Foto: LETA

Mācību gads sācies ar skaistu atvasaru. Debatēs par pedagogu algu reformu un Rīgas skolēnu brīvpusdienu jautājumā izjūtas gan nav tik skaistas. Medijos jau ziņots par to, ka ne visi Rīgas skolēni no 1. septembra varēs saņemt Rīgas pašvaldības apmaksātās brīvpusdienas no 5. līdz 9. klasei. Taču ir kāda diskriminācija pret Rīgas bērniem, par kuru septembra sākuma politiskajos dialogos un mediju publikācijās piemirsts.

Rīgas pašvaldībā kopš 2016. gada 1. janvāra Rīgā dzīvesvietu deklarējušo trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērni, kuri mācās Rīgas pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, līdz pat 12. klasei var saņemt pašvaldības apmaksātas brīvpusdienas.

Diemžēl Rīgas domes (RD) Saistošie noteikumi Nr. 180 "Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir mantisko pabalstu – Rīgas pilsētas pašvaldības apmaksātas pusdienas izglītojamiem" pieļauj situāciju, ka šo pabalstu - pašvaldības apmaksātas brīvpusdienas izglītības iestādē - nevar saņemt trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērni, kuri savus talantus izkopj tajās Rīgas skolās, kuras ir Kultūras ministrijas (KM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) padotībā. Tā ir, piemēram, Otto Ozola 1. septembra publikācijā minētā Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskola un Rīgas Horeogrāfijas vidusskola, kurā mācījies Raimonds Pauls un Mihails Barišņikovs.

Otto Ozols rakstā "Kā Ušakovs riebj Paula un Barišņikova skolām" kritizē Rīgas domes vadību, ka tā dala Rīgas bērnus "savējos" un "svešajos" attiecībā uz brīvpusdienu piešķiršanu visiem skolēniem no 5. līdz 9. klasei. Taču jau no šā gada 1. janvāra Rīgas domes politiskās vadības atbildīgo amatpersonu attieksmes dēļ brīvpusdienas izglītības iestādē ir noskaustas tiem trūcīgajiem un maznodrošinātajiem bērniem, kuri mācās KM un IZM Rīgas skolās. Iepriekšējā mācību gadā tie bija tikai 3 (!) bērni, un visi mācījās Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā.

Šī raksta autora priekšlikumus par to, ka jāizdara izmaiņas RD 180. noteikumos, lai novērstu diskrimināciju, ne Sociālo jautājumu komitejas vadītāja, ne Rīgas mērs, ne koalīcijas deputāti neuzskatīja par atbalstāmiem.

Kā radušos situāciju vērtē Latvijas Republikas Tiesībsargs? Tiesībsargs 2016. gada 11. jūlija atbildes vēstulē uz manu lūgumu izvērtēt situāciju secināja sekojošo. Pašreizējā brīvpusdienu piešķiršanas kārtība Rīgas bērniem no ģimenēm, kam piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss rada situāciju, kurā "netiks nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret visiem Rīgas pašvaldībā deklarētajiem trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērniem.

Tiesībsarga ieskatā ir svarīgi, lai pašvaldības sniegtais atbalsts trūcīgu un maznodrošinātu ģimeņu bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības teritorijā, nebūtu atkarīgs no izvēlētās izglītības iestādes. Jāņem vērā, ka Rīgas pašvaldības teritorijā atrodas vairākas izglītības iestādes, kuru dibinātājs nav Rīgas pašvaldība, bet, piemēram, Kultūras ministrija (Emīla Dārziņa mūzikas vidusskola, Rīgas Doma kora skola, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola, Rīgas Horeogrāfijas vidusskola), kuru izvēle ģimenei ir apzināta un mērķtiecīga rīcība bērnu īpašo talantu attīstībai.

Turklāt Rīgas pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs analogu vai līdzvērtīgu izglītību nav iespējams iegūt, līdz ar to šādos gadījumos sevišķi svarīgi būtu, lai maznodrošinātu un trūcīgu ģimeņu bērniem netiktu liegta iespēja attīstīt savus talantus finansiālu apsvērumu dēļ."

Latvijas Republikas Satversmes 91. pants nosaka: "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas." Bērnu tiesību aizsardzības likumā stāv rakstīts: "Bērna tiesības un brīvības valsts nodrošina visiem bērniem bez jebkādas diskriminācijas[..]." Novēlu, lai arī Rīgas domes vadības rūpes par ģimenēm un bērniem savā pašvaldībā vada Latvijas likumdošanā teiktais, un nevis reitingu monitorings vai pašvaldību vēlēšanu tuvums ir tā motivācija, kas liek beidzot veikt izmaiņas saistošajos noteikumos, lai Rīgas bērni, kam tas pienākas, varētu saņemt sociālo pabalstu – brīvpusdienas izglītības iestādē – arī ministriju padotības skolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!