Foto: Publicitātes foto
Lasītājiem solīju izstāstīt, kāpēc pagājušajā trešdienā sociālajos tīklos veltīju LTV raidījumam "Tiešā runa" ļoti dusmīgus apvainojumus. Lieki neatkārtošos, tomēr neatsakos, palieku pie šiem vārdiem. Patiesībā stāsts nav tikai par vienu atsevišķo konfliktu vai pārpratumu. Tā ir daudz dziļāka problēma par kuru nepieciešams runāt.

Jautājums ir, vai akli skrienot pēc reitingiem LTV brutāli nenodod tās pašas sabiedrības intereses, kuras tai būtu profesionāli jāaizstāv? Pagājušajā trešdienā 4. novembrī LTV bija ieplānota diskusija, kurā bija paredzēts runāt, kādēļ valdība turpina spītīgi ignorēt demogrāfijas problēmas arī nākošā - 2016. gada budžetā?

Tā bija LTV brīvā izvēle un iniciatīva. Pašā pēdējā mirklī, burtiski trīs stundas pirms LTV "Tiešās runas" veidotāji man piezvanīja un pateica, ka nerunās par šiem tematiem. Iemesls bija tās pašas dienas sākumā premjeres Laimdotas Straujums pieprasītā satiksmes ministra Anrija Matīsa demisija. Tā esot aktuālākā tēma un tādēļ diskusiju par demogrāfiju esot jāatliek uz nenoteiktu laiku. Protams bez garantijām, ka sarunā piedalīsies valdības vadītāja vai tas nenotiks jau pēc tām, kad "vilciens būs jau aizgājis", proti ģimenēm ar bērniem postošais budžets jau būs pieņemts.

Daudzi cilvēki norāda, ka TV raidījuma veidotāji pieņēma sarežģītu, nepatīkamu, bet nepieciešamu lēmumu. Ministra demisijas pieprasījums un daudzu desmitu miljonu smagā "airBaltic" tēma bija tā brīža aktuālitāte.

Ej nu tagad izsver! Matīsa un "airBaltic" tēma sava negaidītā pavērsiena dēļ bija tikpat karsta, cik vēl ļoti neskaidra lieta. Tas bija ļoti svarīgs ziņu temats, bet vai tas jau bija gatavs kvalitatīvai publiskai diskusijai? Lai arī skandāli ap "airBaltic" un satiksmes nozari kopumā jau ir ilgstoši, šāds pavērsiens tomēr bija negaidīts. Pagājušajā trešdienā vēl nebija zināmi daudzi, vēlāk parādījušies fakti. Te bija jāspēj saprast vai kāds necenšas izspiest histērisku tempu, tai skaitā publiskajās diskusijas, lai uz "karstām oglēm" panāktu vēlamo - izspiestu no valdības postošu daudzmiljonu afēru.

Profesionāļiem - gan politiķiem, gan diskusiju žurnālistiem bija visas tiesības pateikt - "Lēnāk pār tiltu, mēs vispirms visu rūpīgi noskaidrosim pārbaudīsim un tikai tad runāsim". LTV "Tiešā runa" būdams diskusiju, nevis karsto ziņu raidījums, tomēr izvēlējas lekt uz "karstās pannas".

Vai tiešām demogrāfijas jautājums un valdības, caur budžetu paustā attieksme nav mazāk skandaloza un postoša?

Valdības vienaldzības un muļļāšanās dēļ jau janvārī vismaz piecu tūkstošu bērnu vecākiem izdevumi par bērnudārzu varētu uzlekt par apmēram 100 eiro. Tā, protams, nav tikai valdības vaina vien, tur vainojamas arī atsevišķas bezatbildīgas pašvaldības, bet šo problēmu ir nepieciešams nekavējoties risināt, lai ar 1. janvārī šo bērnu vecāki nesaņemtu kārtējo smago triecienu. Šobrīd šo piecu tūkstošu vecāku bērni ir ļoti smagas neziņas priekšā. (Atsevišķi "Vienotības" pārstāvji piesauc "Parādnieka privātās intereses", bet tas ir nekam nederīgs arguments, jo runa ir par pavisam nelielu, 38 bērnu bērnudārzu, kas ir nesalīdzināms skaitlis pret tūkstošiem citu bērnu.)

