Foto: LETA
Esmu jau trešo nedēļu Latvijā, un šajā laikā viens aplis apiets, katru dienu satiekot kādu no plašā paziņu loka. Daži nāk un jautā par ASV skolām un augstskolām, jo grib uz turieni sūtīt mācīties savus bērnus, citi atkal interesējās par iespēju braukt un strādāt, saņemt vīzu vai zaļo karti.

Kādas ir algas, cik maksā veselības apdrošināšana, pārtika un izpriecas? Par šīm tēmām arī cenšos rakstīt savos blogos un ceru, ka tie palīdz ne tikai man saprast, kas notiek Amerikā, Latvijā un pasaulē. Latvijā rakstīt blogu ir daudz grūtāk nekā ASV, jo tuvums pamatīgi sašaurina skatu leņķi. Lai labāk saprastu notiekošo, vajag kaut kur aizbraukt, ja ne uz ārzemēm, tad vismaz uz laukiem. Citādi vērojumi sanāk kā tādai mušai, kas pastaigājas pa gleznu.

Pagājušās nedēļas lielais notikums Rīgas intelektuāļu dzīvē bija TEDx konference, ja neesiet par to dzirdējuši, iepētiet viņu mājas lapu: http://2016.tedxriga.com. TED atšifrējas kā "Tehnoloģijas, izglītība un dizains". Rīgā šādas konferences tiek rīkotas jau piekto gadu pēc kārtas, un viss organizatoru kodols grozās ap SSE Rīga augstskolas absolventiem, pasniedzējiem un studentiem. Runātāji – organizatoru sameklēti cilvēki, kuri uzstājas ar "savas dzīves runu", lai "rādītu pasaulei ideju spēku". Iepriekšējo gadu runas varat atrast konferences mājas lapas arhīvu sadaļā, bet šī gada uzstāšanās gan jau parādīsies tuvāko mēnešu laikā.

Cilvēki no mērkaķiem atšķiroties tieši ar savu spēju stāstīt stāstus un tiem ticēt. Mērkaķi to nevar un tāpēc nespēj saorganizēt vairāk nekā 50 indivīdu baru. Cilvēki, pateicoties stāstiem, var saorganzēties tautās, partijās, reliģijās un fanātiskos futbola fanu klubos, kuri apvieno daudzus tūkstošus vai pat miljonus indivīdus. Galu galā arī tas, ka ir tāda nauda, ir tikai stāsts, kuram tic gandrīz visi pasaules cilvēki, neraugoties uz to, ka šos papīrīšus vai cipariņus datora ekrānos nevar ne ēst, ne arī dzert. Arī tas, ka ir Latvija vai Eiropas Savienība, ir tikai stāsti. Tikai daudzi cilvēki tiem tic, ir gatavi cīnīties, upurēties, ziedot vai apmaiņā pret naudas stāstu dot pavisam taustāmas un reālas lietas. Tāpēc pret idejām un stāstiem ir jāizturas ļoti nopietni.

TEDx Rīga konferences apmeklējums bija lieliska iespēja pagājušo piektdienu pavadīt kinoteātra Splendid Palace apkārtnē un šajā laikā parunāties ar krietnu duci pazīstamiem cilvēkiem. Turklāt arī ar alu tur cienāja par velti, jo viens no sponsoriem bija Aldaris. Šis, apvienojumā ar dažiem patiešām interesantiem stāstiem, piemēram, par putnu bioloģiju vai mākslīgo intelektu, pagājušo piektdienu padarīja par vienu no manām jaukākajām šī gada jūnija dienām.

TED konferences visā pasaulē notiek vienādā formātā, turklāt angļu valodā, kas ļauj atnākt uz konferenci jebkur pasaulē un visu saprast tikpat labi kā Rīgā. Vai arī tikpat slikti, atkarībā no angļu valodas saprašanas līmeņa. Katrā sevi cienošā pilsētā var atrast TEDx konferenci. Intereses pēc google meklētājā ierakstu "TEDx Denver." Nekavējoties izbirst viņu mājas lapa: http://www.tedxmilehigh.com. Ar nelielām skumjām redzu, ka pasākums notiks 25. jūnijā, tātad es uz to aiziet nevarēšu, jo vēl uzturēšos dzimtenē. Bet zinu, ka, ja kādā citā pasaules pilsētā aiziešu uz TEDx, noteikti tur satikšu interesantus cilvēkus un lieliski pavadīšu laiku.

Kāds bloga lasītājs ierosināja, lai veltu atsevišķu rakstu par Amerikā sastaptajiem trakajiem,. Tos arī plānoju nākošajā nedēļā aprakstīt, bet ja vēlies ierosināt kādu sev interesējošu tēmu, tad droši ej uz bloga mājas lapu un raksti savu ierosinājumu komentāros.

Mājas lapas adrese ir: http://www.bergsblogo.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!