Foto: Privātais arhīvs
Šīs vasaras karstākā temata – tā dēvēto oligarhu sarunu – fonā nav sadzirdēts kārtējais brīdinājuma zvans latviešiem kā nācijai. Eiropas un ANO statistikas biroji netieši norāda, ka latviešu kā tautas izdzīvošanas izredzes ir kļuvušas vēl mazākas.

Šonedēļ tika publiskoti jaunākie ES statistikas departamenta "Eurostat" dati par demogrāfisko situāciju Eiropā. Pamatojoties uz tiem, ziņu aģentūra LETA izplatīja rakstu "Latvijā pērn bijis otrs lielākais iedzīvotāju skaita kritums ES". (1) Zīmīgi, ka gandrīz identiskus ziņu virsrakstus arhīvos mēs atradīsim 2010., 2014., 2015. un citos gados. Tātad – faktiski nav nekādu reālu izmaiņu. To apstiprina arī ANO statistika – Latvija ir teju vai visstraujāk izmirstošā zeme un tauta visā pasaulē.

Kā mums tiek melots? Gudrāki politiķi pēdējā laikā publiski atturas atkārtot šīs muļķības, bet šie maldi ir krietni iespiedušies sabiedrības apziņā. Daži no šiem meliem.

1. Apgalvojums – izmirst visa Eiropa.

Nav taisnība. "Eurostat" jaunākais ziņojums apliecina, ka Eiropas Savienībā iedzīvotāju skaits ir nevis samazinājies, bet gan palielinājies no 510 miljoniem līdz nepilniem 512 miljoniem. Neliels, bet pieaugums. Pēc ANO aplēsēm, kopumā visā Eiropā kopš gadsimta sākuma, 2000. gada, iedzīvotāju skaits pieaudzis no 727 miljoniem līdz 742 miljoniem.

2. Apgalvojums – jo labklājīgāka, bagātāka valsts, jo mazāka dzimstība.

Nav taisnība. "Eurostat" ziņojumā redzams, ka kopumā iedzīvotāju skaita kritums pērn reģistrēts desmit ES dalībvalstīs, bet 18 bloka zemēs tas pieaudzis. Lielākais kāpums vairumā gadījumu bijis turīgākajās valstīs – Luksemburgā (+1,98%), Zviedrijā (+1,45%), Maltā (+1,38%), Īrijā (+1,06%), Austrijā (+0,95%), Vācijā un Kiprā (abās valstīs +0,76%), Dānijā (+0,72%) un Lielbritānijā (+0,65%). ANO dati par laika posmu no 2000. gada liecina, ka, piemēram, Spānijā iedzīvotāju skaits palielinājies no 40 līdz 46 miljoniem (+13%), Lielbritānijā no 58 līdz 66 miljoniem(+12%), Zviedrijā no 8,8 līdz 9,9 miljoniem (+12%), Francijā no 60 līdz 67 miljoniem (+9%), Dānijā no 5,3 līdz 5,7 miljoniem (+7%), Somijā no 5,2 līdz 5,5 miljoniem (+6%). Sarežģītāka situācija ir vienīgi bagātajā Vācijā, bet arī tur kopš 2000. gada ir neliels pieaugums no 81,5 līdz 82,1 miljonam (+0,77%). (2)

3. Lielas ģimenes un augsta dzimstība ir nabadzīgās valstīs.

Āfrikā – jā, taisnība, bet Eiropā tieši pretēji. Latvijā pērn iedzīvotāju skaita kritums bija 0,96%. Lielāks kritums ir Lietuvā, kur iedzīvotāju skaits samazinājās par 1,42%. Vēl iedzīvotāju skaits samazinājies Horvātijā (–0,87%), Bulgārijā (–0,73%) un Rumānijā (–0,62%). Pēc ANO aprēķiniem, kopš 2000. gada Latvija ir absolūta rekordiste iedzīvotāju skaita samazinājumā, zaudēti 18,2% iedzīvotāju. Tas ir antirekords ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Lietuvā kritums ir par 17,4%, bet Igaunijā teju trīs reizes mazāks – 6,4%. Salīdzinājumam, daudz kritizētajā Krievijā kopš 2000. gada iedzīvotāju skaits samazinājies tikai par 1,6%, bet daudz cietušajā Ukrainā par 9,4%. (3)

