Foto: Publicitātes foto
Saasinoties konkurencei darba tirgū un cīņai par labākajiem darbiniekiem, darba devēji arvien lielāku uzmanību velta darba videi, kā nozīmīgam faktoram darbinieku piesaistē un noturēšanā. Darba vide, kas ir vērsta uz darbinieku labsajūtas un vajadzību apmierināšanu, ir viena no pēdējo gadu izteiktām tendencēm, kas īpaši novērojama, uzņēmumiem pārejot uz jaunām biroja telpām.

Uzņēmumi meklē risinājumus, kā veicināt darbinieku produktivitāti. Tas tiek darīts arī ar biroja dizaina un iekārtojuma elementiem, tā radot telpu, kurā ir patīkami strādāt un uzturēties arī ārpus darba laika. Tāpat aizvien nozīmīgāks kļūst darba vides kā konkurētspējas faktors, kad tā uzņēmumiem sniedz priekšrocības attiecībā uz spēju piesaistīt un noturēt jaunus darbiniekus. Tas ir īpaši būtiski IT jomas uzņēmumiem, kur darbaspēka pieprasījums vairākkārt pārsniedz piedāvājumu, un konkurence starp darba devējiem ir ļoti augsta.

Latvijā uzņēmumi, izvēloties jaunas biroja telpas, vairāk sākuši interesēties par sociālajiem faktoriem darba vietā. Uzņēmumi cenšas veicināt sadarbību starp darbiniekiem, kā arī aug interese par dažādiem darbinieku mijiedarbības (coworking) risinājumiem. Tomēr šī tendence Latvijā ir salīdzinoši jauna un pieprasījums pēc ēkām ar pievienoto vērtību aug pakāpeniski.

Rietumu pasaulē tā ir jau desmit gadus sena vērtība. Tāpēc ārvalstu uzņēmumi, lūkojoties pēc jaunām biroja telpām, ir ievērojami prasīgāki, jo nāk no nobriedušiem tirgiem. Vietējo uzņēmumu vēlmēs vēl aizvien dominē prasība pēc laba mikroklimata risinājumiem, jo iepriekš tie bijuši problemātiskā stāvoklī. Savukārt ārvalstu klienti vairāk nekā vietējie tirgus dalībnieki runā par ēkas ilgtspējas standartiem, korporatīvo sociālo atbildību un uz cilvēka labsajūtu orientētu biroja dizainu. Visi šie rādītāji ir savā starpā saistīti un mūsdienu jaunie ēku celtniecības projekti veidoti tieši pēc šīm prasībām.

Pēdējo gadu būvniecības tendences Latvijā liecina, ka ēkas tiek projektētas, domājot par cilvēka komfortu, iekļaujot projektā papildu priekšrocības. Piemēram, jaunajā biroju ēkā Place Eleven nomniekiem būs pieejamas plašas koplietošanas telpas darbam un atpūtai – plaša un apzaļumota jumta terase, bibliotēka, koplietošanas dušas telpas, kā arī dažādas atpūtas zonas.

Vietējie klienti ir daudz jutīgāki pret nomas maksas pieaugumu, jo šobrīd maksā salīdzinoši zemas nomas maksas zemu biroju kvalitātes rādītāju dēļ. Ārvalstu nomnieki ir mazāk jutīgi pret cenu, jo salīdzina to ar citām Eiropas pilsētās esošajiem piedāvājumiem, nevis zemākas kvalitātes ēkām Rīgā. Vietējiem uzņēmumiem vairāk raksturīga īstermiņa domāšana un piesardzība. Pārvietošanās uz jauna līmeņa kvalitātes biroja telpām nozīmē izmaksu pieaugumu par aptuveni 30%, kas tiek uzskatīts par lielāko argumentu, jo ieņēmumu palielinājums īstermiņā nebūs tik straujš. Taču, raugoties ilgtermiņā, ir iespēja iegūt vairāk – uzlabot uzņēmuma tēlu un piesaistīt labākos darbiniekus. Ir pierādīts, ka kvalitatīva biroja darba vide var palielināt ne tikai darba ražīgumu, bet pat būtiski mazināt darbinieku slimošanu.

Tāpat jāatceras, ka biroja telpu nomas izmaksas parasti veido mazāk par 10% no visām administratīvajām izmaksām. Lielākā to daļa, līdz 90%, ir saistītas ar darbinieku algām u.c. administratīviem izdevumiem. Raugoties no šādas perspektīvas, administratīvo izmaksu kopējais pieaugums nav liels.

Turklāt jaunu ēku būvniecības kvalitātes standarti ir noteikti pēc starptautiski atzīta un Eiropā plaši izplatīta ēku ilgtspējas kritērija BREEAM. Saskaņā ar to projektēts topošais A klases biroju centrs Place Eleven Skanstes rajonā, ko attīsta Hanner. Tas apliecina ēkas nomniekiem būtiski zemākas ekspluatācijas un uzturēšanas izmaksas, ieskaitot zemākas komunālo pakalpojumu, enerģijas un ūdens patēriņa izmaksas. Topošās biroja ēkas Place Eleven projekts ieguvis Baltijā pirmo BREEAM Excellent sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!