Foto: LETA

Šī nedēļa man lika pastiprināti domāt par nodokļiem un to nomaksas neizbēgamību. Tas tādēļ, ka šogad 18. aprīlis ASV ir "Tax day" jeb termiņš 2016. gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai IRS – viņu VID analogā. Būdams nedaudz izklaidīgs, biju piemirsis, ka grāmatvedis Džefs lūdza visus deklarācijas sagatavošanai nepieciešamos datus iesniegt vismaz mēnesi pirms šī termiņa. Tad nu vesela diena aizgāja, pētot bankas izrakstus un vācot kopā visus nepieciešamos papīrus.

Ja cilvēks ASV pārtiek tikai no viena darba devēja algas, tad nekas īpaši sarežģīts tur nav, jo visus nodokļus, tāpat kā Latvijā, parasti samaksā darba devējs. Bet, ja ienākumi ir dažādās valstīs, dividenžu un kapitāla pieauguma formā, tad, protams, normāls cilvēks to deklarāciju vairs aizpildīt nespēj.

Realitāte ir tāda, ka gandrīz ikviens savu deklarāciju dod taisīt grāmatvedim, un, pilnīgi iespējams, sistēmas sarežģītība ir grāmatvežu lobija cītīga darba rezultāts, jo citādi nesaprotu, kādēļ gan nodokļu dienesti nespēj izdomāt vienkāršu tabulu, kurā cilvēks ierakstītu savus gada ienākumus, sagrupētu pa kategorijām un iesniegtu. Tā vietā tiek radītas anketas, kuras lasot, var smadzenes izmežģīt, un tikai viedais nodokļu eksperts spēj tās pareizi aizpildīt.

Kad devos uz ASV, man bija priekšstats, ka nodokļi šeit ir mazi, piemēram, no 40 000 dolāru gada algas nodokļos tiek samaksāti ap 25%, par visiem nodokļu veidiem kopā. Bet, pētot sistēmu dziļāk, tā vairs nešķiet. Lai arī liberāļi apgalvo, ka ienākumu nevienlīdzība arvien pieaug, nodokļu sistēma ASV ir izteikti progresīva, un cilvēkiem ar augstiem ienākumiem nodokļi pārsniedz jau 40% no ienākumiem.

Ja Latvijā dividendes tiek apliktas tikai ar 10% no to summas, tad ASV dividendes apliekas ar tikpat lieliem nodokļiem kā alga, un maksimālajā apjomā ir tie paši 40%. ASV politiķi par lielu problēmu uzskata arī ļoti augsto uzņēmumu ienākumu nodokli, kas var sasniegt pat 35%. Tas daudzām ASV kompānijām rada motivāciju savu reģistrācijas vietu pārcelt uz zemāku nodokļu valstīm, piemēram, Īriju vai Šveici. Esmu arī dzirdējis, ka Ungārija no nodokļu režīma viedokļa esot laba vieta, kur turēt firmu. Diemžēl neesmu dzirdējis šādā kontekstā pieminam Latviju, liekas, ka mūsu noteiktas specializācijas bankām un juristiem vēl ir kur augt un attīstīties.

Piebildīšu, ka ASV, tāpat kā Latvijā, tiek iekasēts nekustamā īpašuma nodoklis un tā lielumu nosaka vietējās pašvaldības. Nodoklis tiek maksāts no īpašuma "tirgus vērtības", ko nosaka speciāli vērtētāji. Nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 0,7-3,6% gadā. Un jebkurš Latvijas iedzīvotājs būtu šokā par summām, kas jāmaksā par veselības apdrošināšanu – 500-1000 dolāri mēnesī, automašīnas nodokli – ap 500 dolāriem gadā. Automašīnas apdrošināšana, kas ir obligāta, ir ap 800 dolāri gadā.

Līdzīgi kā pašlaik Latvijā, arī ASV tiek runāts par visaptverošu nodokļu reformu, sistēmas sakārtošanu un vienkāršošanu. Šis patiesībā bija viens no galvenajiem Trampa priekšvēlēšanu solījumiem. Politikas vērotāji gan apšauba, vai Trampam tur kas jēdzīgs izdosies, jo viņa ar joni iesāktās Obamacare (ASV valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kuru republikāņi no sirds ienīst) likvidācija apkaunojoši izgāzās, jo nesavāca Kongresā nepieciešamo balsu daudzumu. Tad nu tiek spriests, ka izgāšanās arī nodokļu reformēšanā dos visai iznīcinošu triecienu Trampa līderībai.

Vēl fonā sutinās tas Krievijas spiegošanas katliņš, un katru dienu uzpeld kādas interesantas jaunas ziņas, bet paklusām tiek čukstēts par valsts nodevību un visādām izmeklēšanas komisijām. Vienu vārdu sakot, viegli Trampam neklājas.

Tikmēr izskatās, ka Latvijā daudz lielāku sabiedrības interesi izraisa dzīvnieku uzstāšanās aizliegšana cirkū. Mūsu sabiedrība ir pazīstama ar savu humānismu un dabas draudzīgumu. SAF ASV biroja klientu servisa speciālists Neitans pirms pāris dienām aizlidoja uz Latviju mācīties un socializēties ar mātes kompānijas darbiniekiem. Aizbraucot Neitans paziņoja, ka noteikti vēlas Rīgā apmeklēt zooloģisko dārzu. Jo par pilsētas kultūru ļoti daudz ko varot pateikt pēc tā, kā attiecīgajā pilsētā izturas pret dzīvniekiem. Un par šī apmeklējuma sagaidāmo rezultātu man sirds ir mierīga.

Pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!