Foto: Publicitātes foto
Slimību profilakses un kontroles centrs ziņo, ka Latvijā pieaugusi saslimstība ar seksuāli transmisīvajām kaitēm. Sifilisam, gonorejai un hlamidiozei parasti ir ciklisks raksturs – tās uzliesmo krīžu laikā, kad cilvēki kreņķus remdē ar paaugstinātu dzimumaktivitāti.

Politiķi mums stāsta, ka Latvija pamazām atvadās no krīzes, bet dermatovenerologiem un ginekologiem darba kļūst arvien vairāk, jo vieglprātīga dzimumvajadzību apmierināšana sit augstu vilni, izrādās, visintensīvāk Zemgales reģionā, kur saslimstība šajā pusgadā ar analogu 2011. gada periodu palielinājusies par 60 procentiem. Daudz neatpaliek arī Latgale, kur šis rādītājs ir par 44% lielāks nekā pērn sešos mēnešos. Kopumā no janvāra līdz jūlijam reģistrēti 1325 slimi cilvēki, taču speciālisti uzskata, ka to skaits varētu būt krietni lielāks, jo ne jau visi dodas pie ārsta. Starp citu, sifilisa pēdējā epidēmija Latvijā reģistrēta 90. gadu vidū, kad ar to saslima 3124 cilvēki.

Nesen daži taksometru šoferi man stāstīja, ka arvien vairāk uzrodoties solīdi tērpti, arī sabiedrībā pazīstami klienti, kuri lūdzot viņus aizvest uz priekamāju, ne to labāko, jo acīmredzot zināšanas par to izvietojumu un kvalitāti neesot tās plašākās. Tad taksisti, rūpējoties par klientu veselības stāvokli, iesakot kādu drošāku namu ar izsmalcinātākām lēdijām un plašāku atrakciju klāstu. Pēc minētās valsts iestādes informācijas spriežot, bieža dzimumpartneru maiņa notiek līdz sirmam vecumam (jo saslimšana ar seksuāli transmisīvajām slimībām konstatēta cilvēkiem līdz 75 gadu vecumam). Tiesa, vecums ir samazinājies, jo pirms dažiem gadiem ar vieglas uzvedības kaitēm bija aplipuši un citus aplipinājuši pat astoņdesmitpiecgadīgie.

Jauno cilvēku vidū reģistrēti trīspadsmitgadīgi jaunieši, kas, neapdomīgi nodarbojušies ar seksu, saņēmuši "negaidītas dāvanas". Redz, lai šādas lietas nenotiktu, izcilais itāliešu domātājs Tommazo Kampanella savā "Saules pilsētā" bija ieplānojis, ka neviena sieviete nevar stāties dzimumsakaros ar vīrieti līdz deviņpadsmit gadu vecumam, bet vīrieši netiek nozīmēti pēcnācēju producēšanai pirms 21 dzīves gada un pat vēlāk, ja viņiem ir vāja miesasbūve. Tiesa gan, dažam labam tiek atļauts arī pirms šā vecuma sasniegšanas savienoties ar sievietēm, bet vienīgi vai nu ar neauglīgām, vai arī grūtniecēm, lai nenovestu kādu līdz aizliegtām perversitātēm. Arī 16. un 17. gadsimtā cilvēkiem gribējās brīvi kopoties, tāpēc Kampanellas uzskati tika nosodīti kā ķecerīgi un filozofs sodīts ar mūža ieslodzījumu.

Bet mūsdienu Latvijā tikai tagad tiek runāts par veselības mācības ieviešanu skolās, kur tad droši vien ne viens vien varētu uzzināt, ka nodarbošanās ar seksu un mīlēšanās nav viens un tas pats, un, ja šīs lietas nešķiro, tad var noķert, piemēram, gonoreju, kas 50% gadījumu sievietēm norit bez kādām pazīmēm. Bet sifilisam, ja netiek veikta agrīna diagnostika un efektīva ārstēšana, raksturīga ilgstoša hroniska norise līdz pat 20 gadiem. Joprojām tiek atklātas pagājušā gadsimta 90. gadu sifilisa epidēmijas sekas.

Tieši iedzīvotāju zināšanu trūkums seksuālās audzināšanas jomā, kā arī izvairīšanās lietot prezervatīvus, un neziņa, kā to darīt, novedusi pie saslimšanas gadījumu pieauguma, secina Slimību profilakses un kontroles centrs. Savukārt seksologs Artūrs Šulcs ir ievērojis, ka prezervatīvi esot dārgi un bieži vien nekvalitatīvi.

Varam būt gandarīti, ka saslimstība ar hlamidiozi joprojām pie mums ir ievērojami zemāka nekā Rietumeiropas valstīs. Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti ap 40 saslimšanas gadījumiem, bet, piemēram, Islandē un Dānijā – daudzi simti. Arī šī dzimumsakaros iegūtā infekcija bieži norit bez jekādām pazīmēm, tāpēc, baudot seksu krustu šķērsu, var nezināt par dzimumpartnerim uzdāvināto vasaras vai rudens "velti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!