Foto: Cehs.lv kolāža
Latvijā tipiskā reakcija uz vārdiem "sieviešu vienlīdzība" ir: "Nu, kas atkal, cik var, sievietes jau var balsot un nēsāt bikses."

Vidējā latvieša prātā pastāv sieviešu kvazi-vienlīdzība, jo, ja jau sieviete ir tik vienlīdzīga, lai iet cirst malku. Šāds šovinisms ir iesakņojies sabiedrības prātā kopš padomju gadiem, kad īstie mužiki bija izgājuši obligāto militāro dienestu, strādāja strojkā un nelūza pēc 0,7. Ko gan varēja citu gaidīt no tāda kropla sociālisma paveida, ko centās uzcelt neizglītoti, piedzērušies salašņas no dieva aizmirstiem Krievijas nostūriem?

Feminisma kustību radīja sievietes, lai cīnītos par savu un citu sieviešu līdztiesību. Tomēr neviens nevarēja paredzēt, ka vienu no lielākajiem apdraudējumiem feminismam radīs tieši pašas sievietes. Runa, protams, ir par portāla Dievietei autorēm.

Reklāmas industrija apgalvo, ka veiksmīga sieviete ir uz kašmira zvilnoša, anorektiska dārgu aksesuāru īpašniece, kas kustas tikai palēninājumā. Taisnība gan tajā, ka mums visiem būtu vairāk labu mantu, ja mēs pārstātu rīt. Reklāmas lieliski spēlē uz stereotipu, ka sievietes vienīgā sūtība ir būt skaistai dekorācijai, piemēram, paužot uzskatu, ka sieviete var justies laimīga tikai tad, ja viņa ir tieva.

Tas savukārt noved pie tādas neciešamas gūzmas ar fitnesa zāļu selfijiem, kas kalpo par sociālu apliecinājumu tam, ka konkrētā būtne ievēro visus reklāmas postulētos sievietes skaistuma kanonus.

Nākošā problēma ir popmūzikas izpildītājas, kuras apgalvo, ka ir feministes un savu brīvību izpauž darot to, kas ienāk prātā. Diez vai pirmā viļņa feministēm, kuras riskēja ar savu drošību izejot ielās un runājot pretī sabiedrībā nospiedošajam viedoklim, nāca prātā, ka viņu pēcteces ceļu uz sieviešu emancipāciju mēros tverkojot. Kas kopīgs Nikijai Mināžāi un Lienei Candy?

Jautājums, protams, bija retorisks. Visi zina atbildi, taču, ja mēs to pateiktu skaļi, dabūtu vēl publiski atvainoties.

Tomēr, ja būtu balva par cīņu pret feminismu, to saņemtu portāla Dievietei entuziastes. Šīm meitenēm cīņa pret sieviešu tiesībām ir šūpulī ielikta.

Kamēr feministes iestājas pret sieviešu objektivizāciju, šī portāla autores dara pretējo – stereotipizē sievietes kā ēst gatavojošas dzemdes, izglītotas horoskopos un vīriešu seksuālās apmierināšanas mākslās. Nevar noliegt, ka viens no sievietes veiksmes stāstiem ir piedzimšana skaistai un bagāta vīra apprecēšana, bet šķiet, ka portāls Dievietei uzstāda šo scenāriju par absolūto pašmērķi.

Dievietei paģēr, ka sievišķību nogalina darbs, vēlme un vajadzība vadīt, valkāt bikses un vispār jebkāda veida racionalitāte. Pat bijušais psihoterapeits Viesturs Rudzītis ir vairāk feminists kā Dievietei.

Tomēr ir vēl vieta izaugsmei. Piemēram, nespēju atrast šajā mājaslapā "15 padomus, kā izlikties neredzam vīra alkoholismu". Daudzas "sievišķīgās sievietes" novērtēs "12 ikdienā noderīgas pasīvi agresīvas frāzes" vai arī "6 padomi, kā izlikties, ka sekss ar viņu nav pretīgs". Nāku pretī ar idejām nākošajiem rakstiem:

6 veidi kā izlikties, ka sekss ar viņu nav pretīgs.
Tev ir jau 27 un neesi precēta? Dod iespēju turkiem!
Ko sikha turbāna izmērs saka par viņa locekli?
Kura horoskopa zīme tevi iekaustīs visbiežāk?
Kā atpazīt īstu homeopātu no šarlatāna?
Ko astrologi tev nestāsta?
Tests: vai viņš turēs vārdu un pametīs savu sievu?
Numerologs vai astrologs - pie kura doties?
Kā vieglu flirtu darba pirtī pārvērst grūtniecībā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!