Foto: LETA
Vairākos Latvijas portālos šonedēļ bija sastopama interpretācija par "Eurobarometer" 2011.gada novembra iekšējās drošības ziņojumu. Proti, tika minēts, ka "Latvijā tikai 17% iedzīvotāju uzskata ekonomikas krīzi par draudu valsts drošībai un par lielākajām briesmām Latvijas iedzīvotāji uzskata terorismu – 28% aptaujāto cilvēku, savukārt otrs lielākais drauds, pēc Latvijas ļaužu uzskata, ir nelegālā imigrācija – to par lielāko draudu valsts drošībai atzina 18% aptaujas dalībnieku. Tādējādi ekonomikas krīze, pēc mūsu valsts iedzīvotāju pārliecības, ir tikai trešais lielākais drauds valsts drošībai."

Minētais ir taisnība, bet šie dati ir par Latvijas aptaujāto iedzīvotāju atbildi uz "TNS Opinion" jautājumu - Kas jūsuprāt ir paši svarīgākie izaicinājumi Eiropas Savienības pilsoņu iekšējai drošībai šobrīd? Tātad jautājums ir orientēts uz Latvijas iedzīvotāju domām par iekšējās drošības izaicinājumiem Eiropas Savienības kontekstā.

Avots: "Eurobarometer 371"

Pilnīgi savādāka aina parādās, ja jautājums ir uzstādīts - Kas jūsuprāt ir paši svarīgākie izaicinājumi Latvijas pilsoņu iekšējai drošībai šobrīd? Atbildot uz šo jautājumu Latvijas aptaujātie iedzīvotāji kā svarīgāko Latvijas iekšējās drošības izaicinājumu min nabadzību (41%), kā otrais svarīgākais apdraudējums minēts korupcija (28%), bet trešais ekonomiskā un finanšu krīze (27%). Vēl Latvijas aptaujātie iedzīvotāji kā svarīgākos Latvijas iekšējās drošības izaicinājumus min sīko noziedzību (23%), organizēto noziedzību (13%) un kā vienu no pēdējiem terorismu (2%). Būtiski atzīmēt, ka 16% aptaujātajiem nav nojautas, kas apdraud Latvijas pilsoņu iekšējo drošību.

Avots: "Eurobarometer 371"

Manuprāt, ir būtiski skaidri saprast, kāds ir Latvijas iedzīvotāju viedoklis par iekšējo drošību Eiropas Savienības un Latvijas kontekstā. Saprotot jautājumus un sniegtās atbildes, aina veidojas dramatiski atšķirīga.

Veidojot Latvijas iekšējās drošības politiku atbildīgajiem būtu jāanalizē šādi ziņojumi/pētījumi un jāizdara attiecīgi secinājumi. Manuprāt, tas arī ļauj Latvijas iedzīvotājiem daudz labāk saprast un vērtēt esošo situāciju un norises, kā arī valsts atbildīgo amatpersonu un institūciju kompetenci šajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!