Foto: Publicitātes foto
Visdrīzākais, ka šo vēsturisko notikumu nepamanīja un nesaprata lielākā daļa Eiropas un Krievijas iedzīvotāju. Tomēr ir noticis kaut kas ārkārtīgi būtisks. Lielā mērā tas nozīmēs to, ka Krievijai būs jāatsakās no saviem imperiālistiskajiem sapņiem un agresīvās, nereti, ļoti augstprātīgas ārpolitikas. Ironiski, ka, lielā mērā pie tā vainojams tieši Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Sena patiesība vēsta, ka Krievijā ciena spēku, eiropiešiem ierasto sarunu un savstarpēju kompromisu ceļu, uzskata par vājumu pazīmi. Kremlis ilgu laiku baroja pats sevi uz Krievijas pilsoņus ar ilūziju, ka Eiropa ir daudzu, pārsvarā neizlēmīgu un vāju valstu savienība, ka pasaulē ir tikai pāris nopietnas lielvaras. Visbiežāk ar to domājot ASV, Ķīnu un Krieviju. Protams, sausi skaitļi sen liecina par kaut ko citu, tomēr Kremlis turpināja uzvesties tā it kā joprojām būtu 19. un 20. gadsimts, kad Krievija reizēm bija reāls pamats tā domāt.

Šajā pirmdienā tika paziņots Eiropas vēsturē kaut kas nebijis un ārkārtīgi svarīgs. Vienlaicīgi trīs ļoti svarīgas amatpersonas - Eiropas komisijas prezidents Žans Klods Junkers (1), Vācijas kanclere Angela Merkele (2) un arī Somijas prezidents Sauli Nīniste (3) paziņoja par savu atbalstu kopīgas Eiropas armijas izveidošanai.

Junkera paziņojums liecina, ka ideja ir apspriesta un par to vienojusies ES augstākā politiskā elite, Merkeles atbalsts nozīmē, ka tam gatavs arī Eiropas smagsvars - Vācija, bet Nīniste faktiski apliecina, ka Eiropas armijā iekļausies arī tradicionāli, formāli neitrālās Ziemeļvalstis. Līdz šim tika teorētiski spriests, ka Zviedrija un Somija kaut kad varbūt varētu iestāties NATO. Runājot par Eiropas armiju - par to vairs nav pat jādiskutē. Abas neitrālās valstis faktiski jau ir Eiropas armijā, jo ietilpst Eiropas Savienības Ziemeļu kaujas grupā. Simboliski, ka šīs militārās apvienības devīze ir "Ad omnia paratus" - "Gatavi visam". Jāpiebilst, ka šīs grupas aktīva dalībniece vairākus gadus ir arī Igaunija. Latvija formāli pievienojas tikai šogad.

Eiropas kopīgo militāro spēku izveidošana ir vēsturisks notikums, jo nekad iepriekš modernajā vēsturē Eiropai nav bijusi sava kopīgi armija. Iespējams, ka tā nebūtu arī izveidojusies, ja Putins ar savu neprognozējamo un agresīvu uzvedību nebūtu licis Eiropas politiskajai elitei mobilizēties. Šajā pirmdienā ir tapis skaidrs, ka Eiropas valstis ir mobilizējušas un vienojušās par kopīgu un nepārprotamu atbildi Krievijai. Tik nopietnus paziņojums Eiropas Komisijas prezidents Junkers nevarēja paust nesaskaņojot ar pārējo Eiropas eliti. Tāpat ir skaidrs, ka Somijas prezidenta atbalsts arī ir saskaņots ar visiem vadošajiem politiskajiem spēkiem. To pašu var teikt par Merkeli. Viņa nepaustu savu atbalstu bez skaidra citu lielo Eiropas valstu - Francijas, Polijas, Itālijas un citu līderu atbalsta.

Ko tas nozīmē Krievijai? Tikai un vienīgi kā aukstu dušu un lielvalsts statusa galīgu pazaudēšanu. Krievijas tālākais blefs ar militāra iebrukuma draudiem vienā vai otrā Eiropas Savienības dalībvalstī izskatīsies, maigi sakot, nenopietni. Eiropas Savienība tagad ir globāla lielvara, kura jebkura konflikta gadījumā saviem bruņotajiem spēkiem var mobilizēt vismaz trīs reizes vairāk cilvēkresursus, ES kopējā ekonomiskā jauda ir vismaz septiņas reizes lielāka par Krievijas. ES gluži tāpat kā Krievija ir arī kodollielvara - dalībvalstis Francija un Lielbritānija ir senas un pieredzējušas kodolieroču īpašnieces. Nemaz jau nerunājot par to, ka jebkurā konflikta gadījumā Eiropa var rēķināties ar ASV, Kanādas, Japānas, Austrālijas un citu valstu ekonomisko un militāro atbalstu. Eiropas Savienībai pieejamās militārās IT un citas tehnoloģijas savā attīstībā apsteidz Krieviju par vairākām desmitgadēm. Protams, var mēģināt diskutēt, ka Krievijā joprojām ir labi attīstīta militārā industrija. Tomēr tā vairāk ir pašas Krievijas vēlmju domāšana, jo patiesībā viņu labākie matemātiķi, fiziķi un citi zinātnieki vairāk nekā divdesmit gadus ir emigrējuši uz Eiropas un ASV labākajām universitātēm, zinātniskajiem centriem. Pat Krievijas presei nav nekāds noslēpums, ka viņu militārie pavadoņi visbiežāk uzsprāgst palaišanas brīdi vai ātri saplīst nonākot kosmosā. Šobrīd ir zināms, ka Krievijas militāro pavadoņu sistēma "Oko-1" faktiski vairs nedarbojas. (4)

Protams skeptiķi var iebilst, ka it kā lēnīgai ES birokrātijai būs nepieciešams ilgs laiks, lai tiktu galā ar tik lielu ideju kā vienotā Eiropas armija. Patiesībā ES ir diezgan efektīva mašinērija, kura reiz kaut ko nolēmusi, realizē to ātri, efektīvi un nenovēršami. Piemēram, Šengenas zonas valstu ārkārtīgi sarežģītais un agrāk gandrīz neiedomājamais projekts ir veiksmīgi īstenots un darbojas jau divdesmit gadus. Vienotas Eiropas valūtas projekts kādreiz šķita tikpat neiedomājams - šobrīd eiro ir kļuvusi par otru lielāko un spēcīgāko valūtu pasaulē. Tas sasniegts nepilnu piecpadsmit gadu laikā.

