Foto: F64

Grūti iedomāties, ka kādu varētu atstāt vienaldzīgu asiņainā vardarbība Ukrainā. Kad rakstu šīs rindas, bojā gājušo skaits sasniedzis jau 25. Vardarbīgi apspiežot ielās izgājušos protestētājus, Janukovičs un viņa "ģimene" ir zaudējusi jebkādu leģitimitāti.

Neraugoties uz to, ka Eiropas Parlaments 6. februārī pieņēma rezolūciju, kurai es biju līdzautore, joprojām nav sekojusi Eiropas Komisijas un ES Augstās pārstāves ārlietās Ketrinas Eštones rīcība.

Eiropas Savienībai nekavējoties jāsniedz palīdzība, tai jābūt konkrētai un izlēmīgai. Diemžēl līdz šim viens pēc otra sekojuši preses paziņojumi, bet rīcība izpalikusi. Ja ES vilcināsies kaut vēl dienu, nezinu, kā varēsim skatīties ukraiņiem acīs, kad viņi vaicās: "Ko jūs darījāt, kad Kijevas ielās tika izlietas nevainīgu cilvēku asinis?"

Šorīt Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijas koordinatoru sēdē uzsvēru, ka nekavējoties jāpanāk, ka tiek ieviestas personiskas sankcijas pret Janukoviča valdību un "ģimenes" locekļiem, aizliedzot ieceļot ES un iesaldējot viņu banku kontus.

Manam ierosinājumam sekojošajā ETP frakcijas sēdē pievienojās arī ETP vadītājs Žozefs Dauls. ETP frakcija vienojās, ka jāsasauc ārkārtas ārlietu ministru sanāksme. Pēc pāris stundām saņēmām apstiprinājumu, ka tā notiks rīt.

Tikmēr mēs turpināsim darbu pie jaunas, daudz stingrākas Eiropas Parlamenta rezolūcijas, par ko diskutēsim un balsosim nākamnedēļ Strasbūrā. Tas ir tas, ko var izdarīt Eiropas Parlamenta deputāti. Bet konkrēta rīcība ir Eiropas Komisijas, Augstās pārstāves Ketrinas Eštones un dalībvalstu rokās.

Jau vakar personīgi tikos ar Ruslanu, Maidana protestu aktīvu dalībnieci un Eirovīzijas uzvarētāju, kas kļuvusi par vienu no opozīcijas vēstniekiem ES. Viņa man personīgi teica, ka uzsāks bada streiku, ja ES nekavējoties neieviesīs sankcijas pret Janukoviča režīmu, ko šodien viņa apstiprināja arī preses konferencē. Tikmēr Eiropas Komisija un ES Augstā pārstāve ārlietās Ketrina Eštone pat vēl nav izstrādājusi šādu sankciju projektu. Bet jārīkojas nekavējoties!

Tāpat arī ES augstākajām amatpersonām skaidri jāpasaka, ka Krievija ir līdzatbildīga par asinsizliešanu Kijevā, kā to šodien preses konferencē uzsvēra EP Ārlietu komitejas vadītājs Elmārs Broks, mūsu frakcijas kolēģis no Vācijas. Rīt gaidīsim tikpat skaidru vēstījumu no ES ārlietu ministriem. Krievijai ir jāliek saprast, ka šoreiz ES neatkārtos savas Gruzijas kara laikā pieļautās kļūdas, noskatoties, kā Krievija okupē Abhāziju un Dienvidosetiju.

Notikumi Ukrainā ir pārbaudījums ne tikai pašai Ukrainai, bet arī Eiropas Savienībai. Tas, kā reaģēsim uz notikumiem Kijevas ielās, liecinās par to, vai patiesi esam gatavi iestāties par savām vērtībām – demokrātiju un brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!