Foto: LETA
Katru gadu Ekonomikas ministrija gatavo ziņojumu par pasākumiem elektroenerģijas tirgus attīstībai. Parasti tas ir pasauss ziņojums par to, cik daudz naudas vajadzēs, lai segtu to starpību, kas veidojas no patiesajām obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksām līdz 26,79 EUR/MWh, kurus mēs katrs saņemam savā rēķinā. Šogad ziņojums bija ne tikai par to, cik daudz naudas jāmaksā no valsts, bet arī par to, kā patiesībā var attīstīt elektroenerģijas tirgu Latvijā.

Ekonomikas ministrija piedāvā samazināt elektroenerģijas izmaksas Latvijas ražojošajiem uzņēmumiem. To iespējams paveikt, ļaujot maksāt tiem atšķirīgu OIK maksājumu no citiem lietotājiem. Tas nozīmēs, ka dažiem lietotājiem mainīsies un pieaugs OIK komponentes maksājuma apjoms , savukārt kopējais OIK līmenis, kuru maksās visi elektroenerģijas patērētāji, nepalielināsies un paliks esošajā 26,79 EUR/MWh līmenī.

Kāpēc tas ir svarīgi?

Ekonomikas ministrija ir analizējusi, kādus OIK maksājumus veic citu valstu uzņēmumi. Tie maksā mazāk par elektrību šajā sadaļā nekā Latvijas uzņēmumi. Patiesībā Latvijas uzņēmumi maksā ceturto lielāko OIK komponenti Eiropas Savienībā. Darbojoties šādos apstākļos, Latvijas uzņēmumiem ir gandrīz neiespējami konkurēt citās valstīs, jo viena no pamata izmaksu pozīcijām – par elektroenerģiju - tiem ir krietni lielāka. Šis fakts traucē ražošanas uzņēmumiem attīstīties, radīt vairāk darbavietas un maksāt lielākas algas.

Šis ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas tautsaimniecība neuzrāda tādus izaugsmes tempus, kādus mēs visi vēlētos redzēt. Gluži otrādi – nupat jau esam uz sliekšņa, kad vairāki lielie Latvijas ražošanas uzņēmumi ir gatavi pārcelt ražotnes ārpus Latvijas – un lielākoties tieši dēļ augstajām elektroenerģijas izmaksām. Tāpēc OIK diferenciācija ir viens no mājasdarbiem, kas Latvijai jāveic, lai novērstu vienu no ievērojamiem šķēršļiem tautsaimniecības izaugsmei un apturētu rūpniecības aizplūšanu no valsts.

Kāds efekts būs no šīm izmaiņām?

Mazāku OIK maksās tie uzņēmumi un mājsaimniecības, kuriem būs efektīvāks pieslēgums. Pieslēguma efektivitāti izsaka kā patēriņu pret iespējamo maksimālo patēriņu pie attiecīgā pieslēguma. Maksimālo iespējamo patēriņu nosaka pieslēguma jauda. Mums katram mājās vai uzņēmumā ir noteikta veida elektroenerģijas pieslēgums - vienas fāzes vai trīs fāžu. Dažiem trīs fāžu pieslēgums ir patiešām nepieciešams, jo mājās ir daudz dažādu elektroietaišu, kuras vienlaicīgi saslēdzot nepieciešams jaudīgs pieslēgums, lai "korķus neizsistu". Tomēr daudziem šāda liela jauda ir bijusi vēsturiski, bet realitātē tā nav nepieciešama.

Tādēļ šobrīd katrai mājsaimniecībai un uzņēmumam, vēršoties AS "Sadales tīkls", ir iespēja sakārtot sava pieslēguma efektivitāti. Pēc pašreizējiem aprēķiniem OIK maksājums mājsaimniecībām samazināsies, ja vienas fāzes pieslēgumam elektrības patēriņš būs vairāk nekā 75 kWh mēnesī. Tiem, kas patērē mazāk un ir aizsargātie lietotāji, izdevumu pieaugumu kompensēs valsts. Par vienas fāzes pieslēgumu maksa būs 1,28 EUR, bet, piemēram, pieslēgumam ar 100 kWh patēriņu rēķins samazināsies par 0,43 EUR. Jebkurā gadījumā pieslēgumiem ar patēriņu līdz 100 kWh rēķins mainīsies par dažiem desmitiem eirocentu.

Uzņēmumu segmentā OIK samazināsies tiem uzņēmumiem, kuriem pieslēguma efektivitāte būs 13% pie 0,4 kV līnijas pieslēguma un 16% sākot no 6 kV pieslēguma. Tie pārsvarā būs visi ražojošie uzņēmumi, kuri strādā vismaz vienā maiņā.

No šī piedāvājuma būs gan ieguvēji, gan – nosacīti arī zaudētāji. Nosacīti, jo tas ir atkarīgs no katra attieksmes pret valsti, kurā dzīvojam. Ir svarīgi saprast, ka ar šīs reformas palīdzību mēs stiprinām vienu no galvenajiem stūrakmeņiem Latvijas ekonomikas izaugsmei un konkurētspējai - ražojošos uzņēmumus! Ja mēs vēlamies attīstītu valsts ekonomiku, tā pamatā jābalsta uz rūpniecības sektoru, kas ir konkurētspējīgs– lai Latvijas lielie ražošanas uzņēmumi var darboties ar pilnu jaudu, nodrošināt biznesa attīstību, eksportu uz ārvalstu tirgiem un darba vietas Latvijas cilvēkiem. OIK reformas pamatā ir palīdzība Latvijas uzņēmumiem, kas mūsu valsts ekonomiku papildina ar naudu, eksportējot savas preces un dodot darbu, pamatā reģionu iedzīvotājiem.

Šo uzņēmumu atbalstīšana nodrošinās Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un te vietā jautājums, vai esam gatavi spert soli pretī rūpniecības attīstībai Latvijā, atbalstot ilgtspējīgu un stratēģiski būtisku risinājumu elektroenerģijas tirgus sakārtošanai?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!