Foto: LETA

Latvijā ir gana daudz principiālu cilvēku, kuri uzskata, ka pārkāpt vai pat tikai neievērot likumu ir amorāli. Lielai sabiedrības daļai godīgums nav tikai tukšs vārds – tā ir vērtība, no kuras atteikties būtu nepieņemami un neiespējami. Un šī vērtība ir viens no jebkuras normāli funkcionējošas sabiedrības stūrakmeņiem. Tomēr tikko pret šo vērtību tika vērsts nopietns un vardarbīgs uzbrukums. Šīs nedēļas sākumā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) uzsāka administratīvā pārkāpuma lietvedību pret Latvijas Televīziju (LTV) par iespējamu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpšanu raidījumā "Tiešā runa", kurā tika apspriests un kritizēts Rīgas domes darbs. Šī lietvedība ir sākta pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova iesnieguma un šobrīd no LTV ir pieprasīti paskaidrojumi par notikušo.

Šī NEPLP rīcība izraisīja vētru sociālajos tīklos un atsevišķos masu medijos. Nedaudz vulgarizējot tika pausti viedokļi, ka šajā gadījumā likuma ievērošana un lietvedības ierosināšana bija nepieņemama, Ušakovam nav nekādu tiesību sūdzēties, bet NEPLP, tikai ieraugot viņa iesniegumu, ir riebumā jānovēršas, un to nedrīkst pat lasīt.

Taču, lai kā kādam patiktu vai nepatiktu Ušakovs, viņa pārstāvētā partija vai Rīgas dome, NEPLP ir tikai viens mērķis – sekot likumam un noskaidrot patiesību. Uzsāktā lietvedība nenozīmē, ka NEPLP uzskata, ka LTV ir vainīga, nekādi lēmumi vēl nav pieņemti, un to, vai patiešām ir noticis pārkāpums, mēs noskaidrosim šīs lietas ietvaros. Tomēr likums mums šajā gadījumā neļāva rīkoties citādāk. No Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24. panta ceturtās daļas skaidri izriet, ka, atspoguļojot sabiedrībai svarīgas, pretrunīgi vērtētas tēmas, katrā raidījumā vai sižetos pārraides laikā, vai nepārprotami saistītu vairāku raidījumu ietvaros, jātiek atspoguļotam pienācīgi plašam būtisku viedokļu klāstam, pienācīgi izvērtējot katru viedokli. Šajā gadījumā Rīgas domes pārstāvju viedoklis nodrošināts netika, un tieši tas bija pamats šīs lietvedības ierosināšanai.

Arī turpmāk NEPLP savā darbībā balstīsies uz likumu, jebkuru jautājumu skatīs pēc būtības un darīs visu, lai žurnālistikas vide Latvijā kļūtu kvalitatīvāka. Ja kādam šķiet, ka ir pieņemami izdalīt atsevišķas sabiedrības grupas – saskaņiešus, nacionāļus, oligarhus, sorosiešus vai vēl kādu un vienpersoniski izlemt, ka tās bez jebkādām tiesībām ir noliekamas ārpus likuma, tad tā ir viņa privāta izvēle. NEPLP šādu, citējot atsevišķu sabiedrisko mediju darbinieku publiskajā telpā lietotu leksiku, bandītu po poņaķijam ideoloģiju nekad neatbalstīs. Mēs arī turpmāk sekosim savai sirdsapziņai un savu darbību balstīsim mūsu vērtībās. Likumā un godīgumā. Un nešķirosim Latvijas Republikas pilsoņus labajos un sliktajos, pareizajos un nepareizajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!