Foto: DELFI
Aizvadītās nedēļas nogalē Tallinā noslēdzies Eiropas Savienības digitālais samits, kurā piedalījās ES valstu un valdību vadītāji. Samita laikā "Telia" sadarbībā ar "Ericsson" un "Intel" demonstrēja publiskā 5G tiešsaistes tīkla pielietojuma piemērus – ātrgaitas 5G savienojumu "Tallink" kruīza kuģim, kā arī ekskavatoru, kas tiek attālināti vadīts ar 5G tiešsaistes tīkla palīdzību.

Pie ekskavatora vadības pults sēdās gan Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, gan citu valstu vadītāji. Mašīnas operators varēja strādāt ar 5G attālināti vadīto ekskavatoru riska vidē, atrodoties ērtā biroja krēslā. Savukārt Tallinas ostā septembrī 5G tehnoloģija tika piedāvāta 2000 "Tallink" pasažieriem, kamēr kuģis atradās ostā. Piedevām arī kuģa iekšējās informācijas un komunikācijas sistēmas nodrošināja 5G.

Šīs demonstrācijas un testi bijuši ļoti veiksmīgi. Šobrīd ir realizēti pirmie pakalpojumu izmantošanas piemēri ar 5G palīdzību, bet ir skaidrs, ka šāda mobilitāte, ko spēj nodrošināt lielais interneta ātrums un īsais datu apmaiņas periods, paplašinās digitalizācijas robežas. Esmu lepns, ka 2018. gadā mēs kopā ar partneriem vieni no pirmajiem Eiropā padarīsim 5G par realitāti, piedāvājot 5G saviem biznesa klientiem Tallinā, Stokholmā un Helsinkos, nodrošinot 5G iespējas testēšanu un to piemērotību jauniem pakalpojumiem un biznesa modeļiem.

5G mobilo tehnoloģiju ieviešana dos spēcīgu impulsu mobilā interneta jaunās ēras attīstībā, ko dēvē par "Internet of Things" jeb lietu internetu. Lietu internets neapturami iesoļos mūsu dzīvē tāpat, kā to paveica mobilo tālruņu pakāpeniski piedāvātās jaunās iespējas. Sākot no vienkāršām sadzīves iekārtām, tādām kā ledusskapji un veļas mašīnas, līdz pat gudrajiem mājokļiem, medicīnas aprīkojumam vai ekskavatora attālinātai vadībai – lietu interneta iespējas ir neierobežotas, un tas būs jauns pakāpiens augšup dzīves kvalitātē, jo no šīm ierīcēm savākto datu analīze ļaus tās izmantot visefektīvāk, samazinās uzturēšanas izmaksas un ļaus piedāvāt pilnīgi jaunus pakalpojumus un produktus.

Dažas valstis jau aktīvi īsteno gudro pilsētu ieviešanu, un, nenoliedzami, arī biznesam lietu internets sniegs potenciālu jaunam izrāvienam.

Lai gan lietu internets ir jau šodienas realitāte, nākamajos gados miljardiem ierīču būs pieslēgtas tīklam, pārslogojot pašreizējos tīklus. 5G tehnoloģijas ļaus veikt datu pārraidi ātrumā līdz pat 10 gigabitiem sekundē, kas ir tūkstošiem reižu vairāk nekā 20–50 megabitu pārraide šodien 4G tīklos un 100+ megabitu sekundē ar LTE tehnoloģijām. Pēc "Intel" aprēķiniem, autonoma automašīna ģenerēs gandrīz vienu gigabitu datu apjomu sekundē, kad tā sazināsies ar citām automašīnām un ceļu infrastruktūru, pārraidīs ar automašīnu veiktspēju un tehnisko apkopi saistītus datus no borta datoriem un kad pasažieri izmantos izklaides iespējas ceļā.

Visiem ir zināms, ka populāras mūzikas grupas koncertu vai sporta pasākumu laikā šodien mobilie tīkli bieži ir pārslogoti, kad fani sūta savas bildes un video draugiem un tuviniekiem un augšupielādē tos sociālajos medijos. Nākotnē ar virtuālās realitātes un iespaidīgu pieredzes tehnoloģiju izmantošanu tādos pasākumos ģenerētais datu pārraides apjoms būs vēl daudzkārt lielāks. Šo milzīgo datu apjomu pārraidei ar mobiliem tīkliem vien būs par maz, un būs nepieciešams arī fiksēto tīklu resurss.

