Foto: Privātais arhīvs
Apsaimniekotājs ir tas, kurš ne tikai regulāri apseko namīpašumu, lai novērtētu tā kopējo stāvokli un drošību, bet arī nodrošina sakoptu vidi, lai iedzīvotājiem nebūtu jāraizējas par to, vai kāpņu telpa un piemājas teritorija ir tīra un sakārtota. Šie ir tikai daži piemēri, kam dažkārt netiek pievērsta uzmanība, tāpēc paraudzīsimies uz iedzīvotāju ikdienu, ja pārvaldnieku nemaz nebūtu. Kā piemēru ņemsim dzīvojamo ēku ar 50 dzīvokļiem, kur mitinās gan jaunieši un ģimenes ar bērniem, gan pensionāri u. c.

Sākumā par dažām ikdienas darbībām – tīrības uzturēšana ēkā un piemājas teritorijā. Ņemot vērā to, ka tendence nomest atkritumus nemazinās, būtiska loma ir apkopēju un sētnieku darbam. Viens no variantiem – savstarpēji vienoties ar nama iemītniekiem par telpu ikdienas uzkopšanu, taču maza ir iespēja, ka visi apņemsies to darīt. Savukārt otra iespēja ir noalgot apkopējus, kas vairāku iemeslu dēļ var prasīt ilgu laiku. Līdzīgi kā ar citām darbībām, arī par šo kādam būs jāuzņemas atbildība.

Būs nepieciešams arī organizēt lifta apkopes un remontu tehnisku bojājumu gadījumā, ko ierasti dara ēkas pārvaldnieks, komunicējot ar lifta uzturētāju par veicamajām darbībām. Bet, ja pārvaldnieka nav, atkal ir divi varianti, no kuriem pirmais – pārvietoties kājām, bet otrs – meklēt tomēr iespēju vienoties ar kaimiņiem par lifta labošanu. Kā noteikt atbildīgo personu, kura būs gatava veltīt savu laiku komunikācijai ar lifta uzturētājiem? Un kurš galu galā būs gatavs runāt ar ēkas iemītniekiem par izdevumu segšanu saistībā ar iespējamiem remontdarbiem?

Ņemot vērā to, ka apsaimniekotājs nodarbojas ne tikai ar ikdienas vajadzību risināšanu, paraudzīsimies, kas notiek rudenī. Kamēr vienai daļai mājas iemītnieku šķiet vēl pietiekami silts, citi jau drīzumā vēlēsies pieslēgt apkuri. Ja iedomājamies, ka namu neviens neapsaimnieko, tad kādam no dzīvokļu īpašniekiem būs jāvēršas pie iedzīvotājiem, lai panāktu balsu vairākumu apkures sezonas sākšanai. Tomēr jārēķinās, ka arī tam var būt nepieciešams ilgs laiks, jo daļa kaimiņu nav sasniedzama, citi par aukstumu nesūdzas, bet vēl kāds uz siltumu vēlas ekonomēt.

Tāpat sarežģījumi var rasties, sākoties ziemai, kad jāorganizē sniega tīrīšana no ietves, piemājas teritorijā un pat no jumtiem. Var nepietikt tikai ar sētnieku palīdzību, jo, lai veiktu darbu augstumā, īpaša uzmanība jāpievērš iedzīvotāju drošībai. Būs nepieciešams nolīgt uzņēmumu, kurā darbojas profesionāla, apmācīta komanda, un, lai to izdarītu, vajadzīgs noteikt atbildīgo, kuram pietiek laika gan saziņai ar piesaistītajām personām, gan ēkas iemītniekiem. Tostarp jāņem vērā, ka būs jārisina arī finansiālie jautājumi, kur nereti iedzīvotāju starpā var rasties domstarpības.

Protams, tas vēl nav viss, jo jāparūpējas arī par ikdienas atkritumu izvešanu, ikgadēju radiatoru atgaisošanu pirms ziemas sezonas, lietus notekcauruļu tīrīšanu, kā arī risinājumu dažādu potenciālu draudu gadījumā, piemēram, neparedzētām situācijām pēc rudens vētrām vai pavasara atkušņa un pat kaimiņa netīši radītiem plūdiem zemākos stāvos. Jāņem vērā arī tas, ka par ikvienu darbību jāsagatavo atbilstoša dokumentācija, jāveic dažādi aprēķini, jāizraksta rēķini, kā arī nereti jārisina juridiskie jautājumi.

Rezultātā, ja nebūtu ēku pārvaldnieku, tad ikdiena būtu lielā mērā pakļauta haosam. Kamēr nav viena līdera, kurš uzņemas atbildību par visu minēto darbību kopumu un vispārējo namīpašuma stāvokli, būs sarežģīti pieņemt vienbalsīgu iedzīvotāju lēmumu elementāru jautājumu risināšanai. Tāpat jāatceras, ka visām darbībām jāatbilst valsts likumdošanai, kā galvenais mērķis – panākt iedzīvotāju drošu uzturēšanos ēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!