Foto: LETA

Dažādi akcelerācijas pasākumi Latvijā ir bijuši jau iepriekš, taču akcelerācijas fondi būs pieejami pirmo reizi. Pirms to uzsākšanas tika veikts pētījums, kas parādīja – brīvais tirgus Latvijā nepiesātina šo sadaļu un ir vajadzīga iejaukšanās ar valsts atbalstu. Akcelerācijas fondi ir forma, kādā valsts atbalsts tiek sniegts, izmantojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Kopumā būs pieejami 15 miljoni eiro, tā kā aicinu ikvienu gatavot savas biznesa idejas pieteikumu.

Akcelerācijas fondi ir tikai pirmā daļa no kopējā riska kapitāla, ko laika periodā līdz 2020. gadam ir paredzēts ieguldīt Latvijas ekonomikā. Kopējā summa ir 75 miljoni eiro no ERAF līdzekļiem un 29 miljoni no privātajiem līdzekļiem, kas tiks sadalīta šādi:

- akcelerācijas fondi tehnoloģisku un inovatīvu startup uzņēmumu izveidošanai – kopējais pieejamais finansējums ir 16 miljoni eiro, no kuriem 15 miljoni eiro ir no ERAF un 1 miljons eiro no privāto finansētāju līdzekļiem. Vienam uzņēmumam būs iespēja pretendēt uz finansējumu līdz 300 000 eiro;

- sēklas un sākuma kapitāla fondi ieguldīšanai mazo un vidējo uzņēmumu izveidošanā un attīstīšanā kopējais pieejamais finansējums ir 38 miljoni eiro, no kuriem 30 miljoni eiro ir no ERAF un 8 miljoni eiro no privāto finansētāju līdzekļiem. Vienam uzņēmumam būs iespēja pretendēt uz finansējumu līdz 2 miljoniem eiro;

- izaugsmes kapitāla fondi ieguldīšanai mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes veicināšanā - kopējais pieejamais finansējums ir 50 miljoni eiro, no kuriem 30 miljoni eiro ir no ERAF un 20 miljoni eiro no privāto finansētāju līdzekļiem. Vienam uzņēmumam būs iespēja pretendēt uz finansējumu līdz 4 miljoniem eiro.

Fondi viens no otra atšķiras ar to, ka nauda tiek investēta uzņēmumos ar dažādu attīstības pakāpi. Lielākais risks ir fondiem, kas naudu iegulda agrīnās stadijas uzņēmumos. Risks samazinās līdz ar uzņēmuma attīstības pakāpi. Tāpēc akcelerācijas fondos ir paredzēts tikai 5% privāto līdzekļu līdzfinansējums risks ir liels, un investori nelabprāt iegulda savu naudu.

Sēklas un sākuma kapitāla, kā arī izaugsmes kapitāla fondiem šobrīd Latvijā ir sagatavota un tiek saskaņota dokumentācija, lai viena mēneša laikā varētu uzsākt iepirkuma procedūru. Paredzams, ka iepirkums tiks izsludināts aptuveni viena mēneša laikā. Savukārt akcelerācijas fondiem, kas būs paredzēti jauniem un tikko izveidotiem uzņēmumiem, fonda pārvaldnieku atlase jau ir noslēgusies. Konkursā ir pieteikušies septiņi fondu pārvaldītāju pretendenti. Izvēlēsimies trīs labākos, ar kuriem slēgsim līgumu, un vēl divus, ar kuriem sadarbosimies, ja kādu apsvērumu dēļ būsim spiesti atteikties no kāda no prioritāri izvēlētajiem pārvaldniekiem. Pēc līguma parakstīšanas fondam būs jāreģistrējas Latvijā.

Pieejamie līdzekļi 15 miljoni eiro būs sadalīti trīs akcelerācijas fondos. Katram fondam būs pieejami 5 miljoni eiro un privāto investoru līdzekļi robežās no 200 000 līdz 400 000 eiro. Fondā būs divi apakšfondi būs līdzekļi tikai akcelerācijas procesam līdz 50 000 eiro vienam uzņēmumam, kas būs ERAF finansējums, un pēc tā beigām būs iespējams saņemt arī sēklas finansējumu līdz 200 000 eiro.

Akcelerācijas fonda vadības komandā jābūt trim cilvēkiem, kuriem ir jāatbilst iepirkuma procedūrā noteiktajām prasībām. Vēlamies, lai divi no viņiem ir ar akcelerācijas pieredzi citos fondos vai programmās, un viens ar riska kapitāla investīciju pieredzi. Atbilstība šiem kritērijiem, kā arī akcelerācijas pieredzes veiksmīgums būs puse no vērtējuma. Otra puse – komandas biznesa plāns. Savu piedāvājumu konkursa komisijai būs iespēja prezentēt maija vidū. Līgumus ar fondu pārvaldītājiem ceram noslēgt līdz 10. jūlijam.

Kā fonds piesaistīs potenciālās idejas, būs atkarīgs no viņu stratēģijas. Katrā fondā tiks akceptētas 8 līdz 12 idejas. Ir četras aizliegtās tēmas – ieroči, nekustamais īpašums, alkohols un azartspēles.

Pieteikties es aicinu visus uz biznesu vērstu trako ideju autorus. Nekavējieties! Ja šķiet, ka pie idejas vēl jāpiestrādā, tad ir īstais brīdis to atrādīt. Pilnībā gatava tā nebūs nekad, taču tās ieviešanu gan var nokavēt. Viss akcelerācijas process ir vērsts uz to, lai idejas iespējami ātrāk nonāktu tirgū.

Akcelerācijas programmas ilgums būs no trim līdz sešiem mēnešiem. Vienā idejā tiks ieguldīts finansējums līdz 50 000 eiro. Cik tieši ieguldīt, to lems akcelerācijas fonda vadības komanda. Idejas autori saņems ne vien finanšu līdzekļus, bet arī mentoru konsultācijas par dažādām nozarēm – tehniskajām niansēm, mārketingu, grāmatvedību, juridiskajiem aspektiem u.tml. Cik uzņēmuma kapitāldaļas nonāks fonda īpašumā tā būs diskusija starp idejas autoriem un fonda pārvaldniekiem. Viss atkarīgs no tā, cik resursi fondam būs jāiegulda konkrētajā idejā. Veiksmes gadījumā šī vienošanās būs svarīga. Protams, mēs ceram, ka kāda no šīm idejām kļūs par Latvijas nākamo veiksmes stāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!