Foto: Privātais arhīvs

Šobrīd formāli varenākā un ietekmīgā politiskā apvienība ZZS kādu brīdi šķita iekšēja vājuma un anarhijas pārņemta. Tās biedri atklāti šķaudīja uz valsts augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Māri Kučinski.

Viņi izrādīja klaju necieņu pret saviem biedriem, publiski pazemoja, padarot viņus par tukšpļāpām, kurus vienkārši var neņemt par pilnu.

ZZS šķita ciniskas anarhijas pārņemta apvienība, kurā vairs nekas nav svēts - ne vēlētāji, ne valsts augstākās amatpersonas. Tomēr tas izrādījās vien īss vājuma mirklis. ZZS gada nogalē nodemonstrēja, ka ir spējīga parādīt īsto vietu tiem, kuri neprot turēt muti. Šķiet, ka no padebešiem atskanēja dimdošā Cepļa balss, kura atgādināja šaubīgajiem - "Es biju varens! Un būšu!" Līdzīgi kā kaimiņos esošajā Putinzemē, kāds pārlieku mutīgs žurnālists pazaudēja savu vietu gandrīz vai šampānieša korķa ātrumā - špudūks un ārā bija.

ZZS biedriem iepriekšējais - 2016. gads bija pārbaudījumiem pilns. Pie Zaļās partijas Jūrmalas mēra Gata Trukšņa oktobra sākumā ieradās KNAB. Brašie korupcijas apkarotāji beidzot, beidzot bija iedomājušies, ka Jūrmalas domē varētu mazliet ost pēc korupcijas. Pašu Truksni uzreiz aizturēt neizdevās, jo viņam strauji palika slikti ar veselību un viņu aizveda uz slimnīcu. Pēc apmēram nedēļas pats Valsts prezidents, atbildot uz žurnālistu jautājumu, teica: "Izejot no rietumu prakses, protams, ka šādā situācijā pieņemts demisionēt no amata." Vēl viņš piebilda, ka "tas būtu pareizs solis". Truksnis patiešām uz kādu mirkli zaudēja savu amatu, bet viņa partijas biedri ātri vien ar kādas "Saskaņas" deputātes palīdzību viņu atjaunoja amatā. Tā teikt, prezidents var runāt, ko vien viņš vēlas. Bet, kas ir Raimonds Vējonis salīdzinot ar Gati Truksni, kas garantē sev lojālajiem Jūrmalas Domes deputātiem regulāru vietu pie siles ar kotlešmaizēm.

Pēc kāda laika sabiedrība uzzināja, ka no Latvijas Zemnieku savienības Eiropas Parlamentā ievēlētā deputāte Iveta Grigule ir viena no slinkākajām eirodeputātēm visā Eiropas Savienībā. Un pat tās retās reizes, kad balsojusi, bijusi vienota ar "Saskaņas" eirodeputātu Andreju Mamikinu un Latvijas Krievu savienības pārstāvi, Kremļa stabuli Tatjanu Ždanoku. Tā tas bija arī ļoti svarīgajā Eiropas Parlamenta balsojumā par rezolūciju saistībā ar cīņu pret Krievijas un teroristisko organizāciju īstenoto propagandu. Grigule vienojās kopīgā nostājā ar Mamikinu un Ždanoku, balsojot pret. Jāatgādina, ka tas nebija ne pirmais, ne vienīgais viņu kopīgais balsojums.

ZZS pārstāvošais ministru prezidents Māris Kučinskis bija skarbs: "Deputātes Grigules rīcība – apzināta vai nekompetenta, ir pretrunā ar mūsu valsts interesēm, un no tās es kategoriski norobežojos." Premjers uzsvēra, ka Grigule pārkāpusi visas robežas, ko vien varēja pārkāpt un neesot nekāda pamata uzskatīt, ka Grigule aizstāv tās intereses, kuras aizstāv valsts. Līdzīgi skarbs bija arī ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, kurš norādīja, ka Grigules balsojums pilnībā neatbilst ZZS politiskajai nostājai un bija nepareizs balsojums. "Tas bija ļoti, ļoti nepareizi," viņš teica.

