Foto: Publicitātes attēli
Jau ilgāku laiku es gan kā fiziska persona, gan arī kā juridiskas personas pārstāvis esmu piedalījies VAS "Valsts nekustamie īpašumi" organizētajās izsolēs un regulāri sekoju mājas lapā ievietotajiem izsoļu sludinājumiem.

Piedaloties šajās izsolēs, jau vairākkārt esmu novērojis aizdomīgas situācijas, kuras radīja šaubas par šo izsoļu norises atbilstību normatīvo aktu prasībām. 2014. gada 20. janvārī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" mājas lapā ievēroju Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kapitālsabiedrības SIA "Sporta centrs "Mežaparks""sludinājumu par nomas tiesību izsoli nekustamā īpašuma R. Feldmaņa ielā 11, Rīgā, biroja telpām 121 m2 platībā ēkas 2. un 3. stāvā. Šajā sludinājuma bija arī norādīts, ka izsole notiks 2014. gada 27. janvārī plkst.11:00 un ka tā būs mutiska izsole.

Iepriekšminētā izsole mani ieinteresēja un 2014. gada 27. janvārī es laicīgi ierados uz izsoles norises vietu, taču administratore informēja, ka neko nezina par izsoles norisi. Sazinājos ar sludinājumā norādīto kontaktpersonu - SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" valdes vadītāja vietnieku Ģirtu Piterniku. Viņš norādīja, ka es neesot rakstveidā iesniedzis nekādus dokumentus, lai piedalītos šajā izsolē. Uz manu norādi, ka sludinājumā ir publicēts, ka izsole ir mutiska, viņš atbildēja, ka vienkārši ir kļūdījies. Pēc tam es lūdzu viņu parādīt telpas, kuras tiek iznomātas, taču man tika parādītas tikai divas no tām.

Pēc tam Ģirts Piterniks mani informēja, ka pēc sazināšanās ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdi konstatējis, ka ir notikusi vēl viena kļūda - tiekot izsolītas nevis sludinājumā norādītās telpas 121 m2platībā, bet gan telpas nepilnu 100 m2platībā ēkas pagrabā, kur atrodas ventilācijas šahta un šīs telpas ir bez logiem un durvīm. Sludinājumā norādītā izsole tiekot atcelta un par šīm telpām tikšot rīkota jauna izsole.

Pēc tam es telefoniski sazinājos ar IZM Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktora vietnieci nodrošinājuma jomā Sandru Sidiki, kura deva mājienu, ka nav vērts iejaukties šīs izsoles norisē, viss jau iepriekš esot nolemts un izsole, visticamāk, ir notikusi. Savdabīgi, bet ar līdzīga rakstura situācijām esmu saskāries VAS "Valsts nekustamie īpašumi" organizētajās Rīgas Tehniskās koledžas (2012. gada janvārī) un Rīgas Medicīnas koledžas (2013. gada oktobrī) telpu nomas tiesību izsolēs.

Ņemot vērā iepriekš minēto, man radās pamatotas aizdomas, ka ir notikušas nelikumīgas darbības un iespējams, kāds no amatnoziegumiem (Krimināllikuma XXIV nodaļa - Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā). Tādēļ janvāra beigās uzrakstīju iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un tagad gaidu atbildi.

 "Sporta centrs "Mežaparks"" atceltās izsoles sludinājumā minēto biroju telpu nākamā izsole par nomas tiesībām uz termiņu līdz pieciem gadiem kopā ar vēl citām telpām kopumā 270 m2 platībā tika izsludināta šā gada 4. februārī - šoreiz kā rakstiskā izsole. Izsoles komisijas priekšsēdētājs Ģirts Piterniks pretendentu klātbūtnē nevēlējās atvērt aploksnes ar pieteikumiem un pievienotajiem dokumentiem, tādēļ radās iespaids, ka uzvarētājs bija zināms jau pirms pašas izsoles izsludināšanas. Kad aploksnes tomēr tika atvērtas, Ģirts Piterniks kategoriski atteicās uzskaitīt un piereģistrēt pretendentu iesniegtos dokumentus. 

