Foto: Cehs.lv kolāža
Atceros, kā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām smīkņāju par Artusa Kaimiņa iespējām iekļūt Saeimā. Līdzīgi jutos arī pirms Anglijas #brexit balsojuma. Pirms ASV prezidenta vēlēšanām jau smējos balsī – nu nevar taču visa pasaule būt tādi idioti? Var gan, LOL.

Tāpēc teikšu skaļus un nepatīkamus vārdus – laikā, kad vidējā pasaules iedzīvotāja intelekta kapacitāte ir mazāka nekā kartupelim – demokrātija, vismaz tās patreizējā formā, ir sevi izsmēlusi. Protams, demokrātija ir pati labākā valsts pārvaldes forma, kāda pagaidām pastāvējusi, tomēr neviļus mēs esam nonākuši laikā, kad vara pieder tautai, bet lielākā daļa tautas ir, atvainojos, pēdējie idioti, tāpēc uzskatu, ka pienācis laiks demokrātiju pilnveidot.

Ja es teiktu, ka jāveic obligātie visu valsts iedzīvotāju IQ testi un visiem idiotiem jāaizliedz balsot, tas būtu prettiesiski, tāpēc to neteikšu. Bet, kā būtu, ja uz katra balsošanas biļetena būtu pāris triviāli matemātikas uzdevumi un balsojums tiktu ieskaitīts vienīgi tad, ja tie izpildīti pareizi? Nekas pārlieku sarežģīts, 5. klases viela. Piemēram:

  1. Cik ir π?

  2. x - (3 - 5) = 3, cik ir x?

  3. 2 + 3 (5 - 2) + 1 = ?

Sākumā, protams, šķiet, ka jebkurš lumpenis, kurš iemācījies lasīt un spējis izlasīt tekstu līdz šai vietai, spēs pareizi atbildēt uz visiem trim jautājumiem, tomēr – Kaimiņš ir Saeimā, Anglija ir ārā no ES un Tramps atkal padarīs Ameriku varenu. Varu saderēt, ka sava puse no aktīvākajiem Ceha rakstu komentētājiem nespētu atbildēt pareizi.

Ja es teiktu, ka jāaizliedz balsot daudzu reliģisko konfesiju pārstāvjiem, jo, piemēram, ticēšana runājošai čūskai vai evolūcijas noliegšana nekādi nepadara cilvēku spriestspējīgu, arī tas būtu prettiesiski un necilvēcīgi, tāpēc nekādā gadījumā tā neteikšu. Tā vietā piedāvāju uz vēlēšanu biļetena uzdrukāt vairākus teikumus, no kuriem var atķeksēt tikai vienu sev tīkamāko:

  • Cilvēks radies evolūcijas rezultātā

  • Jēzus ir Dieva dēls un mira par mūsu grēkiem

  • Muhameds saņēma erceņģeļa atklāsmes

Balss tiktu ieskaitīta tikai tad, ja atzīmētais teikums atbilst realitātei, nevis ir pasaka. Šādā veidā tiktu nodrošināts, ka pieauguši cilvēki, kas nespēj atšķirt pasakas no realitātes, nepiedalās valsts pārvaldē.

Tāpat man nav īsti skaidrs, kāpēc līdz šim nav noteikti balsstiesību vecuma griesti? Ja reiz balsot drīkst tikai pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, balsstiesībām vajadzētu noteikt arī beigu termiņu. Tie varētu būt, teiksim, 75 gadi. Pirmkārt, ir vairāk nekā skaidrs, ka tuvojoties dzīves norietam, cilvēka asās domas pavediens un loģiska spriestspēja arvien samazinās. Otrkārt – ņemot vērā tīri statistisku vidējo latvieša dzīves ilgumu, varu teikt, ka viņiem vairs nav pārāk daudz atlicis un šie vecūkšņi balso par to, ko paši, iespējams, nemaz nepiedzīvos.

No vienas puses, katrs sevi cienošs liberālis teiks, ka šīs idejas ir klajā pretrunā demokrātijas pamatprincipiem, jo tiesībām balsot jābūt katram Zemes iedzīvotājam. No otras puses – paskatieties, uz kurieni tas ved pasauli. Lai vadītu automašīnu, jāspēj nokārtot autovadītāja apliecību. Lai kļūtu par ķirurgu, jāiegūst mediķa grāds. Līdzīgi – arī balsstiesību iegūšanai vajadzētu izpildīt kaut vai niecīgus priekšnosacījumus, lai nodrošinātos pret idiotiem.

Iztēlojieties tautieti ar nepabeigtu piecu klašu izglītību, kura vienīgās dzīves ekspektācijas ir ik dienu izdzert pāris divlitrenes septiņgrādīgas ļergas un uzsākt kopdzīvi ar savu māsu. Viņa balsij nākamajās vēlēšanās būs tieši tikpat liels svars kā jūsējai. Stulbi, ne?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!