Foto: Privātais arhīvs

9. maijā Maskavā un Rīgā daudzi atzīmē uzvaras dienu pār nacismu. Eiropā ir pieņemts par Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu uzskatīt 8. maiju. Tomēr Latvijā joprojām krietns ļaužu pulks, ar pašu Rīgas mēru priekšgalā, seko PSRS laikos iedibinātajai tradīcijai svinēt 9. maijā. Daži izrotā savus braucamos ar saukli - "Uz Berlīni!" Daudzi no viņiem uzskata, ka fašisms un nacisms vēl ir dzīvs un to vajag turpināt sist. Ko vajag, to vajag.

Taisnība – šie autoritārie režīmi bija bezgala ļauni un neapšaubāmi bija pelnījuši tikt iznīcināti. Šo režīmu atdarinātāji un sekotāji ir pelnījuši tieši tādu pašu likteni. Vēsture ir pierādījusi, ka tie agri vai vēlu noved līdz milzīgām traģēdijām. Tādēļ modrību nedrīkstam zaudēt arī mūsdienās. Tikai jautājums - vai Berlīne šobrīd ir īstā vieta, kur mājo bīstams un neprognozējams režīms un tā vadonis?

Bet, kur tad šodien meklējama mūsdienu "Berlīne?" Atskatoties pagātnē, mēs varam konstatēt vairākas pazīmes, kas bija raksturīgas nacistu un līdzīgiem režīmiem. Dažas no tām:

- ar neierobežotu varu apveltīts valsts vadonis

- vadoņa kults

- leļļu parlaments

- policejisks režīms

- mīts par īpašu, izredzēto tautu

- pakļauta, nežēlīgi kontrolēta prese

- totāla propaganda

- savādāk domājošo vajāšana

- opozīcijas apspiešana

- vēlme atjaunot impērisko varenību

- iekšējo un ārējo "ienaidnieku" medības

- viena "patiesā" vēsture

- agresīva ārpolitika

- draudi un militāra agresija pret mazākām kaimiņvalstīm

- citu valstu un tautu dēmonizēšana

- tautiešu kūdīšana citās valstīs

- bērnu un jauniešu smadzeņu skalošana

- nekaunīga melošana un solījumu neturēšana

- starptautisko likumu neievērošana

- draudzība ar apšaubāmiem diktatoriem citur pasaulē

- neskaitāmi cilvēktiesību pārkāpumi

- nesamērīgi uzpūsts militārais budžets

Šo sarakstu varētu vēl turpināt. Tas viss patiešām atbilst nacistu un līdzīgu, ļaunu režīmu raksturojumam. Tikai, vai šodien tāds meklējams Berlīnē? Nē! Visas šīs pazīmes ir redzamas kādā citā valstī, kuras galvaspilsēta nav Berlīne. Varbūt 9. maija svinētājiem vajadzētu atvērt acis un konstatēt, kur šobrīd zeļ un plaukst jauna ļaunuma sakne ar visu tā vadoni. Varbūt varonīgajiem 9. maija svinētājiem vajadzētu drosmīgi doties šajā virzienā un atbrīvot šo valsti un tautu, pirms pasaule nav ierauta vēl vienā briesmīgā traģēdijā? Visa demokrātiskā pasaule būtu viņiem bezgala pateicīga. Daudzi būtu gatavi pat nopirkt viņiem biļetes. Vienā virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!