Kopš partijas Jaunais laiks līderis Einars Repše publiski apvainoja Drošības policijas priekšnieka vietnieku Didzi Šmitiņu kontrabandas piesegšanā pagājusi gandrīz jau nedēļa. Vienīgais fakts, kas no Repšes paustā apstiprinājies ir tas, ka Šmitiņš patiešam ir braucis ar firmas “Spektrs K” automašīnu, jo to it kā no uzņēmuma nomājot viņa sieva.
Tagad atklājies, ka no šī uzņēmuma, kas pirms kāda laika neoficiāli tika saistīts ar kontrabandas darījumiem, mašīnas nomā arī Valsts prezidentes kanceleja. Tomēr interešu konfliktā joprojām tiek vainots viens pats Šmitiņš, savukārt prezidentes kanceleja tā īsti pat nav pacentusies skaidrot kāpēc mašīnas bija jānomā tieši no šīs firmas.

Tāpat tagad atklājies, ka automašīna, kura redzama Repšes žurnālistiem izdalītajās fotogrāfijās, nemaz nepieder firmai “Spektrs K”, kā to pasniedza pats Repše. Auto piederot pašam firmas vadītājam Guntaram Kalniņam… Patiesībā jau nav lielas atšķirības, kuram šī mašīna pieder, jo īsti ētiska Šmitiņa rīcība nav jebkurā gadījumā. Taču svarīgi ir tas, ka pat vienīgais Repšes izteiktais apvainojums, kurš apstiprinājies, nav īsti patiess.

Politiķis līdz pat šim brīdim ne policijai, ne prokuratūrai nav iesniedzis nekādus citus pierādījumus, kas apliecinātu viņa teikto un nešaubīgi pierādītu, ka Šmitiņš patiešam ir nelietis, kurš piededz kontrabandu. Tā vietā Repše stāsta, ka neesot nekāds Segliņa izsūtāmais un pats nekādus pierādījumus nesniegšot, jo tie jau tāpat esot tiesības sargājošo institūciju rīcībā.

Ļoti iespējams, ka Šmitiņš patiešam saistīts ar netīriem darījumiem un tāpēc nav saprotama Repšes tielēšanās ar pierādījumu iesniegšanu. Teorētiski Šmitiņš šīs nedēļas laikā jau var būt iznīcinājis visus pierādījumus un uzpircis visus lieciniekus un policijai vairs nebūs nekādu cerību pierādīt viņa korumpētību. Tāpēc loģiski būtu, ja Repše ar visiem pierādījumiem taisnā ceļā būtu devies uz prokuratūru un šobrīd pārbaudes pret Šmitiņu jau ritētu pilnā sparā.

Tāpat interesanti ir vērot kāda liela preses izdevuma reakciju uz Repšes paziņojumiem. Tas ko pateica Repše pēc būtības ne ar ko neatšķiras no Jāņa Ādamsona no tribīnes izteiktā, ka Šķēle, Birkavs un Sončiks, varētu būt pedofili. Arī šoreiz bez nekādiem pierādījumiem cilvēks ir apvainots smaga nozieguma izdarīšanā.

Atšķirība tikai ir tāda, ka toreiz Ādamsons uz prokuratūru aizveda vismaz kaut kādus lieciniekus, taču Repšem nav pat to. Toreiz minētais medijs aizgūtnēm kliedza, ka Ādamsons ir nelietis un ir pārkāpis teju vai visus likumus iznīcinot jebkādu tiesiskumu valstī. Turpretim tagad tie paši komentētāji diez kāpēc aizmirsuši par pašu tik ļoti sludināto nevainības prezumpciju.

Tāpat pilnīgi neizprotams šķiet Repšes izvēlētais laiks savu paziņojumu sniegšanai. Pirmkārt jau tā bija piektdienas pēcpusdiena, kas praktiski nozīmē to, ka apvainotajam cilvēkam ir ļoti mazas iespējas sevi aizstāvēt.

Viņam labi bija zināms, ka sestdienas un svētdienas laikā cilvēkos būs jau iespiedusies apziņa, ka Šmitiņš ir korumpēts nelietis un pirmdien nelīdzēs vairs nekādi skaidrojumi un pierādījumi, jo spriedums jau praktiski nolasīts.

Maz ticams, ka Repše informāciju par Šmitiņu ieguva tikai piektdien. Un ja tā, tas nozīmē, ka viņš faktiski ir taranējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka konkursu, jo, ja ziņas par Šmitiņu būtu paziņotas kaut dienu ātrāk viņš, visticamāk, nemaz nebūtu pārvarējis konkursa otro kārtu. Valdība jau šajā otrdienā nolemtu, ka apstiprināšanai Saeimā virzāms Aldis Lieljuksis un tā viņu visdrīzāk arī apstiprinātu svarīgajā amatā. Tas nozīmētu to, ka nākamajai Saiemai vairs nebūtu iespēju šajā amatā apstiprināt savu cilvēku, taču Repše pat publiski izteicies, ka vēlas, lai biroja priekšnieku apstiprina tieši nākamā Saeima… Un tas savukārt jau nozīmē to, ka runa vairs nav par kaut kādu godaprātu, bet gan par āža kāju, kuru savtīgs politiķis tuvojoties vēlēšanām vairs nekādi nespēj noslēpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!