Vienotas Eiropas armijai ir pilnīgi visi priekšnosacījumi, lai šis projekts sāktu darboties tikpat ātri un efektīvi. Būtībā jau šobrīd visām Eiropas valstīm ir, lielākā vai mazākā, mērā koordinētas aizsardzības sistēmas. Patiesībā Eiropas Savienības armijas projekts nav jauns, militāras apvienības aizmetņi dažādu kaujas grupu un plānu veidā pastāv jau ilgāku laiku. Tāpat visām Eiropas valstīm ir gadu desmitu ilga pieredze, darbojoties NATO sastāvā. Te jāpiebilst, ka ar NATO gadu desmitu militārās sadarbības pieredze ir arī formāli neitrālās Zviedrijas un Somijas aizsardzības spēkiem. Somija ir īpaši nozīmīga valsts - tai ir vienā modernākajām gaisa kar flotēm Eiropā un spēcīgāka pretgaisa aizsardzības sistēma. Formāli neitrālā Somijas armija ir daudz spēcīgāka un labāka sagatavota nekā NATO dalībvalstis Baltijā. Nav šaubu, ka Eiropas kopējās armijas projektu pavadīs daudz diskusiju, kritikas un šaubas. Tomēr tā ir demokrātiju priekšrocība - asas diskusijas un kritika palīdz atrast labāko risinājumu. Tomēr fakts paliek fakts - Eiropas vienotā armija de facto šobrīd jau pastāv.

Nav jābūt pārāk lielam militārajām analītiķim, lai saprastu, ka milzīgajā Krievijas teritorijā izkliedētā, daudz mazākiem cilvēkresursiem, tehnoloģiju, vārgajās ekonomiskās jaudās balstītajiem Krievijas bruņotajiem spēkiem, ar korupcijas saplosītu kosmosa industriju nav nekādu reālu cerību puslīdz nopietni apdraudēt vienotu Eiropas armiju. Eiropas Savienībā dzīvo aptuveni 500 miljoni iedzīvotāju, Krievijā - 142 miljoni. Eiropas Savienības kopējais IKP ir 15,8 triljoni, Krievijas - 2,22 triljoni ASV dolāru. Eiropas Savienības dabiskie sabiedrotie ir ASV, Kanāda, Austrālija, Japānā un citas valstis. Krievijas - Ziemeļkoreja un varbūt vēl kāda tikpat eksotiska valsts.

Eiropas līderu paziņojums par plānu izveidot kopīgu Eiropas armiju nozīmē, ka Putins faktiski panācis pasaules otrās lielākās ekonomikas - Eiropas Savienības militāro konsolidāciju. Uz šāda militārās apvienības spēka fona, Krievijas militārās ambīcijas turpmāk būs tikpat nopietni vērā ņemamas, kā Mongolijas draudi Ķīnai. Lai piedod Mongolija par šādu salīdzinājumu. Vai Krievijas pilsoņi to spēs Putinam piedot? Jebkurā gadījumā Putins ir iegājis vēsturē ar to, ka mobilizējis Eiropu nebijušam, kopīgam militārajam projektam - vienotajai armijai. Padarot Eiropu par pilnvērtīgu globālo lielvaru. Savukārt Krievija tagad ir zaudējusi pat šī statusa ilūzijas paliekas.

Vēsturē nekas nenotiek vienā dienā. Tomēr 2015. gadā martā paziņotais plāns izveidot Eiropas kopējo armiju ir vēsturisks pagrieziena punkts. Putina zaļajiem vīriņiem "nejauši iemaldoties" Latvijas teritorijā viņi nonāks aci pret aci ar vienu no pasaules varenākajiem bruņotajiem spēkiem - Eiropas armiju. Latvijas pirmais ārlietu ministrs Zigfrīds Anna Meireovics sapņoja par kopīgiem Baltijas valstu un Somijas spēkiem. Pirmdien šī ideja ir piepildījusies. Daudz iespaidīgāk un varenāk.

Mazliet pārfrāzējot senu teicienu - "Ja Briselē kaut kas nolemts, tad tā tam būs būt." 

Avoti:

1. Die Welt: "Kommissionschef Juncker fordert eine EU-Armee"

http://www.welt.de/politik/deutschland/article138169533/Kommissionschef-Juncker-fordert-eine-EU-Armee.html

2. Der Spiegel: "Vorschlag des EU-Kommissionschefs: Merkel unterstützt Idee der Europa-Armee"

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/merkel-unterstuetzt-idee-von-juncker-fuer-europa-armee-a-1022544.html

3. Finland Times: "Niinistö support Juncker's proposal"

http://www.finlandtimes.fi/national/2015/03/09/14931/Niinistö-supports-Juncker%5C

4. Совершенно скеретно: "Воздушно - космическая оборона"

http://www.sovsekretno.ru/articles/id/4647/ 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!