Foto: F64
Izstāde "Maidana cilvēki" Rīgā izraisījusi vispretrunīgākās emocijas. Rēķinoties ar to, cik šī tēma ir sarežģīta un jutīga, gribētos šoreiz tieši bez emocijām, bet tikai ar faktiem paanalizēt, kas ir tad noticis Rīgā.

1. Par provokācijām

"Kāpēc mēs šo izstādi "Maidana cilvēki" taisām? Lai iemācītu Baltijas tautas ar spērieniem dzīt prom no zemes okupantus. Padot šurp lopu vagonus, sadzīt iekšā. Cik tur - 300 tūkstoši, ja, šeit ir okupantu? Un padzīt viņus uz vēsturisko dzimteni - uz Sibīriju."

Tā izstādes "Maidana cilvēki" mērķus raksturoja tās organizators Sergejs Meļņikovs. Videoieraksts šeit: https://www.youtube.com/watch?v=PJkDBmAD7TM&feature=youtu.be

Tieši pēc šiem izteikumiem Rīgas pilsētas izpilddirektors vērsās Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt teikto. Atbildi pagaidām neesam saņēmuši.

Taču man liekas, ka katram normālam cilvēkam šis būs retorisks jautājums - vai ir pieļaujami šādi izstādes organizatora publiski izteikumi. Šeit gribētos uzsvērt, ka runa nav par konkrētā organizatora personiskajiem uzskatiem. Brīvā sabiedrībā tev ir visas tiesības turēties pie jebkādiem uzskatiem, un tas nevar būt iemesls ierobežot tavas tiesības rīkot izstādes.

Taču mūsu gadījumā runa ir par to, ka aicinājums lopu vagonos izsūtīt daļu Latvijas iedzīvotāju ir publiski deklarēts kā izstādes "Maidana cilvēki" mērķis.

FAKTS Nr. 1. Katrs, kurš slavēja un turpina slavināt šo izstādi, solidarizējas ar mērķiem, kurus ļoti skaidri definējis tās organizators - "Padot šurp lopu vagonus, sadzīt iekšā".

2. Par zagšanu

"Manas fotogrāfijas diezgan bieži zog, taču vismaz vārdu nemaina. Gadās, ka paņem fotogrāfiju, nepieliek vārdu un izmanto savām vajadzībām. Taču tā, ka nozagt fotogrāfiju, pielikt savu vārdu... Nekas tāds manā praksē nebija noticis."

Tā par Sergeju Meļņikovu izteicies pazīstamais Ukrainas fotogrāfs Jefrems Lukackis. Pilns teksts šeit: www.mixnews.lv/ru/exclusive/news/2015-10-13/186645

Informācijai - Jefrems Lukackis 2005. gadā bija Pulicera prēmijas finālists par Čečenijas kara atspoguļojumu, kā aģentūras Associated Press fotokorespondents strādājis ne tikai Čečenijā, bet arī Afganistānā, Irākā, Gazas sektorā. Viņš fotografējis arī notikumus Maidanā.

Ja kādam interesē, ko par Meļņikovu raksta tīrā ukraiņu valodā, var ieskatīties fotogrāfa Facebook profilā un palasīt tur komentārus: www.facebook.com/efrem.lukatsky

FAKTS NR. 2

Vismaz daļa izstādes "Maidana cilvēki" fotogrāfiju bija nozagtas fotogrāfiem, kuri tās uzņēmuši, iespējams, zem lodēm. Visiem, kas šo izstādi apmeklējuši, fotografējušies pie daudziem ļoti izteiksmīgiem darbiem un pēc tam ar sajūsmu par to rakstījuši sociālajos tīklos, ir jāsaprot viena vienkārša lieta. Daudzi no uzņēmumiem, pie kuriem jūs fotografējāties, ir vienkārši zagti.

3. Par kārtību

"Par drošības, tajā skaitā pretteroristisko pasākumu organizēšanu un veikšanu publiska pasākuma laikā ir atbildīgs pasākuma organizators."

Tas ir citāts no "Publisku izklaides pasākumu drošības likuma". Atbilstoši likumam, jebkuras izstādes, koncerta vai līdzīgu pasākumu organizatoru tiešs pienākums ir pasākuma norises vietā nodrošināt vismaz viena par kārtību atbildīga cilvēka pastāvīgu klātbūtni. Arī naktī.

