Foto: AFI
Ar 2014. gada 1. aprīli plānotā jaunu elektroenerģijas tarifu ieviešana mājsaimniecībām jāatliek.

Pienācīgi jānovērtē Ekonomikas ministrija, kura vienkārši prasmīgi apmulsina cilvēkus, sajaucot kopā pilnīgi dažādus jautājumus - jaunos palielinātos tarifus ar brīvā tirgus jēdzienu. Apskatīsim šīs divas problēmas atsevišķi.

Brīvais tirgus. Mūsu situācijā tas a priori nevar būt – tie vienkārši ir augstākās pakāpes meli.

Pirmkārt, ar elektroenerģijas brīvo tirgu saprotama elektroenerģijas ražotāju daudzveidība. Latvijas reālajos apstākļos (gribam vai negribam to atzīt) ir tikai trīs enerģijas ražotāji – AS "Latvenergo" (Latvija), kā arī igauņi un krievi.

Visi pārējie (somi, zviedri, poļi un citi) tikai perspektīvā. Neviens profesionālis Pašreizējo kabeli no Somijas (350 MW) par reālu konkurentu neuzskata. Visu laiku dzirdam, ka birža "Nord Pool" (skandināvu elektroenerģētikas birža) visu atrisinās. Ko tieši? Mums pieejamu elektroenerģiju tur tirgo tikai igauņi. Vai tas tagad (ne pēc 5 vai 10 gadiem) patiesi veicina konkurenci? Tikai perspektīvā ir starptautiskas savienības (ar Poliju un Skandināvijas valstīm), kuras varētu mainīt situāciju.

Mājsaimniecībām piedāvā pirkt elektroenerģiju no trīs piegādātājiem (dati no AS "Sadales tīkls" mājaslapas 06.02.2014.). Divi no tiem neko neražo, ir starpnieki. Kā iepriekš minēts, reāli enerģiju var nopirkt tikai no "Latvenergo" jeb no igauņu vai krievu ražotājiem. Tas nozīmē, ka nekādas izvēles nav, jo biržā tirgo tikai Latvija un Igaunija. Tāpat var noprast, ka diez vai starpnieki ar krieviem slēdz tiešus līgumus. Tas viennozīmīgi izraisīs cenu paaugstināšanos. Vienīgais, kam tas izdevīgi, ir valsts budžets – jo augstāka cena, jo lielāks PVN.

Otrkārt. Neatkarīgi no tā, kurš ražojis elektroenerģiju, to piegādāt patērētājam var tikai caur "Sadales tīkls", bet tas ir īstākais monopolists. Ja esat uzbūvējis māju un jāievelk elektrība, Jums izsniegs tehniskos noteikumus, kuros bez pieslēguma tehniskajiem parametriem būs norādīts, pirmkārt, ka darbi veicami uz Jūsu rēķina, otrkārt, ka visa pieslēguma sistēma jānodod AS "Sadales tīkls" īpašumā.

Viņiem nerūp enerģijas patērētāju skaita palielināšana, viņiem to vispār nevajag. Principā, viņi nelikumīgi atņem Jūsu privātīpašumu. Un tas ir valsts uzņēmums. AS "Sadales tīkls" noteiktais tarifs par elektroenerģijas piegādes pakalpojumiem 5,63 EURcenti/kWh ir "grābts no gaisa". Šī tarifa pamatojumam nav iespējams noticēt. Kas, kad un kādā veidā optimizēja šīs organizācijas darbu, ko mēs par to zinām?

No kā Jūs kaut ko pēc izvēles brīvi varat nopirkt, ja tas nepatiks "Sadales tīkls"? Un vispār, kā tas var būt, ka loģists ("Sadales tīkls") saņem vairāk par ražotāju? Piemēram, vislētākā elektroenerģija pieejama Krievijā, bet kurš no mums var to nopirkt? Nu, nemīlam mēs Krieviju, tai par spīti, pirksim daudz dārgāk no citiem, bet ne no Krievijas. Kas attiecas uz AS "Latvenergo" jauno tarifu, tas ir 3,8 reizes dārgāks par iepriekšējo un par 30 % dārgāks nekā biržā "Nord Pool". Kāpēc? Par ko?

Treškārt. Par OIK (obligātā iepirkuma komponente) sastāvdaļu "zaļās" enerģijas tarifā. Šeit vispār pilnīga nejēdzība. Galvenās izmaksas – no koģenerācijas stacijām pērkamās elektroenerģijas apmaksa. Šīs stacijas pašas par sevi tika pozicionētas kā ienesīgas, jo vienlaikus ražo gan siltumu, gan elektroenerģiju. Kādēļ tās vēl jāsubsidē? Brisele izceļ galveno priekšrocību - СО² izmešu atmosfērā samazināšana.

Lai paātrinātu šo staciju izplatītu ieviešanu, uzdod iepirkt to saražoto elektroenerģiju par paaugstinātām cenām. Tiesa, ka dažas vadošās Eiropas valstis, kuras veido Eiropas Savienības politiku, ražo iekārtas šīm koģenerācijas stacijām. Lūk, galvenais nolūks. Mēs un mūsu bizness maksā par šo profanāciju. Pašlaik zinātnieki jau konstatējuši, ka СО² daudzums atmosfērā krītas, un tas tikai apstiprina šo Eiropas valstu īsto mērķi.

Desmit lielākās Eiropas kompānijas pieprasīja pārtraukt šo "zaļās" enerģijas bīdīšanu un norādīja, ka šī programma nav ne tikai sevi attaisnojusi, bet draud sagraut Eiropas energosistēmu. Bijušajam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam tas bija zināms. Mēs lūdzām viņu izanalizēt, kas notiek "zaļās" elektroenerģijas ražošanā. Ir ziņas, ka daudziem šo enerģiju ražojošajiem privātuzņēmējiem nelikumīgi ir beztermiņa līgumi elektrības pārdošanai par ļoti augstiem tarifiem.

Nav tikai jāveic analīze, par šiem faktiem jāinformē sabiedrība. Kāpēc biznesam un iedzīvotājiem jāmaksā privātsektoram? Tas jālikvidē. Jā, man teiks, ka tas nav godīgi, cilvēki ir ieguldījuši, kā būt? Pirmkārt, lielāko pusi subsīdiju par "zaļo" enerģiju saņēmušas valsts koģenerācijas stacijas. Te nelikumības pārtraukt viegli, jāatceļ dotācijas. Turpretī Ekonomikas ministrija šīs dotācijas tikai aplika ar 15 % papildus nodokli. Jāatzīmē, ka tikai dotācijas par "zaļās" enerģijas ražošanu koģenerācijas stacijām ar jaudu virs 4 MW apliekamas ar nodokli.

Šīs stacijas pieder valstij. Stacijas ar jaudu līdz 4 MW pārsvarā ir privātas, tās vispār netiek aiztiktas. Bet, tā kā to īpašnieki ir ieguldījuši naudu, kompensēt šos izdevumus var no naudas, ko saņemam par kvotu pārdošanu, pagarināt kreditēšanu un citādi. Vienkārši, šī joma jāsakārto. Pārtrauciet aplaupīt iedzīvotājus un biznesu, beidziet lobēt ļoti nelielas personu grupas intereses. Šīm iepriekšminētajām problēmām nav nekāda sakara ar tā saukto "brīvo tirgu". Nedrīkst ieviest jaunus tarifus pirms nav sakārtota šī joma.

Šo rakstu adresēju jaunajai Latvijas premjerministrei Laimdotai Straujumas kundzei. Vēlos cerēt, ka viņas rūpes par tautas un biznesa interesēm nav tukši vārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!