Šajā budžetā sākotnēji bija ieplānots burtiski izšķaidīt vējā apmēram 16 miljonus eiro, kurus daudz efektīvāk varēja novirzīt kā atbalsta summu ģimenēm ar bērniem. Finanšu ministrija bija populistiski ieplānojusi paaugstināt neapliekamo minimumu no 75 eiro uz 85 eiro. "Uz papīra" tie ir 10 eiro, bet reāli katrs strādājošais mēnesī saņemtu tikai apmēram 2,30 eiro vairāk. Protams, ka nekādas lielās jēgas no tā nebūtu. Toties, ja šos pašu budžeta 16 miljonus eiro izmantotu palielinot atvieglojumus par apgādājamo, tad ģimenes par katru bērnu nodokļu atlaižu veidā saņemtu jau krietni reālāku naudas summu.

Finanšu ministrija spītīgi pretojās šādām idejām. Tie ir tikai daži piemēri, kā īpaši nesatricinot kopējo budžetu varētu dot kaut pirmo, nelielo, bet jau skaidri jūtamo atbalstu ģimenēm ar bērniem. LTV diskusijā ministru prezidentei, valdībai vadītājai Laimdotai Straujumai būtu bijusi iespēja izskaidrot savus lēmumus vai vismaz atspēkot veltītos pārmetumus. Te nav runa par ultimātiem vai nekonstruktīvu publiski strīdēšanos, vienkārši šobrīd ir pats pēdējais mirklis kopīgi atrast risinājumus.

To, ka runa ir par ārkārtīgi smagu un neatliekamu problēmu nule apliecinājis arī domnīcas "Certus" "Latvijas Konkurētspējas Ziņojums 2015". Tur ļoti zinošie eksperti Vjačeslavs Dombrovskis un Daunis Auers raksta: " ... ir jānovērš gaidāmā katastrofa, ko var izraisīt šādi faktori: (i) ekonomiskā emigrācija, (ii) iedzīvotāju novecošana un (iii) plašas reģionālās infrastruktūras uzturēšanas slogs ātri sarūkošam cilvēku skaitam." Šajā pašā ziņojumā eksperti Kārlis Krēsliņš, Andris Miglavs un Uldis Spuriņš norāda: "Depopulācija ir Latvijas galvenā problēma un izaicinājums. Turklāt depopulācijas problēmas visvairāk skar tieši Latvijas reģionu nākotni. Tikai pēdējo desmit gadu laikā (2004.-2014. g.) Latvijas iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 12 procentiem. Nākotnes prognozes nav iepriecinošas. "

Kā LTV šajā gadījumā varēja rīkoties, ņemot vērā, ka diskusijai ieplānotajā dienā valdības vadītāja burtiski uzgāza uz galvas negaidītu ministra demisijas pieprasījumu? Patiesībā tā bija klasiska, profesionālajā žurnālistikā, debašu formāta ierasta situācija: Diskusiju raidījuma vadītājs, šajā gadījumā Guntis Bojārs varēja - pateikt: "Cienījamie skatītāji, ir notikušas ļoti satraucošas lietas ar satiksmes ministru, valdības vadītāju un valdošo koalīciju. Tas uzjundī jaunas aizdomu ēnās pār daudzmiljonu afērām nacionālajām aviokompānijā "airBaltic", kas virmojušas gaisā jau ilgstoši. Bet šobrīd nav pagājušas pat 12 stundas kopš premjeres paziņojuma par satiksmes ministra demisijas pieprasījumu. Mums nepieciešams vairāk laika, lai ar izvērtētu notikušo, izpētītu visus iespējamos blakus apstākļus, fona informāciju. Runa ir arī par kopēju valdības stabilitāti. Pie šīs tēmas vairāk atgriežamies tieši pēc nedēļas. Pa šo laiku lūgsim visus nozares eksperti maksimāli rūpīgi noskaidrot visas iespējamās detaļas, lai atbildīgie nevarētu izvairīties no rūpīgi gatavotiem un izsvērtiem jautājumiem."

