet arī jāvairo tautas izpratni par to, ko viņi dara ikdienā un cik komplicēts darbs tas patiesībā ir. Jāskaidro tā, lai katrs sētnieks, sportists vai pat aktieris saprastu, ka viņam tas nebūtu pa spēkam. Tautai, savukārt, jāizvelk savas galvas ārā no pakaļām un jāpārstāj līst citu maciņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!