Protams, tas ir visnotaļ sīki, taču nevaru noliegt, ka bija zināms gandarījums – 24.jūlijā, nieka deviņas dienas pēc “DELFI Versijās” publicētām pārdomām par Ventspils mēra Aivara Lemberga “kormušku” zem sabiedriskas organizācijas izkārtnes – uzzināt, ka iepriekš “piemirstais” organizācijas finansu pārskats ar lielu skubu ir ievadīts LR Uzņēmumu reģistra datu bāzē, faktiski “saskrienoties” ar prokuratūras oficiālu pieprasījumu par šo lietu.
Te nu, protams, būtu pamats sākt klapēt pa krūtīm un gaviļaini urjavot gan par daudziem netīkamās indeves skaitīt naudu svešā kabatā triumfu, gan par visspēcīgajiem (nu, vismaz dažreiz) Latvijas masu saziņas līdzekļiem, kuriem gluži kā “Mērnieku laikos” pieminētajiem runas vīriem, izrādās, tomēr ir spēks rokā. Taču, pirms ķerties pie lāča – t.i. Lemberga – ādas dalīšanas, varbūt labāk tomēr iepriekš ielūkoties šajā tik ilgi slēptajā “Biznesa attīstības asociācijas” finansu pārskatā – sak`, vai tad tiešām Ventspils mērs būs izvēlējies tik nožēlojamu veidu savu legālo ienākumu “optimizēšanai”.

Jā, šķietami viss ir labākajā kārtībā, un visi likumā paredzētie gada pārskata dokumenti ir savās vietās: te – ziedotāju saraksts, te – kopējais ieņēmumu uzskaitījums, te – pārskats par organizācijas saimniecisko darbību. Visas summas palielas, bet kā gan citādi, ja reiz savus spēkus apvienojuši nopietni vīri, faktiski viss Latvijas tranzīta zieds – bez paša Ventspils mēra vēl Jānis Blaževičs, Igors Skoks, Olafs Berķis, Genadijs Ševcovs, Oļegs Stepanovs, Mamerts Vaivads, Uldis Pumpurs, Laimonis Junkers, Vladimirs Krastiņš un Vladimirs Solomatins.

Jau nedaudz interesantāka aina kļūst, ņemot vērā, ka vienīgais ziedojums (gandrīz puse no visiem organizācijas ieņēmumiem) saņemts no... citas sabiedriskās organizācijas – “Ventspils attīstības aģentūras”, un vai gan brīnums, ka tās valdē mēs redzam atkal tos pašus vīrus – Lembergu, Skoku, Berķi un Stepanovu, savukārt dibinātāju vidū blakus iepriekšminētā tranzītbiznesa zieda pārstāvētiem 11 uzņēmumiem ir arī Ventspils dome.

Jā, kaut kā jokaini sanāk, ka Ventspils domes dibināta organizācija un mēra vadīta organizācija nodrošina gandrīz pusi gada ienākumu citai organizācijai, kuru jau atkal vada tas pats mērs, taču dibinātāji jau ir privātpersonas, kurām šajā sakarā nav problēmu jau noziedotajiem 70 tūkstošiem piemest klāt vēl 50, lai atkal jau tam pašam mēram sanāktu Lemberga cienīga alga – 120 tūkstotīši gadā.

Tiesa, nav jau tā, ka Lemberga vadībā “Biznesa attīstības asociācija” būtu tikai slinkojusi, - kopā gandrīz 100 tūkstoši saņemti no saimnieciskās darbības. Līgumi ir slēgti gan ar SIA “Eirokonsultants”, gan ar AS “Rietumu cauruļvadu sistēma”, gan ar SIA “Konsorts”, un par šo naudiņu, vismaz spriežot pēc atskaites, ir smagi un sirsnīgi strādāts, gan sagatavojot pārskatus par Ventspils uzņēmumiem, gan konsultējot tranzītbiznesa projektos, gan izstrādājot biznesa attīstības virziena pamatkoncepciju, gan veicot vēl cits lielus un atbildīgus darbus.