Jāatgādina, ka ministri nāk un iet, pat valdības vadītāji nāk un iet. Arī tādas kompānijas kā "airBaltic" mēdz nākt un aiziet. Bet demogrāfija ir tautas izdzīvošanas jautājums. Šībrīža situācijā tas ir arī izšķirošs jautājums citiem lielajiem investoriem, jo viņi rūpīgi lasa arī jau pieminēto "Certus" "Latvijas konkurētspējas ziņojumu 2015", kurā situācija tiek raksturota ar vārdiem - gaidāma katastrofa. Tas ir arī nacionālās drošības jautājums, jo izmirstot, izzūdot pamatiedzīvotājiem, to vietā neizbēgami ieplūdis ieceļotāji, kas savukārt detonēs jau daudz dziļākās un smagākas problēmas.

Bet 2016. gada budžetā nav pat mēģināts tam visam rast kādu risinājumus. Vissatraucošākais ir jautājums - kāpēc atbildīgās personas, ministru, valdības vadītājas līmenī nespēj vai nevēlas saredzēt problēmas dziļumu?

Labi ļaudis man saka, ka nevajag dusmoties, vajag atvainoties LTV ļaudīm. Tai pašā laikā uzskatu, ka beidzot kaut ko ir jāmaina. Tā vairs nedrīkst turpināties! Nedrīkst pieļaut to pašu situāciju, kas bija ar Jāni Domburu. Teju desmit gadus viņam piederēja centrālais, publisko TV diskusiju laukums, vienā no labākajiem laikiem sabiedriskajā TV. Ar ko tas beidzās? Pēc šiem desmit un vairāk gadiem viņš uztaisīja filmu "4. maija republika", kurā pamatoti norādīts, ka Latvijas valsts ir nozagta. Rupji un ciniski. Paradoksāli, ka liela daļa no šīm megazādzībām notika tai pašā laikā, kad Domburs vadīja visietekmīgākās TV diskusijas. Nereti vairāku stundu garumā. Tātad - pasēdējām, pačalojam, padiskutējam un viss turpināja ritēt savu gaitu.

LTV nomainījās cilvēki, kuri solīja - mēs runāsim efektīvāk! Kā redzējām ar "Citadeles" un citām afērām - viss turpinās precīzi tajā pašā garā. Ar nopietnām sejām augstākie politiķi, eksperti TV ekrānos pačalo, diskusiju vadītāji viņus "pacepina" un viss atkal turpinās ... precīzi tādā pašā garā.

Šobrīd ir tā - esmu gatavs atvainoties visiem pēc kārtās - Laimdotai Straujumai, LTV, visiem! Tikai lūdzu - dariet jel kaut ko, lai reāli nevis tukšos lozungos atbalstītu ģimenes ar bērniem! Atrisiniet beidzot bērnudārzu pieejamības problēmas (pašvaldību, privāto - visu), nepazemojiet, neiedzeniet izmisumā to bērnu vecākus, kuri vēlas strādāt atgriezties darbā, radīt valstij jaunus nodokļu ieņēmumus.

Nešķaidiet budžeta miljonus bezjēdzīgā 2,30 eiro pielikumā visiem, bet gan sadaliet to bērnu vecākiem, tā lai atbalsts ir puslīdz jūtams. Tas jau vien būtu labs sākums. Ir laiks visām koalīcijas vadošajām personām sanākt kopā un vienoties - tā ir ļoti smaga problēma, no kuras cietīs visi mūsu bērni, neatkarīgi no vecāku politiskās pārliecības. Tikai tad jau būs par vēlu. Jārīkojas tagad un tūlīt. Kopīgi un izlēmīgi. Postošā vecuma struktūrā sabrukusi nācija, sociālā sistēma un ekonomika - tā ir briesmīga diagnoze un prognoze. "Certus" brīdinājums par gaidāmo katastrofu ir balstīts skaitļos, akadēmiskā analīzē, tā nav emocionāla publicistika.

Citādi, protams, runājiet un runājiet par "airBaltic" un citām afērām. Tikai nevis sasteigti, bet pamatīgi, tā lai Domburam vai kādam citam nebūtu atkal jātaisa filmu "4. maija republika. Zagšana turpinās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!