Foto: Andrejs Ņikiforovs

Kopš Latvija atguvusi neatkarību, pagājuši 27 gadi. Tajos esam piedzīvojuši gan pacēluma brīžus, gan arī kritienus, taču esam spējuši sasniegt ļoti daudz, lai paaudze, kas dzimusi brīvā Latvijā, varētu dzīvot un strādāt stabilā un sakārtotā valstī. Esam izcīnījuši sev iespēju strādāt sev un savai ģimenei, nodarboties ar uzņēmējdarbību, īstenot savus sapņus un dzīvot neatkarīgā valstī, kuras saimnieki esam mēs paši.

Lai valsts augtu un attīstītos, ir jānotic saviem spēkiem. Lai noturētu izaugsmi un vairotu ikviena labklājību, jāspēj vispirms pašiem novērtēt to, kas mums ir un ko mēs spējam izdarīt. Nereti izskan viedokļi, ka neesam sasnieguši pietiekami daudz, ka mums nav tāds dzīves līmenis, kāds ir citās Eiropas valstīs utt. Bet neaizmirsīsim, ka atšķirībā no Vācijas, Lielbritānijas, Francijas un Skandināvijas, kuras kā brīvas un neatkarīgas valstis savu ekonomiku un politisko sistēmu bez pārtraukuma varēja veidot visu pagājušo gadsimtu, Latvijai pirms 27 gadiem viss bija jāsāk no sākuma, no nulles punkta. Pat no bedres. Mūsu neatkarības periods ir ļoti īss, taču mēs esam parādījuši sevi un dažkārt esam likuši par mums kā par piemēru runāt visai Eiropai.

Mums ir jādomā pozitīvāk un jāspēj ieraudzīt to, kas jau sasniegts, ar ko varam lepoties. Piemēram, Pasaules Bankas pētījumā "Doing Business 2017" Latvija kā lieliska vieta uzņēmējdarbībai tika ierindota 14. vietā pasaulē. Arī mūsu augstākās izglītības sistēmu atzinīgi vērtē gan Eiropas institūcijas, gan Pasaules Ekonomikas Forums savā ikgadējā Globālās konkurētspējas ziņojumā. Latvijas kredītreitingu par stabilu novērtējušas visas trīs atpazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras. Savukārt jaunuzņēmumu ziņā esam kļuvuši par celmlaužiem. Nesen pasniedzu "StartUp Europe Awards" balvu veiksmīgākajiem Latvijas jaunuzņēmumiem. Uzvarētāju izvēlēties bija ļoti grūti, jo visi pieteiktie uzņēmumi rada ko īpašu tādās nozarēs kā medicīna, finanšu un vides aizsardzības tehnoloģijas. Turklāt tie veiksmīgi konkurē ne vien Eiropas, bet arī pasaules tirgū. Latvijai viennozīmīgi ir potenciāls kļūt par jaunuzņēmumu centru Eiropā, ko veicina arī mūsu jaunuzņēmumu likums, kas pēc pašu uzņēmēju atzinuma ir viens no modernākajiem Eiropā.

Galvenais – mēs nedrīkstam aizmirst, ka viss, kas notiek mūsu valstī, uz kurieni valsts virzās, ir atkarīgs no mums pašiem. Tikai mēs, rīkojoties atbildīgi, varam kaut ko mainīt un padarīt Latviju labāku. Ja redzam netaisnību – ar to ir jācīnās, ja zinām par korupcijas gadījumiem – par tiem ir jāziņo, ja ir idejas, kā uzlabot valsts pārvaldi, vides politiku, pašvaldību darbu, kultūras dzīvi utt. – par to ir jārunā un tas jādara. Ja mēs paši to nedarīsim, kurš tad? Kuram tad šī valsts rūp visvairāk? Mums. Tiem, kas te dzīvo un kuru nākamās paaudzes dzīvos šeit. Un es ļoti vēlētos, lai tie uzņēmīgie cilvēki, kuri Latviju šobrīd ir atstājuši, atgrieztos. Saprotot, ka neviens cits viņu vietā Latviju neuzcels tādu, kādu vēlamies to redzēt.

Mēs esam stipri cilvēki, ar sīkstu raksturu! Tas pierādījies arī ļoti smagos brīžos, un ne tik senā pagātnē, piemēram, 2008. gada pasaules ekonomiskajā krīzē. Ne bez sāpīgiem zaudējumiem, bet mēs no tās atguvāmies salīdzinoši ātri, un laikā no 2011. līdz 2013. gadam Latvija jau bija starp Eiropas Savienības ātrāk augošajām ekonomikām, sasniedzot 4,4% IKP pieaugumu gadā.

Tieši nelokāmais raksturs un pašapziņa mums palīdzēja saglabāt savu neatkārtojamo būtību cauri gadsimtiem un nebūt ne viegliem laikiem. Esam tauta ar spēcīgām saknēm un kultūras tradīcijām, savu valodu un, kas ļoti svarīgi, pašiem savu valsti. Sarunās vienmēr aicinu cilvēkus no citām valstīm atbraukt, iepazīt un savām acīm apskatīt Latviju. Ceļotāju saņemtie komentāri ir nemainīgi cildinoši! Tāpēc šodien – mūsu valsts neatkarības atjaunošanas dienā - vēlos pateikt paldies ikvienam, kas ik dienas strādā pie tā, lai šeit būtu labāk gan mums pašiem, gan mūsu viesiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!