Mulsina gan tas, ka faktiski visiem šiem darbiem, kuru augļi, protams, atklātībai nav pieejami, “kājas” jau atkal aug turpat Ventspils mēra tuvumā vai, smalkāk izsakoties, ietekmes sfērā, - sākot ar “Rietumu cauruļvadu sistēmu” un tās “pašmāju” izcelsmi un beidzot ar SIA “Konsorts”, kuras vadītājs, kā labi zināms, ir ilggadējais “Ventspils naftas” padomes loceklis Uldis Osis, un SIA “Eirokonsultants”, kur jau atkal visas sejas zināmas – ne tikai Juris Kanels, Jānis Vaivads un Indra Sāmīte, bet arī savulaik Ventspils naudiņu nesmādējušo “zaļo” pārstāvis Indulis Emsis.

Vēl jo nesaprotamāk ir tas, kurā laikā gan cienītais Lemberga kungs strādā pašvaldības labā. Jo, kā izriet no “Biznesa attīstības asociācijas” pārskata, no kopējā algu fonda Ls 142 tūkstošu apmērā viņš saņēmis vairāk nekā četras piektdaļas, pārējiem četriem organizācijas darbiniekiem atstājot tikai 22 tūkstošus, – tātad loģiski būtu domāt, ka arī visus pārskatus rakstījis un rīmējis pats, vai ne? Un jau pavisam jokaini kļūst, noraugoties uz kopējo “Biznesa attīstības asociācijas” ieņēmumu un izdevumu aprēķinu – kopā pērn ieņemti nepilni 186 tūkstoši latu, savukārt tērēta šī nauda faktiski tikai un vienīgi algām un citiem administratīvajiem izdevumiem.

Taču mulsumu un nesapratni, kā labi saprotams, pie lietas piešūt nevar, un tāpēc, ja pirms gada pārskata iesniegšanas Ventspils mēram varēja vēlēt sekmīgu prokuratūras “sakārtošanu” un izvairīšanos no naudas atmazgātāja birkas piekāršanas, tagad šo novēlējumu var aizmirst.

Toties novēlēt varētu ko citu – nu, teiksim, turpmākajā raženajā darbā atcerēties visu to, ar ko savos statūtos ir solījusies nodarboties “Biznesa attīstības asociācija”. Kā tik tur nav – “juridisko un fizisko personu līdzekļu piesaistīšana, uzņēmējsabiedrību veidošana, uzņēmējdarbība nolūkā gūt naudas līdzekļus organizācijas mērķu finansēšanai, sabiedrības intelektuālo resursu attīstības veicināšana, ziedojumu saņemšana no Latvijas un ārvalstu organizācijām un uzņēmumiem organizācijas pasākumu organizēšanai, materiāli tehniskās bāzes nostiprināšanai un citiem mērķiem, kā arī “biznesa attīstības ideju izstrādāšana, konferenču, semināru un diskusiju organizēšana un rīkošana, likumdošanas, saimnieciskās un politiskās situācijas analīze, informācijas bāzu izveidošana un pilnveidošana, organizācijas mērķu sasniegšanai nepieciešamo projektu finansēšana”.

Pagaidām gan izskatās, ka sekmīgi tiek īstenots tikai pēdējais uzdevums un arī tikai vienā projektā, kura nosacītais nosaukums varētu būt “Lemberga cienīgu legālu ienākumu nodrošināšana... viņam pašam, protams”. Toties jautājums, vai gadījumā organizācija ar cēlo nosaukumu nav izveidota tikai tāpēc, lai A. Lembergs varētu pārbērt naudiņu no vienas kabatas otrā, un vai tās patiesajam nosaukumam nevajadzētu būt “Lemberga attīstības asociācija”, šķiet, vairs nav pat uzdodams, – pārāk jau nu viss ir acīmredzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!