Pēdējās nedēļās publiskajā telpā uzvirmojis jautājums par iespējamo uzturēšanās atļaujas izsniegšanu Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja „Latvijas balzams” pastarpinātajam lielākajam īpašniekam Jurijam Šefleram.

Izskanējuši dažādi, arī diametrāli pretēji viedokļi, taču mani pārsteidz tas, ka atsevišķos gadījumos publiski tikusi pausta pat klaji prokremliska pozīcija, aizstāvot Krievijas varas iestāžu īstenoto politisko vajāšanu.

Nevienam nav noslēpums, ka Jurijs Šeflers 1998. gadā, iegūstot tiesības uz „Stolichnaya", „Moskovskaya" un citiem populāriem degvīna zīmoliem un to ražošanu pārceļot uz Latviju, mainoties politiskajai situācijai, izpelnījās asu Krievijas varas pārstāvju nosodījumu un tika iekļauts Krievijas Federācijas „melnajā sarakstā".

Un Jurijs Šeflers nebūt nav vienīgais uzņēmējs šajā sarakstā. Kremļa novilktās un politiski angažētās „sarkanās līnijas" pārkāpuši daudzi, un par to saņēmuši tādu vai citādu sodu - kāds nokļuvis cietumā, cits bijis spiests pamest valsti.

Bet, atgriežoties pie pašreizējās situācijas Latvijā, mani patiešām pārsteidz viedokļi, kuru paudēji akli aizstāv Krievijas varas iestāžu rīcību, no vērtēšanas pilnībā izslēdzot Kremļa rīcības politiskos motīvus. Turklāt ne mazākajā mērā vērā netiek ņemts šo Krievijas „izraidīto" cilvēku reālais vai potenciālais ieguldījums mūsu valsts attīstībā.

Man trūkst informācijas, lai runātu par citiem, taču detalizēti varu atšifrēt to pienesumu, ko Latvijai devuši Jurija Šeflera biznesa lēmumi. „Latvijas balzama" izaugsme un attīstība vistiešākajā ir atkarīga no mūsu produkcijas pircēju uzticības. Taču bez atsaucīgiem, Latvijas ekonomisko situāciju izprotošiem un ilgtermiņā stratēģiski domājošiem īpašniekiem uzņēmums nebūtu varējis pilnveidoties un, krīzi tautsaimniecībā pārdzīvot būtu bijis daudz grūtāk.

Jurijam Šefleram piederošā SPI Grupa kā galvenais „Latvijas balzams" akcionārs ir turpinājusi investēt ievērojamus naudas līdzekļus Latvijas tautsaimniecībā. Pēdējo trīs gadu laikā vien Latvijas valsts budžetā nodokļos iemaksāti jau vairāk nekā 100 miljoni latu un nodrošinātas arī teju 1 000 darba vietas.

Ņemot vērā augsto bezdarba līmeni Latvijā, pozitīvi novērtējama arī papildu darba vietu radīšana joprojām kritiskā stāvoklī esošajā būvniecības nozarē, turpinot īstenot liela mēroga būvniecības projektu „Z Towers". Tāpat šī projekta īstenošanai būtiska loma piešķirta arī vietējiem celtniecības nozares uzņēmumiem - tie, kā zināms, ekonomisko krīzi Latvijā uzjuta teju vissmagāk.

Uzņēmējs ir devis savu artavu arī Latvijā maz attīstītajā mecenātisma jomā - Jurija Šeflera Bērnu fonds kopā ar „Latvijas balzamu" pēdējo piecu gadu laikā ir ziedojis arī vairāk nekā 200 tūkstošus latu Latvijas sporta attīstībai un sociāli neaizsargāto Latvijas bērnu atbalstam.

Taču acīmredzot ar šiem argumentiem kādam vēl ir par maz. Diemžēl tā vien izskatās, ka daudz ērtāk ir pieslieties Kremļa postulātiem un, skaļi bazūnējot, atkārtot Krievijas politiķu izspēlētās repliku kombinācijas, nekā racionāli izvērtēt situāciju un atzīt ieguvumus, ko cienījami uzņēmēji spēj dot nacionālajai ekonomikai. Diemžēl vēl ir pāragri runāt par sabiedrības un atsevišķu politiķu briedumu un spējām aizstāvēt savas valsts ekonomiskās intereses pāri šauru grupu vēlmēm vai personiskām ambīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!