Foto: LETA
Kad pie Jūrmalas šosejas ieraudzīju lielos plakātus ar Ingūnu Sudrabu, kas pēc rokraksta bija tik līdzīgi iepriekš turpat izvietotajiem reklāmas plakātiem ar G.Truksni un I.Griguli, man bija skaidrs, ka partija "No sirds Latvijai" ir atradusi kopsaucējus ar Romānu Mežecki. Tobrīd es vēl nezināju, ka šis, no ZZS saraksta Jūrmalas domē ievēlētais deputāts, saglabājot savu bezpartejiskumu, tagad paralēli sadarbojas ar partiju "No sirds Latvijai".

Kāda sakritība! Tiklīdz Ingūnas Sudrabas partijas "No sirds Latvijai" vēlēšanu sarakstā parādījās Romāna Mežecka vārds, tūlīt pat šai partijai uzradās arī neizprotamas izcelsmes ziedojumi. Līdz ar šo pievienošanos, nu arī šajā partijā ir aizsākta Romānam Mežeckim raksturīgā, bet citiem neizprotamā lēmumu pieņemšanas procedūra, intrigas, noslēpumainība un savtīgums.

Kā tas nākas, ka tik īsā laikā, jau trešo reizi, ap Romāna Mežecka vārdu ir saistīti tik ievērojami, bet neizskaidrotas izcelsmes līdzekli? Kur ir KNAB? Kur ir SAB? Kur ir Drošības policija? Kur ir tās daudzās sabiedriskās organizācijas, kuras citkārt tik pedantiski diskutē par pāris eiro, bet tagad izliekas nepamanām, kā Latvijas politikā tiek investēti prāvi līdzekļi, kas visdrīzāk ir nevis Latvijas nauda vien?

Var tikai pabrīnīties, ka KNAB priekšvēlēšanu periodā lūdz ziņot par administratīvo resursu izmantošanu - "aizdomīgu" aģitācijas materiālu kopēšanu, bet kad sabiedrība un mediji ceļ trauksmi, arī pašvaldības deputāti sniedz iesniegumus par konkrētiem un ļoti būtiskiem pārkāpumiem, tad KNAB veic vien formālas pārbaudes un nekādus pārkāpumus neatklāj. Vai tiešām KNAB ir tik nevarīgs, vai varbūt pat angažēts?

Cik godīgi ievēlēta Jūrmalas dome?

Jūrmalnieki labi atminas, cik daudz līdzekļu savai kampaņai bija piesaistījis vēlēšanās uzvarējušais Gatis Truksnis. Šīs kampaņas organizētājs Romāns Mežeckis, kurš jūrmalniekiem bija nezināms pirms vēlēšanām (arī tagad plaši nav zināms, jo figurē vien aizkulisēs) sarakstā bija otrais, un vēlāk tika pie Domes priekšsēdētāja vienīgā vietnieka amata (iepriekš bija pat trīs vietnieki). Tai pat laikā, darba vietā viņu atrast nevar, arī algu viņš nemaz nesaņemot, lai gan Jūrmalā ikvienam rīcības cilvēkam zināms, ka bez Romāna Mežecka neviens lēmums pilsētā netiek pieņemts, un mērs Gatis Truksnis tāda izkārtne vien ir. Turklāt, vēl nesen Romāns Mežeckis bija viens no nedaudzajiem pašvaldību amatpersonām, kurš nebija iesniedzis amatpersonas deklarāciju. Un atkal nekāda soda!

Uz pašvaldību vēlēšanām lielās reklāmas bija teju vai uz katra stūra, bija pārpirktas visas labākās reklāmas vietas. Ielu malās bez konkursa, arī pārkāpjot ceļu satiksmes drošības noteikumus, tika izveidotas jaunas reklāmas vietas. Pastkastītes bija pilnas ar G.Trukšņa reklāmām... Kā bijušais deputāts un arī vairāku vēlēšanu dalībnieks varu droši apgalvot, ka tik dārga reklāmas kampaņa Jūrmalā vēl nekad netika organizēta. Tāpat, kā Jūrmalas uzņēmēju biedrības prezidents, kā iepriekšējais domes priekšsēdētāja vietnieks, droši varu apgalvot, ka Jūrmalā šādas naudas un intereses nav. Tad no kurienes nauda?

