Foto: Privātais arhīvs
Internetam spēlējot arvien lielāku lomu mūsu ikdienā, tūkstošiem mājsaimniecību Latvijā un miljoniem visā pasaulē atteikušās no analogās televīzijas pieslēguma. Arvien samazinās televīzijas sasniegtā auditorija, kas savukārt arvien saasina cīņu par skatītāja uzmanību. Cik ilgi tas turpināsies un ar ko tas beigsies?

Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka pēdējos desmit gados televīzijas sasniegtā auditorija mazinājusies par 20% – to veicinājusi gan iedzīvotāju paradumu maiņa, gan iedzīvotāju skaita kritums. 20% ir ļoti ievērojams skaitlis un brīdinājuma signāls televīzijām, ka cīņā par auditoriju jāizmanto visi līdzekļi. Tieši pastiprinātā cīņa mudinājusi arī Latvijas televīzijas to veidoto oriģinālsaturu piedāvāt skatīties arī interneta vidē.

Viens no redzamākajiem pēdējo gadu pavērsieniem globāli ir apbrīnojamā Netflix popularitāte, kas piedāvā lietotājam skatīties filmas un seriālus sev vēlamā vietā un laikā. Par uzņēmuma ietekmi skaidri vēsta viens vienīgs fakts – pērn 37% no interneta patēriņa Ziemeļamerikā veidoja tieši Netflix pavadītais laiks.

Arī Latvijā, sekojot pasaules tendencēm, vairāki telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēji šogad ieviesuši attālinātu vai interaktīvu video satura platformas. Tas sniegs jaunas iespējas Latvijas iedzīvotājiem pārvaldīt televīzijas saturu pašiem un attālinās no klasiska televīzijas patēriņa.

Ilgu laiku televīzijas trumpis par internetu bija spēja nodrošināt sporta un ziņu pārraižu tiešraides, taču arī šajā jautājumā situācija mainās. Vakara ziņu pārraides vairs nespēlē tik būtisku lomu informācijas apritē, par pārliecinoši populārāko Latvijas mediju veidu kļūstot ziņu portāliem, vienlaikus sporta organizācijas arvien biežāk izvēlas spēļu tiešraides pārraidīt arī internetā.

Klients vēlas maksāt tikai par kanāliem, kurus lieto, vēlas kontrolēt to, kādu saturu skatīties sev ērtā laikā. Pakalpojumu sniedzēji to saprot, un jau pašlaik interaktīvās televīzijas un citas video satura platformas sniedz šādas iespējas. Arī Latvijā pieaug to mājsaimniecību skaits, kurām ir pieslēgts tikai internets, bet ne televīzija.

Pārdošanas dati demonstrē, ka interneta pārdošanas apjomi turpina pieaugt un jau pašlaik pārsniedz televīzijas pārdošanas rādītājus. Vēl izteiktāk tas redzams, aplūkojot datus klientiem vecumā līdz 30 gadiem – jau šobrīd 70% gados jauno klientu iegādājas vienīgi interneta pieslēgumu.

Televīzijām, līdzīgi kā telekomunikāciju operatoriem, tuvākajā nākotnē būs jācīnās par spēju pielāgoties laikmeta prasībām. Jau pietiekami drīzā nākotnē jēdziens "kabeļtelevīzija" būs vēsture. Tāda pati vēsture kā iezvanpieeja, taksofoni un peidžeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!