No Latvijas Televīzijas jaunā ģenerāldirektora, bijušā Brīvās Eiropas darbinieka Ulda Gravas varēja gaidīt mazliet vairāk Brīvības un Eiropas…
Gravas kungs pasludinājis, ka pie priekšvēlēšanu diskusijām ēterā bez maksas pielaidīs tikai tās partijas, kas sociologu aptaujās sasniegušas 4% robežu. Par šo voluntāro, neloģisko lēmumu jau skaļi izteikušās daudzas sīkpartijas, un jāteic šis nu ir gadījums, kad pat dermatopolitiķiem taisnība… Gravas lēmums ir neloģisks, voluntārs, nedemokrātisks un neliecina par jaunā LTV ģenerāldirektora dziļu iejušanos savas etniskās dzimtenes reālijās. Tas gan mēdz būt raksturīgi ne tikai Gravas kungam, bet daudziem citiem bijušajiem amerikāņiem, kuri pat pēc daudzu gadu dzīvošanas Latvijā turpina uzskatīt, ka arī šeit vajadzētu notikt cīņai tikai starp ēzeļiem un ziloņiem, bet visi pārējie jāatstāj pie ratiem.

Diemžēl ziloņi šeit ir citi, un arī ēzeļi nav vakarējie…

Citiem vārdiem, tie, kas sazagušies, tagad, pateicoties Gravas kunga naivumam vai kam citam, jau berzē rokas, ka varēs ne tikai likt savu sazagto naudu lietā, pērkot ārprātīgi dārgos maksas laikus LTV, bet arī gūt pirmās nakts tiesības uz bezmaksas reklamēšanos. Tikmēr nav arī nekādas lielās ticības sociologu reitingiem (kāpēc Gravas kungam pēkšņi tiem radās tāda ticība?). Esmu strādājis žurnālistikā astoņus gadus un neatceros gadījumu (izņemot daudz maz plus mīnus 7. Saeimas vēlēšanas), kad sociologu reitingi būtu līdzvērtīgi prognozei proti, kad reitingi būtu kaut cik tuvi reālajiem vēlēšanu rezultātiem. Allažiņ kaut kas ir izgājis greizi - te Zīgeristu ierindo autsaideros, bet viņš ņem un dabū visvairāk mandātu, ar Čeveru ir bijis pat dubultīgs fēleris - vienreiz viņam deva par maz, bet nākamajā reizē par daudz. Bites (Za PČEL) sociologu firmas savulaik trīskārtīgi nonicināja, bet tagad sociologiem labais tonis ir pārspīlēt to izredzes.

Starp citu, partija Latgales gaisma pašvaldību vēlēšanās ieguva Daugavpilī septiņas no 15 vietām, lai gan reitingi vēl pēdējās dienās pirms vēlēšanām tai rādīja 0,9% (!).

Bet nu labi, atmetīsim emocijas, un paskatīsimies, kas rakstīts Latvijas Republikas likumos, kļūsim par godīgiem tiesiskas valsts pilsoņiem.

Radio un televīzijas likums, starp citu, pauž raidorganizācijai pienākumu, respektēt uzskatu daudzveidību, aizstāvēt neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, starptautiski atzītās cilvēktiesības un darboties Latvijas sabiedrības interesēs. Klāt vēl pieķerot Satversmi, smuki apaļais 100. pants paredz ikvienam cilvēkam, vēl jo vairāk pilsonim vai pilsoņu apvienībai, tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

Atgriežoties pie Radio un televīzijas likuma, atkal raidorganizāciju pienākumos ietverts nosacījums, ka tās programmai jābūt daudzpusīgai un jāatspoguļo sabiedrībā pastāvošie uzskati un viedokļi. Sabiedriskām raidorganizācijām, kāda ir arī Latvijas televīzija, ir jānodrošina informācijas un izpausmes brīvība un objektivitāte un raidījumu dažādība. Likums nepieļauj arī elektronisko sabiedrības līdzekļu monopolizāciju kādas politiskās organizācijas, partijas, personu apvienības, vai atsevišķas personas interesēs.

Diemžēl LTV vadības lēmums ir pretrunā ar likuma burtu un garu. Šādos apstākļos, acīmredzot, nekas cits neatliek, kā cīnīties par savu tiesību un interešu respektēšanu. Nesekosim iz vēstures zināmajiem Novgorodas večes patiesības noskaidrošanas principiem kurš kuru pārbļaus, un nemēģināsim pārbļaut tos politiķus, kuriem reitinga kritums tiešām varbūt nozīmē politisku fiasko. Mēs (partija Latgales gaisma), tiecoties pēc tiesiskām vērtībām, cīnīsimies ar visām iespējamajām tiesiskajām metodēm. Ja vajadzēs - līdz pat Eiropai.

LTV atrod kompromisu ar mazajām partijām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!