Foto: LETA
Rīgā ir 1684 bērnu no trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm, kuru vecākiem ir grūtības apmaksāt bērnu pusdienas skolā vai bērnu dārzā. Bieži ir situācija, ka mazā māsiņa, kas mācās pirmajā klasē, tiek pie pusdienām, jo tās ir bezmaksas, bet brālītis no ceturtās klases ne, jo vecākiem nepietiek naudas.

Lai šāda sociāli nevienlīdzīga un netaisnīga situācija tiktu novērsta, ierosināju 4. novembra budžeta grozījumos šiem bērniem piešķirt brīvpusdienas novembrī un decembrī 119 368 eiro apjomā. Līdzekļus piedāvāju gūt, samazinot 10 miljonu dotāciju "Rīgas satiksmei". Tā ir ne tikai tukša vai pilna vēdera lieta, tas ir arī bērnu veselības jautājums. Bērnībā nesaņemot pilnvērtīgu uzturu, turpmākajā dzīvē organisms būs daudz uzņēmīgāks pret dažādām slimībām.

803 bērni skolās un 881 bērnu dārzos nav liels skaits uz kopējā galvaspilsētas iedzīvotāju fona. Šiem bērniem palīdzība tik tiešām ir nepieciešama, un tāda sociālā palīdzība būtu taisnīga un precīzi tēmēta.

Izskatot budžeta grozījumus šim gadam, tātad sadalot papildus līdzekļus, ar vieglu roku 10 miljoni tika atdoti "Rīgas satiksmei".
Kopumā dotācija šim uzņēmumam gada laikā pietuvosies 100 miljoniem.

Lai gan Valsts Kontrole savā operatīvajā pārbaudē norādīja uz nelietderīgi izmantotiem 12 miljoniem eiro, dotācijas bez dziļākas analīzes tiek piešķirtas arī turpmāk. Vienotības deputātiem Rīgas domē nav šaubu, ka dotācijas ir nepieciešamas, tomēr mums nav pārliecības par līdzekļu saimniecisku izlietojumu "Rīgas satiksmē". Piemēram, Valsts Kontrole ir atklājusi, ka darbinieku personīgajā lietošanā nodotas automašīnas, kuru līzinga maksājumi sasnieguši 190 000 eiro.

Domes vairākuma pārstāvji par šo grozījumu mērķauditoriju lepni nosauca bērnus. Tik tiešām līdzekļi ir piešķirti gan bērnu dārziem, gan skolām kopumā 364 899 eiro. Diemžēl par īstu bērnus atbalstošu budžetu šo nevaru nosaukt, jo manis pieprasītais finansējums brīvpusdienām bērniem no trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm piešķirts netika.

Gribu tikai piebilst, ka tas veido labi, ja desmito daļu no viena jaunā Rīgas trolejbusa vērtības. Noraidījuma iemesls ir acīmredzams - priekšlikumu iesniedza opozīcijas deputāts. Tas pat netika izvērtēts pēc būtības. Šāds ieguldījums būtu bijis daudz svarīgāks, kaut vai par Maskavas komandējumiem, kuru nozīme rīdziniekiem ir apšaubāma.

Tikmēr viena ne pārāk liela, tomēr mūsu līdzcilvēku daļa, mūsu bērnu klasesbiedri vai draugi bērnudārzā paliks neēduši. Un tikai tādēļ, ka viņus paēdināt vēlas opozīcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!