Joprojām neskaidrības ir arī par to, cik godīgi nezināmais rīdzinieks Romāns Mežeckis tika ievēlēts Jūrmalas domē. Vai tas nav aizdomīgi, ka vēlēšanu rezultātu apkopošanas naktī gandrīz visos Jūrmalas iecirkņos sarakstu skenēšanas iekārtas bija pēkšņi un vienlaicīgi sabojājušās? Pēc tādas zombēšanas kampaņas kāda bija Jūrmalā, neapšaubu, ka ZZS vēlēšanās uzvarēja, bet vai tik daudz plusus saņēma arī Romāns Mežeckis? Vēlēšanu rezultāti tika apstrīdēti tiesā. Saskaņā ar likumu tiesai šī lieta bija jāizskata 7 dienu laikā, tāpēc tas notika ātri un formāli, piemēram netika ņemts vērā, ka CVK Jūrmalas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Aivars Griķis (ZZS) tā arī nespēja paskaidrot, kāpēc vienā no vēlēšanu iecirkņiem protokolos fiksētais atšķīrās no CVK datiem par gandrīz 400 balsīm. Arī medijos un sabiedrību Jūrmalā notiekošais ne īpaši uztrauca, jo likās jau, ka tas ir vien caurkritušo aizvainojums par neievēlēšanu.

Jā, bija žurnālistu naivie jautājumi par naudas izcelsmi, bija arī formālās atbildes, taču skaidrība par naudas izcelsmi nav joprojām.

Kādas intereses pārstāv Grigule?

Gluži tāda pati neskaidrība bija par Romāna Mežecka bijušās sievas Ivetas Grigules reklāmas kampaņas finansējumu. Savu ieinteresētību un palīdzību Ivetas Grigules kampaņā neslēpa ne Romāns Mežeckis, nedz arī viņa bijusī sieva.

Sabiedrība interesējās par kampaņas finansējumu, bet saņēma vien atrunas. Skaidrības nav joprojām. Informācijas nav pat Ivetas Grigules partijas biedriem, kuri partijas iekšējās pārrunās, cik zinu, arī interesējas par naudas izcelsmi, bet saņēma formālas atbildes par privātiem ziedotājiem, draugiem u.c.

Tikmēr vairāk informācijas par Ivetas Grigules finansētājiem varēja iegūt Krievijas laikrakstā "Российские вести", kur atsaucoties uz laikraksta informācijas avotiem teikts, ka šīs kampaņas finansējums nākot no Turkmenistānas, jo šīs noslēgtās valsts pārstāvji šādā veidā iegūtu savu lobiju gan Eiropas parlamentā (Nabuco gāzes vada projekts), gan Eiropas savienības dalībvalsts parlamentā (tranzīts, ostas) un pašvaldībā (Jūrmalas kūrorts), tādējādi būdami pārstāvēti visos vēlētas varas līmeņos. Krievijas izdevums arī atgādina, ka Iveta Grigule LR Saeimā darbojas sadarbības grupā ar Turkmenistānu, vairākkārt apmeklēja šo valsti. Ja paseko tālāk, tad arī Eiropas parlamentā I.Grigule kā savu cīņas lauku izvēlējās nevis tās komitejas, kur varētu aizstāvēt Latvijas zemnieku intereses, par kurām tik daudz runāja vēlēšanu kampaņā, bet gan pieteicās darbam sadarbības veidošanai ar Turkmenistānu...

