Foto: LETA
Delna jau otro reizi atklāj 100 Saeimas deputātu reputācijas datu bāzi Deputatiuzdelnas.lv. Tās mērķis ir mudināt sabiedrību sekot līdzi deputātu darbam, tajā skaitā arī neglaimojošai rīcībai. Pirmoreiz aicinām paust savu viedokli par to, ko savā karjerā sastrādājuši mūsu priekšstāvji, jo nu jau uzkrāta bagātīga nedarbu vēsture un jaunievēlētā Saeima diemžēl to strauji papildina.

Šī nav pirmā reize, kad nākam klajā ar šādu apkopojumu - esam to darījuši jau trīs reizes pirms vēlēšanām un šī ir otrā reize pēc vēlēšanām. Šī iemesla dēļ mums bieži uzdod jautājumu: "Kāpēc Delna piemin politiķu vecos grēkus? Tā taču bija tikai nejaušība vai viena reize!" Mūsu pretjautājums ir: "Kāpēc ir jāslēpj sava pagātne?". Ja plāno darboties tautas labā, esi godīgs, atbildīgs un atklāts - neslēp savas kļūdas un mācies no tām. Vēlētājs pats izlems, vai viņam tava rīcība ir bijusi pieņemama vai nē, vai tu esi labojies vai nē.

Lai gan esam daļa no Rietumu demokrātijas, tomēr politiķu mandātu nolikšana par dažādiem pārkāpumiem pie mums nav ierasta prakse un šajā ziņā vēl esam tālu no Rietumu kultūras. Ievēlētie deputāti turas pie saviem mandātiem kā pie pēdējā salmiņa. Vienmēr ir iespēja parādīt savus labos darbus un nodomus arī citās sfērās - nodarbojoties ar labdarības vai darbu sabiedriskajās organizācijas, privātajā biznesā vai sociālajā uzņēmējdarbībā.

Lai gan 12.Saeima strādā nepilnus divus mēnešus, deputāta profesija ir kļuvusi par izsmiekla objektu. Noteikti ne vienu vien pārņem sajūta: "Ko vēl var sastrādāt?". Mūsu parlamentam ir viens no zemākajiem sabiedrības atbalstiem, bet nerodas sajūta, ka tautas pārstāvji cenšas, lai šo atbalstu palielinātu.

Deputātiem nedrīkst ļaut iemantot nesodāmības sajūtu, tieši tāpēc Delna jau gadiem ilgi iestājas par deputātu imunitātes samazināšanu. Deputātam neviens nevar piespiest arī nolikt mandātu. Par apšaubāmu rīcību viņu var nosodīt viņa partija un Saeimas mandātu un ētikas komisija, piemērojot augstāko ētikas kodeksa pārkāpumos paredzēto sodu - rakstveida brīdinājumu, to publicējot "Latvijas Vēstnesī".

Tieši šī spītīgā turēšanās pie varas par katru cenu ir tā, kas tautā spēj izraisīt vislielāko nepatiku. Rezultātā ne visi iztur lielo pārbaudījumu - iegūt un noturēt varu un statusu, vienlaikus spējot saglabāt nevainojamu reputāciju.

Arī spēja atzīt neveiksmes, tās vairs nepieļaut, kā arī laikā un vietā atkāpties no amata ir daļa no šī pārbaudījuma. Tā ir atbildīgas un nobriedušas demokrātijas pazīme. Ceru, ka mēs visi uz to tiecamies un vēlamies būt daļa no šīs demokrātijas, kas spēj īstajā brīdī neklusēt un paust savu viedokli - atbalstu vai nosodījumu. To ne vienmēr ir viegli izdarīt, tāpēc mēs vēlamies nākt soli pretī.

Mājas lapā Deputatiuzdelnas.lv varēs sekot līdzi tiem deputātu darbiem, kas diemžēl neglaimo viņu reputācijai, jo viņi paši par tiem mums nepastāstīs, bet tie raksturo viņu godaprātu un uzticamību, kā arī to, ko turpmāk varam no šī politiķa sagaidīt, kas attiecībās starp politiķiem un tautu ir ļoti būtiski. Šobrīd tur atrodami ne tikai nesenie skandāli, bet arī seni notikumi, kuri varbūt jau piemirsušies, bet atstājuši savu nospiedumu deputāta publiskajā reputācijā.

Deputatiuzdelnas.lv ikvienam būs iespēja izvērtēt deputātu neseno un agrāko rīcību - tajā apkopota deputātu publiskā vēsture četrās kategorijās - "ētika", "slikta pārvaldība", "interešu konflikti", "korupcija un kriminālpārkāpumi". Piedaloties īpašā balsojumā, lietotāji var vērtēt konkrētos nedarbus, nezinot iesaistīto deputātu personību līdz pat balss nodošanas brīdim. Šāds nosacījums ieviests, jo mums ir tendence attaisnot vai īpaši nosodīt kāda rīcību, zinot konkrēto politiķi personīgi vai viņa izveidoto publisko tēlu. Šoreiz aicinām vērtēt konkrētus darbus, nevis personības vai sejas. Vai Tu jau nobalsoji? Ienāc Deputatiuzdelnas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!