Tādēļ nav iespējams pierādīt ne to, ka vienam pretendentam tikai pazaudēti pievienotie paskaidrojuma dokumenti par telpu izmantošanas mērķi, ne arī to, vai kādam pretendentam pēc aplokšņu atvēršanas netika pievienoti, lai uzvarētu izsolē. Šo faktu apliecina arī nofilmētais materiāls http://failiem.lv/u/zrhgkkt Ģirts Piterniks, protams, tika informēts, ka tiek filmēts.

Kā apliecina izsoles procedūras un procedūras noslēguma protokoli, izsoles komisijas sanāksmē un kā kompetents IZM kapitālsabiedrības nekustamo īpašumu speciālists pretendentu iesniegto dokumentu izvērtēšanā piedalījās arī SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" apkopēja Natālija Šorina. Izsoles komisijas sastāvā bija arī tās priekšsēdētājs Ģirts Piternieks - SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" valdes vadītāja vietnieks, kurš vadīja sanāksmes, un SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" lietvede/administratore Kristīne Kroiča, kura sanāksmes protokolēja.

Uz mediju jautājumu, kāpēc izsoles komisijā kā pretendentu vērtēšanas eksperts iekļauta apkopēja, Ģirts Piterniks atbildējis, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs nebijis uz vietas, taču pēc nolikuma bijuši nepieciešami trīs izsoles komisijas dalībnieki un tikusi pieaicināta apkopēja. Viņš atzinis, ka neko aizdomīgu šajā faktā nesaskatot un ka pēc viņa domām, lai vērtētu pretendentu pieteikumu atbilstību izsoles nolikumam, neesot nepieciešamas īpašas zināšanas un to varot veikt arī apkopēja.

Līdz 2014. gada 4. februāra plkst. 12:00 nomas piedāvājumus iesniedza četri pretendenti par sekojošām cenām: nodibinājums "Jauno Hokejistu atbalsta fonds" (4,27 EUR/m2 + PVN), uzņēmējs Gundars Ūdris (2,85 EUR/m2 + PVN), SIA "LARS Timber" (5,70 EUR/m2 + PVN) un SIA "K4C" (2,95 EUR/m2 + PVN). Izsoles noteiktā sākumcena bija 2,85 EUR/m2 + PVN.

Izsolē uzvarēja vienīgais pretendents, kura pārstāvis nebija ieradies uz pašu izsoli un kura pieteikumu neilgi pirms izsoles sākuma atveda taksometrs - nodibinājums "Jauno Hokejistu atbalsta fonds", kaut arī nepiedāvāja augstāko nomas maksas cenu. Pārējo pretendentu piedāvājumi tika atzīti par neatbilstošiem, jo tajos neesot norādīts pareizais izmantošanas mērķis, kaut arī bija norādīti dažādi varianti, tajā skaitā arī biroja telpas. 

Viens no pretendentiem, ierodoties uzzināt izsoles rezultātus, konstatēja, ka nesaprotamā veidā pazuduši viņa pieteikumam pievienotie paskaidrojuma dokumenti par telpu izmantošanas mērķi. Neko pierādīt viņš nevarēja, jo Ģirts Piterniks, atverot pretendentu iesniegtās aploksnes ar rakstiskajai izsolei iesniegtajiem dokumentiem, kategoriski atteicās pretendentu klātbūtnē uzskaitīt visus iesniegtos dokumentus.

Kad sāku interesēties par iepriekšminēto telpu otro izsoli, Ģirts Piterniks mani nevis mēģināja ieinteresēt kā potenciālo pretendentu, bet gan centās atrunāt no piedalīšanās izsolē, jo biroja telpu komplekss esot ļoti sliktā tehniskajā un vizuālajā stāvoklī - bez apkures sistēmas, nepieciešams kosmētiskais remonts un ūdens/kanalizācijas sistēmas izveide, kā arī nākšoties veikt drošības naudas iemaksu viena gada nomas maksas apmērā. Mani ļoti pārsteidza gan šāda attieksme, ka izsoles pretendentus atrunāt no pieteikumu iesniegšanas, gan arī pats izsoles norises veids, tādēļ vērsos ar iesniegumu arī Izglītības un zinātnes ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!