Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas vadošie onkologi aicinājuši valdību sākt aktīvi gatavoties Veselības ministrijas iecerētajam 2015. - Pretvēža gadam. Pilnībā piekrītot, ka ir jāpadara pieejamāka diagnostika un jāuzlabo skrīninga programmas labākai agrīnai vēža atklāšanai, manuprāt, vienlaikus ir neatliekami jāuzlabo Latvijas vēža pacientu nodrošinājums ar mūsdienīgiem medikamentiem. Jo Latvijā medikamentozās terapijas iespējas un kvalitāte vēža slimniekiem jau gadiem ilgi ir nemainīgi slikta un to īsi var raksturot vienā vārdā – katastrofa.

Jaunākās paaudzes medikamenti onkoloģijā pamatā ir mērķterapija un iedarbojas selektīvāk - tās ir zāles, kas iznīcina vēža šūnas, bloķējot to augšanu. Kombinētās shēmas dod lielāku efektivitātes procentu, tāpēc onkoloģiskie pacienti, saņemot mūsdienīgu terapiju, var dzīvot ilgāk un ar labāku kvalitāti.

Uzskatāms piemērs ir krūts vēzis, kas mūsdienīgas terapijas rezultātā ir kļuvis par hronisku slimību ar ļoti garu dzīvildzi. Vai kolorektālais jeb zarnu vēzis - metastātiska kolorektālā vēža vidējā dzīvildze 90.gados bija deviņi mēneši, bet pašlaik, ārstējot ar jaunajām shēmām - ap 27 mēneši, atsevišķos pētījumos - pat 36 mēneši. Turklāt tie ir vidējās dzīvildzes rādītāji, bet ir arī pacienti ar 6 gadu dzīves ilgumu!

Mērķterapija būtiski izmainījusi dzīvildzi arī nesīkšūnu plaušu vēža pacientiem. Pasaulē ir valstis, kas apmaksā ģenētiskos izmeklējumus, ar kuru palīdzību šo audzēju var ļoti smalki "sadalīt" apakštipos. Dažiem no tiem ir mērķterapijas līdzekļi, kas cilvēkam ļauj dzīvot 3-5 gadus bez slimības simptomiem. Pacients ne tikai tiek ārstēts, bet arī strādā un maksā nodokļus, pats izaudzina savus bērnus, palīdz vecākiem, kas mazina valsts sociālā budžeta izdevumus.

Arī pacientiem ar nieru vēzi plašu metastātisku audzēju gadījumos, saņemot mērķterapiju, dzīvildze ir vismaz 3-5 gadus. Tāpat 3. priekšdziedzera hormonrefraktārās formas vēža gadījumā, saņemot jaunākos medikamentus, ieskaitot specifisku vakcīnu (reģistrēta FDA), slimība kļūst hroniska, ar garu dzīvildzi.

Diemžēl Latvijā vēža pacientiem netiek nodrošinātas Eiropas vēža ārstēšanas vadlīnijās ieteiktās efektīvākās terapijas shēmas un pacientiem ir jāmirst tikai tādēļ, ka viņi ir Latvijas pilsoņi. No mērķterapijas tiek kompensēts tikai vienas zāles krūts vēža terapijā, vienas - nieru vēža terapijā un vienas - galvas-kakla vēža terapijā. Savukārt kolorektālais, plaušu, priekšdziedzera un kuņģa vēzis Latvijā tiek ārstēts ar gluži tām pašām zālēm kā tālajos 80.gados.

Mūsu Rietumeiropas kolēģi nemaz netic, ka Eiropas Savienības dalībvalstī var būt tik slikta ārstēšanas kvalitāte kā Latvijā. Konferencēs, uzklausot mūsu pieredzi, viņi bieži domā, ka mēs īsti nesaprotam sarunas tematu, ka mums traucē valodas barjera vai tamlīdzīgi. Kamēr Eiropas valstis runā par inovācijām vēža ārstēšanā, mēs Latvijā savu pacientu ārstēšanai vēlamies ieviest shēmas, kas nav ne jaunas, ne inovatīvas - Eiropā un ASV daudzas no tām ir rutīna jau 5-10 gadus.

Nesen presē lasījām ziņu, ka Lietuvas iedzīvotājiem būs pieejami jaunāki un efektīvāki kompensējamie medikamenti, kurus valsts no ražotājiem varēs iepirkt par zemāku cenu. To paredz Lietuvas līgums ar Eiropas Farmaceitisko ražotāju un asociāciju federāciju. Tā rezultātā noteikti uzlabosies Lietuvas pilsoņu saņemtās terapijas kvalitāte, kas jau tagad ir lielu soli priekšā Latvijas iespējām.

Tikmēr Latvijā valsts neapmaksā pat tos medikamentus, kuru efektivitāte ir pierādīta jau pirms 5-10 gadiem, bet medikamentus, ko pasaule uzskata par inovatīviem, Latvija neapmaksā vispār nemaz. Lai apmaksātu kaut vai ''parastos'' mērķterapijas ārstniecības līdzekļus onkoloģijā, papildus ir nepieciešami vismaz 15 miljoni eiro gadā, kas ir nopietns politisks lēmums. Katrā ziņā, esošā valsts veselības budžeta ietvaros, to kardināli nepārplānojot, nekādus reālus uzlabojums vēža pacientu ārstēšanā nesagaidīsim. Arī labi iecerētais Pretvēža gads rezultātus nenesīs, ja nebūs uzlabojumu vienā no svarīgākajiem ārstēšanas posmiem - zāļu pieejamībā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!