Savukārt Zemnieku savienības Rīgas Jaunās nodaļas vadītājs Valdis Veinbergs, vaicāts par iespēju lemt par Grigules izslēgšanu no nodaļas un partijas, norādīja, ka "Mums daudziem Iveta Grigule ir liela autoritāte, un, kamēr es būšu nodaļas vadītājs, viņa netiks izslēgta." Un atkal - ministru prezidents, ZZS valdes priekšsēdētājs var runāt, ko grib, bet Grigules autoritāte ir pārāk liela, lai kāds ieklausītos viņu vārdos.

Nenoliedzami, ka visa šī jezga varēja samulsināt labticīgos Latvijas vēlētājus. Sāka izskatīties, ka lielākais un šobrīd varenākais politiskais spēks valstī - ZZS sāk pārvērsties par politisko galertu. Daži nesaprātīgi pat iedomājas, ka var par to sākt skaļi runāt. Latvijas TV raidījumā "Tieša runa" 21. decembrī, nu jau bijušais laikraksta "Diena" žurnālists Māris Zanders atļāvās būt visai dzēlīgs pret klātesošajiem ZZS pārstāvjiem - Viesturu Silenieku, Armandu Krauzi un finanšu ministri Danu Reiznieci - Ozolu. Zanders aizrādīja: "... šī raustīšanās izriet no zaļajiem zemniekiem, acīmredzot ģenētiski raksturīgās, jau gadiem raksturīgās šizofrēnijas, kādā viņi dzīvo - kad no vienas puses ir Aivars Lembergs, kurš saka, ka NATO un ASV un visi pārējie, to ko nu viņš pasaka .... es te tagad neatkārtošu. Un no otras puses ir (Valsts prezidents Raimonds) Vējonis un (Aizsardzības ministrs Raimonds) Bergmanis. Tā jūs (ZZS) dzīvojat. Jums neiet gali kopā!." (1)

Šoreiz reakcija sekoja gandrīz uzreiz. Jau 29. decembrī Zanders uzzināja, ka laikraksts "Diena" pārtrauc ar viņu sadarbību. Zanders sacīja, ka juridiski darba attiecības pārtrauktas pēc abpusējas vienošanās, taču viņam joprojām nav skaidrs, kādi bija iemesli sadarbības pārtraukšanai. Laikraksta galvenais redaktors Gatis Madžiņš solījis viņam vēlāk paskaidrot, kādi bijuši apstākļi šāda lēmuma pieņemšanai. (2)

Viss sekojošais jau būs, kā pats Zanders mēdz teikt - "vingrošana." Pareizāk sakot - izlocīšanās. Žurnālistu brālība, kā jau tas ierasts, kaut ko gļēvi paburbuļos. Daži, protams, sāks nodarboties ar nožēlojamu izlocīšanos. Bet vieta pie siles ar kotlešmaizēm mūsdienās daudziem ir svarīgāka par kaut kādiem principiem.

Bet galvenais vēstījums ir pilnīgi skaidrs, gluži kā no ZZS dvēseles dzīlēm nācis - Aizver muti! Aizver muti, žurnaļuga!

Kā reiz rakstīja dzejnieks Māris Melgalvs grupas "Pērkona" skaņdarbam "Protesta dz. pret apkārtējās vides piesārņošanu."

- "Turi muti, turi muti,

Turi muti kabatā.

Iespējams, ka tava mute

Var vēl kaut kur noderēt,

Varbūt vecai mājai stute,

Varbūt ielāps oderē."

Un noslēgumā Melgalvs pierakstīja mūžam aktuālos vārdus, kurus kāds varbūt bija piemirsis:

"Un it nekas nav dzīvē taukāks

Par cūkām, kam mēs godu dodam."

avoti:

1. LTV1 "Tieša runa. Ar ko iezīmējas ZZS valdīšanas laiks?" Zandera citāts 32. minūtē

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/21.12.2016-tiesa-runa.-ar-ko-iezimejas-zzs-valdisanas-laiks.id86988/

2. Laikraksts 'Diena' pārtraucis sadarbību ar žurnālistu Māri Zanderu http://www.delfi.lv/bizness/biznesa_vide/laikraksts-diena-partraucis-sadarbibu-ar-zurnalistu-mari-zanderu.d?id=48371239

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!