5G ieviešana Tallinā būs iespējama, pateicoties tam, ka Igaunijā fiksēto sakaru un interneta pakalpojumu sniedzējs "Elion" un mobilo sakaru operators EMT tika apvienoti jau 2014. gadā. Ja paskatāmies atpakaļ uz brīdi, kad tika spriests par šo uzņēmumu apvienošanu, protams, ka, līdzīgi kā patlaban Latvijā, arī daļai igauņu šķita, ka viss var palikt pa vecam. Pretošanās ir normāla reakcija uz jebkādām pārmaiņām, kas skar ierasto lietu kārtību. Bet pārmaiņas var sagādāt vērtīgus ieguvumus un iespējas.

2015. gadā, vien integrējot abu pakalpojumu sniedzēju veikalu tīklus, apvienotajam koncernam Igaunijā bija izdevies ietaupīt vairāk nekā 1 miljonu eiro. Tobrīd noritēja agrāk dublēto zvanu un servisa centru apvienošana, turpinot dot ietaupījumus un kāpinot apvienotā uzņēmuma efektivitāti. Svarīgākie telekomunikāciju nozares biznesa klienti meklēja integrētus un pielāgotus multipakalpojumu risinājumus, un "Eesti Telekom" (tagad "Telia Eesti") tos spēja piedāvāt.

Un, ja kādam šķiet, ka mēs kā liels milzis tagad varam diktēt noteikumus un sēdēt, rokas klēpī salikuši, varu atklāt – tā nav, konkurence Igaunijā ir intensīva. Ekonomikas un sakaru ministrija ne reizi vien ir uzsvērusi, ka pēc abu uzņēmumu apvienošanās nozarē ir saglabājusies veselīga konkurence un šis solis nav atstājis negatīvu iespaidu uz tirgu. Arī sabiedriskās domas aptaujas apliecina, ka patērētāji Igaunijā noslēgto apvienošanās darījumu vērtē pozitīvi. Sabiedrība no "Elion" un EMT apvienošanas ir tikai ieguvusi, un iebildumu nav bijis. Līdz ar to arī politiķiem nav bijis iemesla iebilst, jo patērētāji ir apmierināti.

Klientiem ir pieejami vienoti veikali, vienots zvanu centrs un tiešsaistes pakalpojumi. Norit nepārtraukts darbs pie jaunām inovācijām, dažādiem integrētiem pakalpojumiem. Piemēram, Igaunijā autovadītāji ar tālruni var norēķināties par transportlīdzekļa apdrošināšanu, maksājot par laiku, kad transportlīdzeklis tiek lietots. "Telia Eesti" aktīvi strādā arī pie vērienīgu inovāciju projektu ieviešanas, piemēram, Tartu gudrās pilsētas projektā. Tartu vecās "hruščovkas" pārtaps mūsdienīgās daudzdzīvokļu ēkās ar gudro māju risinājumiem. Pilsētas viedrajons būs apgādāts ar centralizētu siltumapgādi, transporta, ielu apgaismošanas un atjaunojamās enerģijas risinājumiem.

Kēriku (Kääriku) sporta kompleksa "Internet of Things" platformas izstrādē piedalāmies kopā ar Igaunijas Olimpisko komiteju un Tartu Universitāti, kas ļaus veikt visaptverošu sportistu veiktspējas, aprīkojuma un laikapstākļu uzraudzību un līdz ar to arī datu analīzi, tādējādi padarot Kēriku par nākamās paaudzes sporta pētniecības centru. Savukārt caur VUNK "startup" akseleratoru, kas darbojas vairāk nekā divus gadus, "Telia Eesti" ir aktīvs jaunās inovāciju ekosistēmas dalībnieks, palīdzot jau 9 jaunizveidotiem uzņēmumiem uzlabot to piedāvājumus un piekļūt tirgum.

Esmu pilnīgi drošs, ka nākamajās desmitgadēs tieši digitalizācija būs svarīgākais virzītājspēks Baltijas reģionā gan uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstībā, gan sabiedrības dzīves kvalitātes celšanā. Nereti igauņiem tiek piedēvēts lēnīgums, tāpēc man nav skaidra Latvijas vilcināšanās apvienot LMT un "Lattelecom", jo vienota digitālā čempiona izveide var iedot spēcīgu impulsu digitalizācijas procesam valstī.

Protams, var neko nemainīt, taču, ticiet man, agrāk vai vēlāk tā būs neizbēgama nepieciešamība. Tas laiks, kad telekomunikāciju pasaule bija mobila vai fiksēta, ir pagājis. Mobilie tīkli arvien vairāk būs atkarīgi no fiksētiem tīkliem lielu datu apjomu pārvadāšanai. Saglabājot "status quo", Latvija nebūs starp 5G līderiem un riskē atpalikt digitalizācijas frontē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!