Katru gadu Rīgā vien vidēji notiek 8000 – 10 000 bēres. Galvaspilsētā pašlaik darbojas vairāk nekā 20 apbedīšanas firmas. To skaits arvien palielinās un arvien biežāk tiek lietots apzīmējums “zvērīga konkurence”.
Cīņā par katru klientu firmas izmanto visdažādākās metodes. Izdevīgākā situācijā ir tās firmas, kurām ir atļauts atrasties slimnīcu teritorijās. Līdz ar to parādās augsne negodīgai konkurencei. Gandrīz katra Rīgas slimnīca ir iznomājusi telpas kādai apbedīšanas firmai vai arī atļāvusi te atrasties aģentiem. Tā 1. slimnīcā savus pakalpojumus piedāvā “Karāls”, Stradiņos - “Mūža māja”, Gaiļezerā – “Riets”…

Cik ētiska ir šāda rīcība? Vācijā un citās Eiropas valstīs ir stingri reglamentētas apbedīšanas firmu atrašanās vietas – tās nedrīkst būt ne tik vien slimnīcu un medicīnisko iestāžu teritorijā, bet pat redzamības attālumā no tām.

Rīgas 1. slimnīcas vadība piekrīt, ka apbedīšanas biroja atrašanos slimnīcas teritorijā par īsti pareizu uzskatīt nevar. Nomas līgums esot pagarināts ar norunu, ka mazākā skandāla gadījumā attiecības ar firmu tiek pārtrauktas. Slimnīca no tā finansiāli neciestu. Firmas pārstāvjiem ir aizliegts spert kāju kaut vienā nodaļā. Pretendenti uz telpu nomāšanu bijuši vairāki. Slimnīcas vadība uzskata, ka labāk ir uzturēt korektas attiecības ar vienu firmu. Ja tai nebūs savu telpu, aģenti ar brīvas pārvietošanās tiesībām staigāšot pa slimnīcu.

Cilvēkam pirmā reakcija uz tuvinieka nāvi ir šoks. Cilvēks šādā situācijā ir viegli manipulējams. Bijuši gadījumi, kad firmu pārstāvji tuviniekus, kas uz slimnīcu atnākuši kārtot miršanas dokumentus, burtiski rāvuši aiz rokas.

Valstī pagaidām nav privātmorgu, slimnīcas daļu no savām “saldētavām” ir izīrējušas privātfirmām. Cīņā par klientiem arī te bijuši nepatīkami incidenti. Šoka brīžos cilvēks nedomā par firmu konkurenci un to, ka citviet attieksme ir cilvēcīgāka un cenas mērenākas.

Pēdējos gados apbedīšanas firmas aug kā sēnes, bet mirušo skaits nepalielinās. Tas šī biznesa pārstāvjiem liek aktivizēt savu darbību. Varbūt licences šo pakalpojumu veikšanai būtu jāizsniedz pašvaldībām. Tā varētu ierobežot agresīvu un negodīgu firmu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!