Foto: LETA

Ik dienu kāds no mums uzzina to, ko nevēlētos nekad uzzināt – viņa asinīs ir atklātas antivielas pret HIV. Kopējais oficiāli reģistrēto inficēto cilvēku skaits mūsu valstī tuvojas 7 tūkstošiem. Tas, visticamāk, jau šogad izvirzīs Latviju pirmajā vietā Eiropas Savienībā, ja runājam par HIV izplatību. Būsim pārspējuši Igauniju, kur jauno inficēšanas gadījumu pieaugums ik gadu mazinās. AIDS ziņā jau esam pirmie.

Latvijā - ap 10 tūkstošiem inficēto

Pasaules Veselības organizācijas aprēķini liecina, ka patiesais inficēto skaits ir vidēji 2 reizes lielāks par oficiāli reģistrēto. Tas varētu nozīmēt, ka Latvijā ir ap 10 tūkstošiem HIV inficēto, ņemot vērā, ka vairāk kā 1,5 tūkstoši no kopējā reģistrēto inficēto cilvēku skaita jau ir miruši. Latvijā līdz šim nav veikti uz pierādījumiem balstīti aprēķini, lai noteiktu patieso inficēto skaitu un prognozētu infekcijas attīstības scenāriju turpmākiem gadiem.

Nākamgad Latvija kopā ar Franciju, Beļģiju un Igauniju plāno veikt pētījumu patiesā inficēto skaita dinamikas rādītāju prognozēšanai, kas notiks Eiropas Komisijas finansēta projekta HIVERA ietvaros. To Lavijā vadīs Rīgas P.Stradiņa universitāte. Iegūtā informācija palīdzēs ekonomistiem aprēķināt nepieciešamos resursus slimnieku ārstēšanai ilgtermiņā.

Mūsu HIV inficētā jaunā seja

10 gadu laikā ir mainījusies arī ar HIV inficētā cilvēka ,,seja" – tas vairs nav izmisis narkomāns kas, meklējot jaunu heroīna vai metamfetamīna devu, gatavs izmantot lietotu šļirci, jo tajā palicis vēl kāds piliens liktenīgās vielas.

Tagad tas ir spēcīgs, intelektuāls, darbā iegrimis jauns vai vairs ne tik jauns cilvēks, kurš ir pieļāvis kļūdu, aizmirsdams, ka HIV var iegūt arī viena seksuāla sakara laikā. Tā ir arī jauna sieviete, kas, bērniņu gaidot, veic visus nepieciešamos izmeklējumus, tostarp, HIV testu, un uzzina, ka tas ir pozitīvs. Neticība un izmisums, sevis nosodījums, vēlme tūlīt pārtraukt grūtniecību, jo ir bail dzemdēt inficētu bērnu, bailes par savām spējām audzināt šo bērnu. Tās ir izjūtas, kas pārņem māmiņu. Labi, ja gadās zinošs ārsts, kas sievietei izstāsta, ka pretvīrusa zāļu lietošana grūtniecības laikā bērnu pasargās 99% gadījumos. Un arī to, ka viņas mūža garums, lietojot pretvīrusa medikamentus, nebūs īsāks kā citām tāda pat vecuma sievietēm un viņa redzēs savu bērnu augot.

Ar HIV var sadzīvot

Lai gan oficiāli Latvijā ir tikai viena HIV/AIDS pacientu atbalsta biedrība ,,AGIHAS'', iespējas satikt citus ar HIV inficētos, lai ar tiem izrunāt kopēju bēdu, ir. Pasaulē plaši pielieto pašpalīdzības grupu terapiju, lai psiholoģiski atbalstītu viens otru un pārvarētu krīzi un dzīves noliegumu. Līdzīgi, kā tas notiek ar citām hroniskām saslimšanām. Galvenais – noticēt sev. Latvijā ārpus veselības aprūpes iestādēm darbojas arī HIV profilakses punkti, kur konsultanti (mediķi) sarunai ar apmeklētāju atvēl tik daudz laika, cik tas nepieciešams un piedāvā bez maksas veikt HIV, hepatītu vai sifilisa eksprestestu (informācija par šiem pakalpojumiem visā Latvijā : http://www.spkc.gov.lv/hiv-profilakse/).

Kad inficētais nav bīstams apkārtējiem?

Inficētais cilvēks nav bīstams apkārtējiem, ja vien nenotiek tiešs asins kontakts vai nedrošs (bez prezervatīva) dzimumakts. Saņemot pretvīrusa zāles, HIV var pilnībā izzust no asinīm un citiem organisma šķidrumiem, ,,paslēpjoties" dziļākos audos un orgānos. Diemžēl pavisam izskaust infekciju no organisma nevar.

Tas nozīmē, ka ārstēts cilvēks nevar inficēt savu partneri arī seksuāla kontakta laikā. Inficēties nevienā gadījumā nevar, kopīgi lietojot vannas istabu vai tualeti, ēdot pie viena galda, sēžot blakus. Vienīgais, ko nevar darīt ar HIV inficēta māte, ir barot zīdaini ar krūti – te nu bērna drošībai būs jālieto mākslīgi maisījumi.

Kopš 2008. gada dominē HIV izplatība seksuālā ceļā un ir skaidrs, ka nevaram vairs runāt tikai par HIV ,,riska grupām", bet jārunā par riska uzvedību, pievēršot īpašu uzmanību gados jauniem un seksuāli aktīviem cilvēkiem. Mūsdienās jārēķinās ar to, ka katrā daudzdzīvokļu namā mīt kāds cilvēks, kuram ir jāsadzīvo ar HIV. Un viņš ir tāds pats kā pārējie mājas iedzīvotāji ... Tuvojoties Pasaules AIDS dienai 1.decembrī, vēlos aicināt nenosodīt ar HIV inficētos līdzcilvēkus. Ļausim šiem cilvēkiem būt starp mums un turpināt dzīvot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!