Politiskais tirgus ar Sudrabu

Ir cilvēki, kas partijās iestājas vai tās veido savu politisko uzskatu dēļ, ir tādi, kas politikā realizē savas ambīcijas, bet ir arī tādi, kas politiku izmanto vien kā "bodīti". Senāk R.Mežeckis bija kopā ar Aināru Šleseru, bet ja reiz "boldozeram" nav vairs tā vilkme, tad jāmeklē cits stūmējs. Aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās R.Mežeckis "notirgojās" ar ZZS, bet laikam jau tas darījums bija īstermiņa, jo jau neilgi pēc ievēlēšanas R.Mežeckis "meklējās" politiskajā tirgū, tai skaitā arī pie manis pārstāvētās Reģionu alianses, kuru sarunās pārstāvēja cits politiskajā tirgū apbružājies cīņu biedrs no A.Šlesera komandas - Dainis Liepiņš. Nekāda savstarpējā notirgošanās viņiem nesanāca, bet rokraksts jau nemainās. D.Liepiņš "meklējās" pie Reformu partijas, ZZS, tad repšistiem, vislatvijišiem, pie jebkā, stiķējot kopā jebko, lai tikai radītu vietni politiskajām šeptēm. Beigās sanāca vien M.Bondars vēl un vēl kaut kādas 1% sīkpartijas, kuras vienkopus satur nevis ideja, bet vēlēšanu cerība.

Bet R.Mežeckis izrādījās viltīgāks. Viņš novērtēja vēlētāju tendences, un diezgan negaidīti parādījās citkārt tik godīgās Ingūnas Sudrabas partijas "No sirds Latvijai" sarakstā ar tik ļoti augsto 3.numuru Rīgas sarakstā. Un kā ar ZZS? Kā ar Jūrmalas domi? Bet arī tas jau ir cits stāsts - lai partijas Rīgā un Jūrmalā pašas tiek skaidrībā ar saviem biedriem!

Līdz ar R.Mežecka pievienošanos "No sirds Latvijai", viņam raksturīgā finansējuma un tēriņu visatļautība, un to pavadošā demagoģija nu ir arī šajā kampaņā. Atšķirība vien tā, ka iepriekš Romāns Mežeckis šādus projektus kontrolēja no iekšpuses, tāpēc Jūrmalas domē nebija uz āru iznākušās intrigas, ja neskaita Zaļās partijas vecbiedra Armanda Muižnieka publisko demaršu pēc tam, kad G.Truksnis ar R.Mežecki, vedot Zaļās partijas Jūrmalas nodaļas lēmumu uz partijas valdi par kandidātiem uz pašvaldību vēlēšanām, to pa ceļam pārveidoja, jeb citiem vārdiem runājot, noviltoja. Bet "No sirds Latvijai" bija paspējuši sapulcināt arī daudzus idejas cilvēkus, kuriem šāda "kēķa" politika nešķiet pieņemam, tāpēc arī Viestura Tamuža, Lienes Cipules un citu "nenopirkto" biedru neapmierinātība.

Paldies V.Tamužam un L.Cipulei par nebaidīšanos un uzdrīkstēšanos! Skaidrs, ka I.Sudraba taisnosies par "ļaunajiem spēkiem, kas vēlas nomelnot perspektīvo partiju", tā vietā, lai tikpat rūpīgi, kā savos kontrolēšanas laikos, izvērtētu, kas tā par naudu un kas ir šis sabiedrībā tik nezināmais, bet prasmīgais politiskā biznesa darbonis Romāns Mežeckis. Es ļoti ceru, ka šo jautājumu uzdos arī KNAB, godīgo vēlēšanu aizstāvji, arī Drošības policijai, kurai būtu jāuztraucas par to, vai kāds no ārvalstīm necenšas tieši ietekmēt Latvijas politiku.

P.S. Iesniegumu tiesībsargājošajās iestādēs es nesniegšu, jo neredzu tam jēgu un neticu lietas virzībai. Ir taču jau vairākkārt par šo pašu sūdzējušies vairāki jūrmalnieki, tai skaitā Jūrmalas domes deputāti. Bet, ja tomēr notiek brīnums, un kāda no atbildīgajām iestādēm uzsāks pārbaudes vai pat kriminālprocesu, es labprāt palīdzēšu ar visu man zināmo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!