Šī likuma norma ir ļoti loģiska. Neatkarīgi no izstādes satura, vai tā ir par politiku vai par puķēm, tu nevari atstāt savu īpašumu nepieskatītu (īpaši naktī) un prasīt, lai to uzmana policija. Policijai nav jāsniedz bezmaksas apsardzes pakalpojumi.

Grupa "Prāta Vētra" neprasa Rīgas domei, lai pašvaldības policisti sargātu skatuves aprīkojumu. "Staro Rīga" pašu spēkiem naktīs nodrošina sava aprīkojuma apsardzi.

Turklāt apsardzes uzdevums nav fiziski pretoties iespējamiem ļaundariem. Ja rodas jebkādi draudi, apsardzei vienkārši ir jāizsauc policija. Un policija, piemēram, pilsētas centrā, uz izsaukumu var ierasties dažu minūšu laikā.

Protams, ir pilnīgi nepieņemami savus uzskatus paust vardarbīgā veidā. Pat, ja izstāde veidota no zagtiem darbiem, bet tās organizators, iespējams, ir krāpnieks un kurina nacionālo naidu. Rīgā šādi jautājumi ir risināmi tiesiskā ceļā. Taču, ja izstādes "Maidana cilvēki" rīkošanas vietā būtu bijis vismaz viens cilvēks, kurš atbildīgs par kārtību, kā to prasa likums, tad ar izstādi nekas nebūtu noticis.

FAKTS NR. 3

Rīgas pilsētas izpilddirektors, Valsts policijas un Pašvaldības policijas pārstāvji vairākkārt pieprasīja organizatoriem nodrošināt kārtību. Un ikreiz organizatori kategoriski atteicās pildīt likuma normu prasības. Tieši tāpēc Rīgas pilsētas izpilddirektors pieņēma lēmumu atsaukt saskaņojumu.

4. Par Maidanu

"I feel it would be tragic for legacy of Maidan to be entrusted to shysters and fantasists, but I appear to be in the minority."

Tas ir žurnālista Maika Koljēra viedoklis. Tieši viņš veicis dažas izmeklēšanas par Sergeja Meļņikova personību un darba metodēm sabiedrisko mediju portāla www.lsm.lv angļu versijai. Īpaši gribu uzsvērt - tie nav Kremļa propagandas materiāli. Tā ir mūsu Latvijas sabiedrisko mediju izpēte. Te pieejami šīs izpētes materiāli:

http://www.lsm.lv/en/article/societ/society/second-arrest-but-questions-linger-over-maidan-exhibition.a149215/

http://www.lsm.lv/en/article/culture/more-trouble-for-melnikoff-maidan-exhibition.a149646/

http://www.lsm.lv/en/article/culture/melnikoff-threatens-to-sue-riga.a149775/

FAKTS NR. 4

Maidana traģiskos notikumus, kuros gāja bojā vairāk nekā simts cilvēku, viszemiskākajā veidā izmantoja avantūrists un provokators. Un šajā skandalozajā avantūrā iesaistīja arī Latvijas Ārlietu ministriju, kas atbalstīja izstādi. Un arī Valsts policiju, kuru tagad absolūti nepamatoti kritizē. Un Rīgas domi, kuru vienmēr vaino visos iespējamos grēkos. Un visus Rīgas iedzīvotājus.

5. Par rīdziniekiem

Man ļoti žēl, ka daži mūsu pilsētas iedzīvotāji pielietojuši vardarbību un piedalījušies šīs izstādes demolēšanā. Likums ir jāievēro attieksmē pret visiem.

Taču es lepojos, ka, izņemot tos dažus cilvēkus, 700 000 rīdzinieku nepakļāvās šim būtībā ļoti bīstamajam provokācijas mēģinājumam. Pilsētas centrā rupji un nelietīgi mēģināja sarīdīt rīdziniekus, latviešus un nelatviešus, sēt mūsu vidū naidu un nesaskaņas. Taču pilsēta šai provokācijai vienkārši nepievērsa uzmanību. Un tas ir vissvarīgākais fakts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!