Apvienotās Nācijas 2010.gada Starptautiskajā Jaunatnes dienai ir devusi tēmu "Dialogs un savstarpējā sapratne", uz to arī aicina jaunatnes organizācijas Latvijā.

Jaunatnes organizācijas vienmēr ir bijušas un būs nopietns spēlētājs jaunatnes politikas īstenošanā vietējā, nacionālā un starptautiskā līmenī. Esam bijuši klāt pie Jaunatnes likuma veidošanas, pie dažādu valsts jaunatnes politikas dokumentu izstrādes un citām nozīmīgām idejām, kas jau tiek realizētas (piemēram, jaunatnes centru izveide un jaunatnes lietu speciālists kā profesija), bet ar to ir par maz!

Jaunieši joprojām izbrauc no valsts, to veselības stāvoklis tikai pasliktinās un iesaiste jaunatnes organizācijās ir tikai 2,8% no visiem jauniešiem.

Mēs, četras nacionāla mēroga jaunatnes organizācijas ("Latvijas skautu un gaidu centrālā organizācija", "Latvijas Mazpulki", Jaunatnes organizāciju apvienība "IMKA Latvija" un "Papardes zieds"), vēlamies uzsvērt, ka mūsu valstij ir nepieciešama vesela, uz vērtībām orientēta sabiedrība, kas savu nākotni saista ar Latviju.

Brīvprātīgi vai ar minimālu valsts un pašvaldību atbalstu šobrīd jau tiek nodrošināts nepārtraukts darbs:

  • Brīvprātīgie skautu un gaidu vadītāji, balstoties uz neformālās izglītības programmu, ik nedēļu nodrošina uz dzīves prasmēm un vērtībām balstītas nodarbības, ik sezonu pārgājienus un nometnes. Darbošanās mazās grupās, sadzīvošana ar dabu, atbildība pret sevi, savu tuvāko un valsti, starptautiskā sadarbība ir organizācijas pamatelementi.
  • Mazpulki - jauniešos attīsta uzņēmējdarbības, projektu izveides un īstenošanas prasmes, rosina zaļo domāšanu, mīlestību pret dabu un dzīvi laukos
  • "IMKA Latvija" - darbojas galvenokārt 2 virzienos - organizē dažādus projektus, kas vērsti uz jauniešu sociālo iekļaušanu un veicina jauniešu brīvprātīgo darbu gan Latvijā, gan ārzemēs.
  • Savukārt, brīdī, kad valstī vairs nemācas skolā veselības mācību, organizācija "Papardes zieds" informē un apmāca jauniešus par seksuālo un reproduktīvo veselību.

Šīs un vēl citas jaunatnes organizācijas:

- veicina aktīvu un veselīgu dzīves veidu (piedaloties aktivitātēs, nesēžot mājās pie TV vai datora, vai neklīstot pa ielām un nelietojot kaitīgās vielas);

- veicina jauniešu piederību un patriotismu savai valstij, nodrošina aktīvas pilsoniskās sabiedrības veidošanos;

- strādā brīvprātīgi;

- veicina starpkultūru sadarbību un saskaņu;

- attīsta dzīves prasmes - komunikācijas, radošās domāšanas, sadarbības, līderības, kas ir pamatnosacījums jauniešu konkurētspējai darba tirgū, tas ir ieguldījums ekonomiskai attīstībai.

Mēs varētu darīt vēl, darīt efektīvāk un iesaistīt aizvien vairāk bērnus un jauniešus savās aktivitātes, bet mums ir nepieciešams DIALOGS un ATBALSTS. Īpaši šobrīd, kad tik daudz kur redzam, ka mums nav jaunu līderu, jaunu cilvēku, kas uzņemtos atbildību dibināt jaunus uzņēmumus, iesaistīties politikā.

Tas ir 20 gadu valsts jaunatnes politikas rezultāts - nav politiskā griba, trūkst sapratne par jaunatnes politikas nozīmību un niecīgā finansējuma rezultāts  (ja nauda seko jaunietim, tas aiziet uz interešu izglītība pulciņiem, bet neaiziet jaunatnes darbam, ir negodīgs sadalījums starp spēlētājiem! Valsts jaunatnes politikas programmas ietvaros 2010.gada Nacionālā mēroga jaunatnes organizāciju atbalstam bija pieejami vien 18 000LVL, kas ir gaužām maz).

Mums ir jāinvestē darbā ar jauniešiem, tad mums arī izaugs savi līderi, savi Obamas ( kas, starp citu, aktīvi darbojies skautu kustībā, līdzīgi kā Vaclavs Havels, Pols Makartnijs, Stīvens Spilbergs, Bils Giets, vai Bono un Bils Klintons- IMKā), kas aizraus un iedrošinās mūs pozitīvām pārmaiņām!

Mums arī ir vajadzīgi profesionāli cilvēki , kuri ir spējīgi un grib strādāt ar jauniešiem, jo Latvijā tādus var uz pirkstiem saskaitīt.

Tātad - Dialogs, atbalsts :

Sākot ar praktisku atbalstu, nodrošinot telpas un inventāru jaunatnes organizācijām, turpinot ar stratēģiskām investīcijām jaunatnes jomā - gan nākošā ES struktūrfondu plānošanas periodā, gan valsts un pašvaldību budžetos!

  

Mēs esam atvērtas savstarpējai sadarbībai un aicinām izprast to, ka investējot jaunatnes organizācijās, tas ir ieguldījums valsts ekonomiskajā un morālajā attīstībā.   

Priecīgu Starptautisko Jaunatnes dienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!