Līdzās turpinājumiem par varas dalīšanu pašvaldībās, aprakstiem par deportāciju upuru piemiņas pasākumiem un par Latvijas zaudējumu Horvātijai futbolā, starp šodienas preses publikācijām jāizceļ “Neatkarīgas Rīta avīzes” raksts par LNT raidījuma “Savādi gan” plaģiātismu. Stāsts par it kā jau zināmu tēmu, tomēr pirmoreiz – ar norādi uz potenciālu starptautiska mēroga skandālu.
“Neatkarīgā” nav izdarījusi unikālu atklājumu – par to, ka “Savādi gan” ļoti atgādina jau vairākus gadus agrāk radīto Vācijas TV kanāla SAT 1 raidījumu “Die Wochenshow”, jau runāts iepriekš, ne tikai kuluāros, bet arī publiski konkurentu kanālā TV3 raidījumā “Bez tabu”. Tomēr NRA galvenā ziņa ir par potenciālajām vāciešu pretenzijām, piedraudot arī ar starptautisku skandālu. “Die Wochenshow” producējošā kompānija “Brainpool TV AG” virsproducents, piesaucot precedentu ar raidījuma licences pārdošanu Ungārijā, paziņojis, ka uzskata “Savādi gan” par autortiesību pārkāpējiem un citastarp pieļāvis, ka par šo gadījumu būšot jārunā Kannu televīzijas tirgū.

Viesturs Dūle intervijā atzīst, ka no vāciešiem pārņemtas daudzas lietas, bet tomēr viņaprāt juridiski pārkāpumu neesot. Juristu darbs, protams, vēl priekšā. Arī šī raksta autors ir starp tiem skatītājiem nejuristiem, kas ir salīdzinājis abus raidījumus. Patiesi uzjautrinoties par “Savādi gan” oriģinālajiem jokiem, jāpasmīn arī par programmas noformējuma pārmērīgo līdzību ar vāciešu raidījumu. Patiesībā pat rodas jautājums - vai tiešām šis noformējums licies tik ļoti izšķirošs skatītāju pievilināšanai, salīdzinot, piemēram, ar “Piektdieņiem” (kuru daudz brīvākais stils, cerams, nav ne no viena nokopēts…), lai atmaksātos riskēt kopēt vāciešus? Tiesa gan, tam, cik formāts ir būtisks, netiešs apliecinājums ir “Mini mani” vai “No pusvārda” panākumi Latvijas Televīzijā, kas par šiem raidījumiem maksā licences maksu.

Visbeidzot, par šo tēmu jāpiebilst vēl viena, šodienas avīžrakstā neizlasāma lieta - priekšvēsture šī raksta publicēšanai. No neoficiāliem avotiem ir ziņas, ka rakstu bija iecerēts publicēt jau pagājušās nedēļas beigās, tomēr žurnālistu iniciatīva atdūrusies pret redakcijas vadības liegumu. Ar dažādiem ieganstiem – no mediju labo korporatīvo attiecību saglabāšanas, tā teikt “vārna vārnai acīs neknābj”, līdz pat akcionāru vēlmju piesaukšanai, lai gan pēc tam izrādījies, ka akcionāri par šo tēmu vispār neko nav dzirdējuši. Pēc šāda ievada interesanti gaidīt – kāds būs tēmas turpinājums arī citos medijos…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!