Foto: Publicitātes foto
Lai gan mākoņskaitļošana kā pakalpojums arvien populārāks ir kļuvis tieši pēdējo gadu laikā, liela daļa interneta tehnoloģiju lietotāju jau sen izmanto mākoņškaitļošanas piedāvātās iespējas kā e-pastu (Gmail), kopējo datu uzglabāšanas portālus (Flickr) u.c. Mākoņskaitļošanas risinājumu attīstība vairāk saistīta ar sabiedrības datora lietošanas paradumu maiņu un datu apjomu pieaugumu, ne tik daudz ar tehnoloģiskiem jaunatklājumiem. Par datora lietošanu jau sen neviens nesauc tikai sēdēšanu pie galda ar peli, klaviatūru un monitoru.

Cilvēki tiecas pēc zināmas brīvības un neatkarības, un nav runa tikai par sava laika plānošanu, darba rīku, vietas vai nepieciešamo resursu izvēli, bet gan visu kopā. Ikviens, kas darbā aktīvi izmato e-pastu, noteikti tam ik pa laikam piekļūst arī no, piemēram, mājas datora vai telefona. Tāpat, lai nebūtu jānēsā līdzi zibatmiņas, datus var  saglabāt arī savā e-pastā vai kādā no koplietošanas datu uzglabāšanas serveriem, lai vēlāk tiem varētu piekļūt no kādas citas ierīces. Mākoņskaitļošanas būtība ir līdzīga, tikai tiek piedāvātas daudz plašākas un arī drošākas iespējas.

Mākoņskaitļošana - droša, attālināta piekļuve resursiem

Sāksim ar vienkāršāko - darba vietu un laiku. Mākoņskaitļošana nozīmē pilnīgu piekļuvi uzņēmuma resursiem attālināti, kas savukārt nozīmē, ka, lai arī neieradies ofisā sniega vētras dēļ, tas nebūs attaisnojums nepadarītam darbam, kas gan dažiem varbūt arī nav tik iepriecinoša ziņa. Tomēr attālinātā piekļuve neapšaubāmi palīdz labākai laika un darbu plānošanai un ļauj padarīt iesāktos darbus arī no mājām vai jebkuras citas vietas.

Ērtas un vienotas platformas lietošana uzlabo darba ražīgumu, kā arī ļauj ietaupīt laiku un līdzekļus uz uzņēmuma IT infrastruktūras izveides un uzturēšanas rēķina,  kas mākoņskaitļošanas risinājumus padara pievilcīgus uzņēmumu vadītājiem. Tādējādi vairs nav nepieciešams pašiem uzturēt serveru telpas, infrastruktūru un veselu IT nodaļu. Tieši mazie un vidējie uzņēmumu no mākoņskaitļošanas pakalpojumiem iegūs visvairāk - IT risinājumi, ko agrāk varēja atļauties tikai lielas korporācijas, tiem ir kļuvuši pieejami, jo nav jāiegulda lieli līdzekļi sistēmu izveidē. Tas arī nozīmē, ka sistēmu jaudas palielināšana vai atteikšanās no pakalpojuma ir viena e-pasta vai zvana attālumā.

Mākoņskaitļošanas kā pakalpojums paver plašu iespēju loku katram lietotājam individuāli pielāgot nepieciešamos risinājumus. Līdzīgi ir ar darba rīkiem, dažādajām informācijas ievades ierīcēm un operētājsistēmām - klēpjdators vai planšetdators, pele vai skārienjutīgs ekrāns, Windows vai iOS un tā tālāk. Katrs lietotājs dos priekšroku citai ierīcei un sistēmai, kas, protams, arī atkarīgs no konkrētā veicamā darba. Labs mākoņskaitļošanas pakalpojumu sniedzējs noteikti piedāvā klientiem izvēlēties viņiem tīkamāko platformu, kam nebūt nav jābūt vienai vien.

"Mākonis" drošākais datu uzglabāšanas risinājums nākotnē

Pieaugot datu apjomiem visā pasaulē, pieaug pieprasījums arī pēc mākoņskaitļošanas risinājumiem, lai gan joprojām netrūkst arī konservatīvāku uzņēmumu, kas saredz datu drošības riskus. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties stabilus un uzticamus mākoņpakalpojumu sniedzējus. Tas gan neizslēdz pašu uzņēmumu darbinieku nevērību pret datu drošību, it īpaši tādēļ, ka dati, pateicoties mākonim, ir pieejami uz dažādām ierīcēm un jebkurā laikā.

Atsevišķi mākoņskaitļošanas pakalpojumu sniedzēji kā, piemēram, Telia Latvija, kas Latvijā piedāvā mākoņskaitļošanas pakalpojumu Tcloud, ir padomājuši par augstu datu drošību. Viņu piedāvātais mākoņskaitļošanas risinājums Tcloud būtībā ļauj izmanot jebkuru ierīci, kas var būt arī paša lietotāja īpašums, lai piekļūtu uzņēmuma resursiem. Tomēr resursi tiek lietoti virtuālajā vidē, ko kontrolē uzņēmums, kas nozīmē, ka uz lietotāja ierīces netiek saglabāti dati. Tāpat uzņēmums spēj attālināti kontrolēt darbinieku piekļuvi zināmai informācijai, jo visa virtuālā vide ir pilnā uzņēmuma pārraudzībā, ieskaitot e-pasta servisus, interneta pārlūku vai jebko citu.

Esmu pārliecināts, ka mākoņskaitļošanas pakalpojumi ir gan uzņēmumu, gan lietotāju datu glabāšanas un piekļuves nākotne, jo tos ir ērtāk lietot un vieglāk uzturēt. Tomēr pats būtiskākais - tie atbilst mūsdienu datoru lietotāju prasībām un dzīves stilam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!