Foto: Cehs.lv kolāža
28. maijā Saeima pieņēma grozījumus, kas paredz mainīt "Latvijas Nacionālās operas" nosaukumu uz "Latvijas Nacionālā opera un balets". "Nosaukuma maiņa novērsīs diskrimināciju pret baleta māksliniekiem, kuru ieguldījums mākslinieciskajā darbībā ir līdzvērtīgs operas trupas veikumam, kā arī novērsīs absurdās situācijas, kad ārvalstu koncertturnejās baleta trupa tiek prezentēta tikai ar operas vārdu" tā Zigmars Liepiņš.

Cenšos iztēloties, kādas tieši varētu būt šīs absurdās un diskriminējošās situācijas. Piemēram, Mihails Barišņikovs Rīgas lidostā iekāpj taksometrā un saka: "Man, lūdzu, uz baletu", bet saņem atbildi: "Bet pie mums taču ir tikai opera, haha!" Barišņikovs sadusmojas un aizlido prom. Vai arī, Latvijas baleta trupa dodas kādā ārvalstu koncertturnejā, iznāk uz skatuves un paziņo: "Mēs esam opera", jo tāds, redz, ir ēkas nosaukums.

Skatītāji, protams, sāk nevaldāmi smieties un rādīt ar pirkstiem. Tiešām skumji.

Tiesa, neesmu dzirdējis, ka šādas vai līdzīgas problēmas būtu piemeklējušas arī baleta trupas no "Metropolitan Opera House" (ASV), "The Royal Opera House" (Anglija), "Sydney Opera House" (Austrālija), "Opéra national de Paris" (Francija), "Vienna Staatsoper" (Austrija) vai kāda cita no dižākajiem pasaules operas namiem, kuru nosaukumos nav iekļauts vārds "balets". Atklāti sakot – nenāk prātā neviens slavens operas nams, kura oficiālajā nosaukumā šis vārds būtu.

Tā kā nosaukuma maiņas iemeslu argumentācija ir iešāvusi sev celī, nākamā doma, kas iešaujas prātā – droši vien kāds atkal cenšas izkrāpt naudu, taisot pāris miljonus vērtus rebrendingus un pašmērķīgi notriecot nodokļu maksātāju naudu. Tomēr, nē – izrādās, ka tas izmaksās vien nieka 13 tūkstošus. Tiešām smieklīgi. No šīs naudas būtu grūti nozagt pietiekami daudz pat normālai suņa būdai.

Tātad, pilnīgi iespējams, nosaukuma maiņu kāds tiešām iecerējis, no sirds vēloties palīdzēt nabaga apbižotajiem baletdejotājiem. Tādā gadījumā nevajadzētu piemirst arī par citiem cilvēkiem, bez kuru ieguldījuma mākslinieciskā operas trupas darbība nemaz nebūtu iespējama. Tā teikt – būsim korekti līdz galam.

Sāksim ar operas orķestri un diriģentu, bez kura nebūtu iespējama nedz opera, nedz balets (nejauši iztēlojos kā vīrieši triko pantalonos lēkā bez mūzikas pavadījuma – tas būtu smieklīgāk par Arstarulsmirusa "jokiem"). Nedrīkst piemirst arī par operas kori un solistiem, kurus noteikti nevajadzētu diskriminēt. Lai nerastos absurdas situācijas, nosaukumā noteikti jāpiemin arī viesmākslinieki. Protams, operas nama apmeklējums nebūtu iedomājums arī bez bufetes, garderobes un tualetes.

Šo visu apvienojot iegūsim patiesi korektu "Latvijas Nacionālās operas" nosaukumu – "Latvijas Nacionālā opera un balets, orķestris un diriģents, koris un solisti, viesmākslinieki, bufete, garderobe un tualete", jebšu vienkārši LNOUBOUDKUSVBGT.

Šis nosaukums kļūtu par savdabīgu Latvijas kultūras dzīves vizītkarti. Gara acīm jau redzu kā Zigmars Liepiņš dodas uz Milānu, sarunā tikšanos ar "Teatro alla Scala" (La Scala) vadītāju un saka: "Klau, bet jūs taču rādāt ne tikai teātri bet arī operu un baletu, vai ne? Derētu tā kā nomainīt neveiklo nosaukumu, citādi piedzīvosiet tikpat absurdas situācijas kā mēs Latvijā."

Protams, neapstāsimies pie sasniegtā un mēģināsim panākt, lai pilnveidoti tiek arī citu vietu nosaukumi, piemēram:
Latvijas Nacionālais teātris, mūzikli un Žurka Kornēlija
Latvijas Nacionālā bibliotēka, izstādes, konferences, Ziedoņa zāle un Austrumu partnerības samits
Brīvības piemineklis un britu publiskā tualete
Rīgas centrālā stacija, lielveikals un pulkstenis
Rīgas centrāltirgus, spirts, vodka, cigaretes un Maxima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!