4. Bagātajās, labklājīgajās ES valstīs pozitīvo pieaugumu nodrošina lielās imigrantu ģimenes.

Nav taisnība. Vairumā šo valstu tā dēvēto trešās pasaules imigrantu skaits ir mazāks par 10% no kopējā iedzīvotāju skaita, un viņi pat ar ļoti milzīgām ģimenēm nevarētu būtiski ietekmēt kopējo situāciju. Zviedrijā, kura tiek uzskatīta par vienu no lielākajām bēgļu uzņēmējvalstīm, imigranti, pat otrajā un trešajā paaudzē, veido vien apmēram 12% no iedzīvotāju skaita. Somijā trešās pasaules imigrantu skaits ir apmēram 5%.

5. Latvijā izmirst citas tautības, bet latviešu skaits stabilizējas.

Daļēja taisnība. Sliktāk par meliem – iemidzinoša, maldinoša patiesība. Pēc statistikas datiem, patiešām jaundzimušo latviešu skaits pērn bija nedaudz lielāks par mirušo. Vidējais bērnu skaits latviešu ģimenēs ir pieaudzis līdz apmēram 1,7 bērniem ģimenē. Tomēr nepieciešamais aizstāšanas līmenis ir vidēji 2,2 bērni ģimenē. Tātad izmiršanas procesi uz mirkli ir mazliet piebremzējušies, bet ne tuvu ne apstājušies. Tāpat jāatceras, ka milzīgā ekonomiskā emigrācija visvairāk skāra tieši jaunās ģimenes. Šobrīd no jaunās 20+ paaudzes katrs piektais jau dzīvo ārpus Latvijas. (4)

6. Valdība, politiķi neko nevar darīt, lai uzlabotu situāciju.

Nav taisnība. Protams, politiķi nevar nevienu piespiest palikt Latvijā un veidot lielākas ģimenes. Tie ir ļoti personīgi un smalkjūtīgi jautājumi. Tai pašā laikā minētajās valstīs, kur ir stabila vai pozitīva situācija, valdības investē demogrāfijas jeb ģimeņu ar bērniem atbalsta programmās vismaz 2% no IKP, vairākos gadījumos, īpaši Ziemeļvalstīs, 2,5% vai pat 3% no IKP. Latvijā šīs investīcijas ir apmēram 1,2–1,5% no IKP. Igaunijā – tuvu 2%. Tālredzīgas tautas un valdības to uzskata par stratēģisku nacionālās drošības un nācijas ilgtspējības jautājumu.

7. Attīstītajās valstīs demogrāfijas problēmas uztver mierīgi, bet Latvijā dramatizē un pārspīlē.

Pilnīgi meli. Tieši pretēji. Latvijā par to mēdz daudz runāt, bet darīts tiek maz un novēloti. Vācijā šī problēma tiek uztverta kā viens no lielākajiem ekonomiskajiem izaicinājumiem un attīstības draudiem. Nesen izdevums "Focus", atsaucoties uz Vācijas Ekonomikas institūtu, skaidri norādīja: "Bezdarbība izmaksās ļoti dārgi." (4) Somijā pagājušajā gadā pirmo reizi simts gadu laikā (ja neskaita kara gadus) mirstības līmenis pārsniedza dzimstību. Tas izraisījis pamatīgu valdības satraukumu un milzīgu mediju uzmanību. Par ko somi uztraucas? Somijā virsraksti pat sabiedriskajos medijos ir biedējoši dramatiski. (5) 2016. gadā mirstība pārsniedza dzimstību par nepilnu tūkstoti! Latvijā šī bilance pēdējos 26 gadus katru gadu ir sešas līdz desmit reizes lielāka. Der atcerēties, ka Latvijā ir divarpus reizes mazāk iedzīvotāju. Gan Vācijā, gan Somijā kopumā kopš 2000. gada dzimstības bilance ir bijusi pozitīva, bet Latvijā graujoša. Somija un Vācija gatavas aktīvi rīkoties pie pirmajiem briesmu signāliem. Ko Latvija?

