Foto: Andrejs Strokins
1. jūlijā Polija jau piekto reizi pārņem gada vadību Višegradas valstu grupā. Prezidentūra iekrīt īpašā laikā, kad rodas vairāki gan reģionālie, gan arī visas Eiropas izaicinājumi. Daži no tiem ir saistīti ar drošības apdraudējumiem, par kuriem pēc dažām dienām NATO Varšavas samitā raisīsies padziļinātas diskusijas. Savukārt citi izaicinājumi, tādi, kā migrācijas krīze, vai Lielbritānijas referenduma konsekvences, tiek risināti ES arēnā.

Nav grūti ievērot V4 valstu atšķirīgās īpašības. Tomēr neskatoties uz tām un ņemot vēra valstu ģeogrāfisko izvietojumu, kā arī kopīgu vai līdzīgu vēsturisko pieredzi, Višegradas valstu grupas partneri bieži skatās vienā virzienā un tiem ir vairāki kopīgi viedokļi un intereses.

Šis laiks prasa nospraust stingrus un precīzus mērķus. Viena no Polijas prezidentūras V4 prioritātēm ir cieša Višegradas valstu sadarbība Eiropas Savienības arēnā, jo tā stiprinās kopējo reģiona balsi. Višegradas grupas valstu sabiedrības ieņem līderpozīcijas eiroentuziastu vidū. Polijai un tās Višegradas draugiem Eiropas sadarbība ir ārkārtīgi svarīga ārpolitikas sastāvdaļa, tāpēc vēlamies arī turpmāk aktīvi veidot Eiropas darba kartību. Tas ir jo vēl vairāk pamatots, jo 1. jūlijā par Eiropas Savienības Padomē prezidējošo valsti uz pusgadu kļūs Slovākija.

Viens no Polijas prezidentūras mērķiem ir reģionālā dialoga stiprināšana mūsu Eiropas daļā. Tas ļaus labāk izmantot daudzus jau esošus institucionālos un funkcionālos sakarus. Taču Višegradas valstu grupa joprojām ir atvērta dialogam un konsultācijām ar Austrumu Partnerības, Beniluksa un Rietumbalkānu valstīm, kā arī ar Baltijas un Ziemeļvalstīm (NB 8). Pēc nesenās tikšanās Jūrmalā šādā formātā, tieši Polija 2017.g. kļūs par nākamo valsti, kura uzņems pie sevis V4 un NB 8 ārlietu dienestu vadītājus.

Polijas prezidentūras Višegradas valstu grupā īpašas intereses centrā bez šaubām paliek reģiona drošības stiprināšanas jautājums. Tuvojoties NATO Varšavas samitam, V4 grupa vēlas strādāt Alianses stiprināšanas, ES spēju un interoperativitātes labā, pievēršoties izglītošanai un rīkojot mācības un vingrinājumus. Esam iecerējuši kopīgu V4 vingrinājumu organizēšanu Baltijas valstu reģionā, izmantojot NATO līdzekļus drošības un atbaidīšanas nodrošināšanai.

Polijas prezidentūra turpinās darbu pie reģionālo transporta savienojumu uzlabošanas. Viena no prioritātēm būs arī Višegradas grupas zīmola atpazīstamības stiprināšana kā visās četrās valstīs, kas veido šo grupu, tā arī ārpus tās.

Vadot V4 rotācijas kārtībā, Polija vēlas smelties Višegradas partneru dažādības un daudzveidības bagātībā, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu visu, kas mums līdzīgs, par labu mums un - plašāka izpratnē – par labu reģionam. Līdzīgi kā Baltijas valstis, Polija, Čehija, Ungārija un Slovākija šogad atzīmē sadarbības 25-gadi. Šī ceturtdaļa gadsimta ir nesusi daudz laba - šajā laikā esam veiksmīgi pievienojusies Rietumu institucionālajām struktūrām, esam stiprinājusi ticību saviem spēkiem, esam paplašinājuši sapratni par savām vajadzībām un potenciālu. Šo gadu laikā mums ne vienu reizi vien ir bijusi iespēja pierādīt, ka esam uzticības vērti partneri, kuri spēj stāties pretī jauniem izaicinājumiem. Arī šoreiz nebūs savādāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!