Foto: PantherMedia/Scanpix
Valstu ekonomiskajai attīstībai ir ciklisks raksturs – ņemot vērā dažādus apstākļus, ekonomika te pieaug, te krītas. Vairākumā gadījumu, mainoties ekonomiskās attīstības tempiem, mainās arī nacionālās valūtas vērtība.

Neieslīgstot makroekonomiskās teorijas niansēs, vairākumā gadījumu, var uzskatīt, ka jo spēcīgāka ir ekonomika, jo spēcīgāka ir nacionālā valūta. Tādējādi, lai novērtētu tās vai citas valūtas perspektīvas, nepieciešams veikt attiecīgās valsts ekonomiskās attīstības analīzi.

Taču, ja interesē valūtu kursa potenciālā attīstība, nepieciešams izanalizēt arī otras valūtu pāra valsts ekonomikas stāvokli. Daudzi finanšu tirgu dalībnieki izmanto šādu analīzes veidu (šaurākā lokā vairāk zināma kā fundamentālā analīze), lai novērtētu ilgtermiņa tendences.

Pēdējā laikā, objektīvu iemeslu dēļ, eiro kurss krītas pret ASV dolāru, un daudzi interesējas, kādas ir tālākās ASV dolāra perspektīvas. Lai atbildētu uz šo jautājumu, var veikt ASV makroekonomisko faktoru ekspress analīzi, kā arī izanalizēt, par ko runā ASV monetārās iestādes, t.i. 12 federālo rezervju banku, kas veido Federālo Rezervju sistēmu (FRS), pārstāvji.

Ekonomiskās attīstības pieaugumu pieņemts mērīt ar Iekšzemes kopprodukta (IKP) palīdzību. ASV IKP ik ceturkšņa pieauguma dinamika attēlota zīm. 1. Pēc jaunākajiem datiem. ASV IKP gada pieaugums sastādīja 2.4% (pretēji 0.9% Eirozonā).

ASV IKP pieauguma ceturkšņu dinamika no 2012. līdz 2015. gadam.

Inflācija ASV atrodas ļoti zemā līmenī - 0% (pretēji deflācijai Eirozonā, kas ir 0.1% līmenī), kas robežojas ar deflāciju (sk. zīm.2). ASV, tāpat kā Eirozonā, par inflācijas mērķa līmeni tiek uzskatīts gada līmenis 2%. Šobrīd ASV monetārās iestādes vēl joprojām veic kvantitatīvās mīkstināšanas programmu, cerībā "iekurt inflācijas uguni". Tomēr ārējie faktori, piemēram, zemās naftas un energoresursu cenas, kopējā   pasaules ekonomiskā nestabilitāte, nedaudz bremzē inflācijas procesu stimulēšanu. 

ASV inflācijas līmeņa dinamika no 2014. gada aprīļa līdz 2015. gada janvārim

ASV bezdarba līmenis ir pietiekami zems (sk. 3 grafiku ) un sastāda 5.5% (pretēji 11.3% Eirozonā). 

Bezdarba līmeņa dinamika no 2014. gada aprīļa līdz 2015. gada februārim

Trīs galvenie makroekonomiskie rādītāji - IKP, inflācijas līmenis un bezdarba līmenis - parāda, ka ASV ekonomika pietiekami labi attīstās, par ko ne reizi vien ir teikuši ASV FRS pārstāvji. Pašas pārstāvju runas, kas notika no 23. līdz 27. martam, var  apkopot sekojošās tēzēs:

  • ASV ekonomika attīstās mērenos tempos;
  • darba tirgus attīstās pietiekami labos tempos, un ASV ekonomika jau sasniedz vispārējas nodarbinātības stāvokli (5% bezdarbs aiz okeāna tiek uzskatīts par normālu parādību);
  • ārējie faktori, tādi kā zemās naftas un energoresursu cenas, ekonomiskā nestabilitāte Eiropas Savienībā un Ķīnā, kā arī ģeopolitiskie riski, ierobežo inflācijas pieaugumu valstī;
  • procentu likmes paaugstināšana noteikti notiks 2015. gadā un, visdrīzāk, šis jautājums tiks apspriests jūnijā;
  • ASV ekonomikas attīstību apstiprina dolāra nostiprināšanās un tāds nacionālās valūtas pieaugums nav bīstams, ekonomikas konkurētspējas dēļ;
  • FRS ir gatava arī tālāk izmantot netradicionālas metodes ekonomikas monetārajai stimulēšanai;
  • monetārās stimulēšanas akcentam jau būtu jāvirzās procentu likmes regulēšanas virzienā, nevis netradicionālu metožu virzienā;
  • FRS nesaskata no Eirozonas puses valūtu kara pazīmes, jo šobrīd veiktā ECB kvantitatīvās mīkstināšanas politika jau sen tika plānota un apspriesta.

Kā redzams no FRS ierēdņu runām, ASV ekonomikas attīstība tiek vērtēta kā pozitīva, un tuvākajā perspektīvā sāksies procentu likmju paaugstināšana un kvantitatīvās mīkstināšanas programmas samazināšana, kas, bez šaubām, novedīs pie papildu pieprasījuma pēc ASV dolāra un tā pieauguma pret pārējām valūtām. Ja apskatām eiro kursu pret dolāru, tad, visdrīzāk, vidēja termiņa un ilgtermiņa perspektīvā tas virzīsies uz paritāti, t.i. 1 pret 1. Uz to norāda pašas Eirozonas ekonomiskās problēmas: augsts bezdarba līmenis, pretošanās sankcijām starp Krieviju un Eiropas Savienību, deflācijas procesi, kas sarežģī ekonomikas attīstību, sāktā kvantitatīvās mīkstināšanas programma, Grieķijas ekonomiski politiskais terors un strukturālo reformu bremzēšana, neatstāj nevienu iemeslu eiro pieaugumam pret dolāru.

Veicot šo ASV ekonomikas attīstības ekspress analīzi, ar diezgan lielu varbūtības pakāpi var teikt, ka ASV ekonomikas attīstība turpinās un procentu likmju pieaugums tikai paātrinās ASV dolāra kursa pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!