Labs jautājums – ko Latvija? Protams, kā jau vienmēr, tā dēvētie gaišie spēki pie visām nelaimēm vaino oligarhus. Tie savukārt vainos tā dēvētos sorosīdus un pašu Džordžu Sorosu. Līdzšinējā pieredze rāda, ka aktīvi, izlēmīgi nerīkosies neviens. Viss tvaiks aizies savstarpējās apkarošanas svilpē. Globālās tendences ir sekojošas – tā dēvētajās trešajās pasaules valstīs dzimstības tempi krietni pārsniedz Eiropu. Tomēr arī tur jau sākušies bremzēšanās procesi. Tiek lēsts, ka pēc apmēram 40–50 gadiem dzimstība stabilizēsies visā pasaulē. Nav šaubu, ka šo laiku sagaidīs zviedri, somi, poļi, vācieši un pat igauņi. Latviešu izredzes ir skumjākas. Atšķirībā no Vācijas daudz, daudz kritiskākajā Latvijas situācijā neviens nav gatavs sadzirdēt un saprast Vācijas Ekonomikas institūta brīdinājumu: "Bezdarbība izmaksās ļoti dārgi."

Situācija Eiropā liecina, ka stabila dzimstība, iedzīvotāju skaits ļoti precīzi saistīts ar kopējo ekonomisko, politisko stabilitāti, zemu korupcijas līmeni un nopietnām investīcijām tautas ataudzē jeb demogrāfijā – vismaz 2 līdz 3% no IKP. Tas ir nācijas izdzīvošanas komplekts. Tikai jāatceras, ka cerēt uz ekonomisko stabilitāti pie ļoti smagām demogrāfijas problēmām ir absolūta tuvredzība. Lielās, stratēģiskās problēmas ir jārisina nekavējoties un vienlaicīgi. Tas nav vistas vai olas jautājums, tas ir izdzīvošanas jautājums.

_____________________________

Avoti:

1. LETA/Diena.lv. "Eurostat": Latvijā pērn bijis otrs lielākais iedzīvotāju skaita kritums ES https://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/_eurostat_-latvija-pern-bijis-otrs-lielakais-iedzivotaju-skaita-kritums-es-14176011

2. LDDK eksperts Jānis Hermanis. Iedzīvotāju skaita izmaiņas pasaules valstīs kopš 2000. gada (ANO dati) https://twitter.com/J_Hermanis/status/880847819950706688

3. LDDK eksperts Jānis Hermanis. Iedzīvotāju skaita % izmaiņas ES valstīs kopš 2000.gada https://twitter.com/J_Hermanis/status/884457017569660928

4. LDDK eksperts Jānis Hermanis. Paaudze, kura nupat beidz/beigusi mācības un ienāk/ienākusi darba tirgū. No tās katrs piektais vairs nedzīvo Latvijā https://twitter.com/J_Hermanis/status/881481273088278529

5. Focus. Düstere Wirtschaftsprognose: Deutschland vergreist und kann bald nicht mehr mithalten http://www.focus.de/finanzen/news/konjunktur/iw-prophezeit-verteilungskaempfe-duestere-wirtschaftsprognose-deutschland-vergreist-und-kann-bald-nicht-mehr-mithalten_id_7328085.html

6. Finnish birth rate on course to be among lowest since 1868 famine https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finnish_birth_rate_on_course_to_be_among_lowest_since_1868_famine/9710030



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!